Ανοιχτό στο ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση του συμφώνησε να παραμείνει το συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως έδειξε το κείμενο των πρακτικών της συνάντησης του Οκτωβρίου.

«Ακόμη κι αν τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα στο τωρινό συμβούλιο, επικράτησε η άποψη ότι το συμβούλιο θα πρέπει να είναι έτοιμο για περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια αν είναι αναγκαίο, ακόμη κι αυτό δεν συνάδει με το τωρινό βασικό σενάριο» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα πρακτικά της συνεδρίασης που διεξήχθη στην Αθήνα, στις 25-26 Οκτωβρίου.

Το σήμα από την Αθήνα

Θυμίζουμε δε, πως ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης, στα μέσα του 2022, που το συμβούλιο κράτησε στάση αναμονής, δεδομένης της πτωτικής πορείας του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας που φλερτάρει ακόμη και με ύφεση, μετά την καθίζηση των ρυθμών ανάπτυξης κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο.

Εξάλλου, αν και το συμβούλιο επεσήμανε πως θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και να επιμείνει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει, αναγνώρισε πως θα πρέπει «να αποφύγει μια ανεπιθύμητη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών».

Σε κάθε περίπτωση δε, ξεκαθάρισε πως, μέσα και από τις μελλοντικές αποφάσεις του, θα συνεχίσει να υποδεικνύει την αποφασιστικότητα του για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών διατηρώντας τη νομισματική πολιτική «σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο».

Κοινώς, αν και το συμβούλιο δεν ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του δείχνει την κατεύθυνση της επόμενης φάσης της νομισματικής πολιτικής που θα επικεντρωθεί κυρίως στη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο τουλάχιστον χρειαστεί, χωρίς βέβαια και να κλείνει τελείως την πόρτα σε μια νέα αύξηση.

Δεν έχουμε φτάσει σε νίκη

Το κείμενο των πρακτικών ουσιαστικά επιβεβαίωσε το λίαν επιφυλακτικό τόνο που έχει υιοθετήσει δημοσίως έκτοτε τόσο η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και έτερα κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ θέλοντας να εμποδίσουν τις αγορές να αναπτύξουν υπερβολικές προσδοκίες για τα επόμενα βήματα του συμβουλίου.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε, σε δηλώσεις της, πως είναι υπερβολικά νωρίς για να ανακηρύξει κανείς την νίκη κατά του πληθωρισμού και πως οι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να αφήσουν αρκετό χρόνο να περάσει, ώστε να διαπιστώσουν την επίδραση των αντιπληθωριστικών δυνάμεων και την πορεία του δείκτη.

Αν και οι αγορές από την πλευρά τους, μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,6% το Νοέμβριο, από το 10,6% που ήταν ένα χρόνο πριν, έσπευσαν να είναι προεξοφλήσουν διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα και κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Αντιστοίχως άρχισαν να ξεδιπλώνουν και τα πιθανά σενάρια για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Επιμένουν τα γεράκια

Το ρίσκο βέβαια που κρύβεται στο τελευταίο, όπως προειδοποίησε επισταμένως σε σημερινή συνέντευξη του ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης Πιερ Βουντς, είναι πως όσο οι επενδυτές ποντάρουν σε μια πρόωρη περικοπή των επιτοκίων, τόσο ευνοούν τη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών με τρόπο που τελικά καταλήγει να κρατά τον πληθωρισμό ψηλά και να αποτρέπει την ΕΚΤ να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Τον ίδιο φόβο εξέφρασε και το «γεράκι» της Bundesbank, ο Γιοακίμ Νάγκελ, ο οποίος σε σημερινή ομιλία του κάλεσε το συμβούλιο της ΕΚΤ να αντισταθεί σε κάθε πειρασμό αναφορικά με τη βιαστική στροφή της νομισματικής πολιτικής. Προέβλεψε δε, πως ο πληθωρισμός δεν θα συνεχίσει να υποχωρεί με τόσο δραστικό ρυθμό.

«Ο δρόμος μπροστά μας θα είναι πιθανότατα στρωμένος με εμπόδια, με πολλά πάνω και κάτω. Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει ακόμη» ξεκαθάρισε.

Αντίστοιχο το σημερινό μήνυμα και από τον Ιρλανδό κεντρικό τραπεζίτη, Γκαμπριέλ Μακλούφ, ο οποίος συμφώνησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. «Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο να πρέπει να ανεβούμε άλλο ένα σκαλοπάτι, αλλά βασικά βρισκόμαστε στην κορυφή της σκάλας. Και είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να μιλάμε για κατέβασμα από την σκάλα», ξεκαθάρισε.

Διαβάστε ακόμη

Ακτοπλοΐα: Τι φέρνει η επόμενη μέρα μετά τη συγχώνευση Attica – ANEK

ΕΤΕ: Προς ιστορικό ρεκόρ ο τουρισμός το 2023 – Τα «σύννεφα» για το 2024 (πίνακας)

H Apple κατακτά και το σινεμά – Θα είναι το Napoleon το Αούστερλιτς του τεχνολογικού κολοσσού; (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ