Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι υποβάθμισε την Πέμπτη οποιαδήποτε πολιτική πίεση δεχόταν το ίδρυμά του, επιβεβαιώνοντας ότι η μείωση των επιτοκίων αμέσως πριν από τις εκλογές, είναι πιθανή.

Παραδοσιακά, οι κεντρικές τράπεζες δεν προχωρούν σε μείωση των επιτοκίων πριν από τις εκλογές, έτσι ώστε να δείξουν ότι είναι πολιτικά ανεξάρτητες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιόδους που οι πολίτες αντιμετωπίζουν οικονομική ύφεση ή άνοδο του κόστους ζωής. Οι υφιστάμενοι νομοθέτες ζητούσαν συχνά πιο χαλαρή πολιτική, για παράδειγμα, για την τόνωση της οικονομίας με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουν οι πολίτες. Η αντιπολίτευση αναμφίβολα θα διαμαρτυρηθεί έντονα εάν προηγηθεί μια μείωση επιτοκίων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία έγινε επίσημα ανεξάρτητη το 1998, δεν είναι ξένη σε αυτή την πίεση, με τις εκλογές να αναμένονται πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η Τράπεζα πλησιάζει την πρώτη της μείωση επιτοκίων από το 2020, παρά το γεγονός ότι τα κράτησε σταθερά την Πέμπτη.

Όταν ρωτήθηκε αν θα το σκεφτόταν διπλά να προχωρήσει σε μια μείωση επιτοκίων λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ο Μπέιλι είπε στο CNBC: «Εάν τα στοιχεία και όλη η αξιολόγηση και η συζήτηση που κάνουμε οδηγούν στο συμπέρασμα [μιας μείωσης επιτοκίων] τότε στην πραγματικότητα είναι καθήκον μας [να το πράξουμε]».

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε την Πέμπτη σταθερά τα επιτόκια όπως αναμενόταν και είπε ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική δαμάζει τον πληθωρισμό, αλλά προειδοποίησε ότι η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δεν είναι σίγουρη. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε πιθανή περικοπή θα μπορούσε να μεταφερθεί για το φθινόπωρο, όταν αναμένονται οι εκλογές.

«Ο λόγος που έχουμε ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας σε τόσες πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι για να μπορούμε να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο συμβαίνει γύρω μας, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών και αυτό είναι σημαντικό», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Στο προσκήνιο ο 5ος πυλώνας και ο «γάμος» Αττικής – Παγκρήτιας

Γιατί η αγορά πετρελαίου εισέρχεται σε μια νέα φάση

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Τελεσίγραφο Nexans σε ΑΔΜΗΕ «ή πληρώνετε τις δόσεις ή σταματώ το έργο»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ