(last update 16.01) Υπό ελεγχόμενη πίεση τελεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να διατηρούν τα ηνία της αγοράς για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στον απόηχο της σημερινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως ευρέως αναμενόταν, αύξησε τα επιτόκια κατά ακόμη 75 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του υψηλού πληθωρισμού. Κι ας γνωρίζει ότι αυτή η στρατηγική «πνίγει» την ανάπτυξη της οικονομίας. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,50% και διαμορφώνεται στις 858,42 μονάδες, χάνοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (862,76 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 857,47 έως 863,48 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 23,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, μην ξεφεύγοντας από το ευρύτερο κλίμα στασιμότητας, βρίσκεται στο -0,27% και τις 590 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχωρεί στο -0,8% και το 0,91 ευρώ. Κατά περίπου 0,3% χάνει και η μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται στο 0,97 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -0,2% και το 1,20 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 3,63 ευρώ, έπειτα από εννέα συνεχόμενα ανοδικά κλεισίματα. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,82% και 0,9164 ευρώ 
  • Eurobank -0,31% και 0,97 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,05% και 3,638 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,21% και 1,20 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,53% και 2.079 μονάδες), οι πωλητές διαθέτουν ένα μικρό προβάδισμα, με τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να διολισθαίνει άνω του 1,7% και να περιορίζεται στα 9,2 ευρώ. Κατά περίπου 1,2% μειώνεται και η μετοχή του Τιτάνα, ενώ πτώση έως 1,1% εμφανίζουν οι μετοχές των Jumbo, Viohalco, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και OTE. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΠ εκτινάσσεται στο +3,2% και προσεγγίζει τα 16 ευρώ, με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να έπεται στο +1% και το 1,69 ευρώ. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,05% και 1.313 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει θετικά στο +2,5% και το 0,73 ευρώ, ενώ η μετοχή της Cenergy υποχωρεί στο -1,5% και τα 2,8 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 49 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Στην ΕΚΤ η προσοχή των επενδυτών 

Η Λεωφόρος Αθηνών οδεύει προς την τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, με τους πωλητές να έχουν αναλάβει τα «ηνία» της αγοράς, προχωρώντας σε αφομοίωση των πρόσφατων υψηλών επιπέδων, τα οποία αποτελούν απότοκο της ανοδικής πορείας του Οκτωβρίου. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο Γενικός Δείκτης μετράει τρεις διαδοχικές θετικές εβδομάδες, ενώ είναι πολύ πιθανό να συμπληρώσει και την 4η συνεχόμενη (+0,9% χωρίς τη σημερινή μεταβολή). 

Το σημερινό ενδιαφέρον των αναλυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία προχώρησε σε νέα παρέμβαση της τάξης των 75 μονάδων, αναθεωρώντας -όπως και ευρέως αναμενόταν- το βασικό επιτόκιο στο 2% (από 1,25% προηγουμένως), το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5% (από 0,75% προηγουμένως) και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 2,25% (από 1,50% προηγουμένως).

Στόχος της Κριστίν Λαγκάρντ και των υπόλοιπων στελεχών της Φρανκφούρτης είναι η αναχαίτιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού (9,9% τον Σεπτέμβριο), με την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης να επιλέγει τον δύσκολο και επίπονο δρόμο της περιοριστικής πολιτικής, ώστε να «κατεβάσει» τη ζήτηση και κατ’ επέκταση τις υψηλές τιμές.  

Ωστόσο, όπως είναι εύλογο, τα αυξημένα επιτόκια οδηγούν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, με συνέπεια ολοένα και περισσότεροι αναλυτές να προεξοφλούν το σενάριο της ύφεσης, και ιδίως σε Γερμανία και Ιταλία. Όσον αφορά την Ελλάδα, αν και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφευχθεί η συρρίκνωση, η αισθητή επιβράδυνση θεωρείται σχεδόν δεδομένη.    

Στο μεταξύ, η σημερινή απόφαση εμπεριείχε και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η ανακοίνωση της ΕΚΤ έκανε ειδική αναφορά στα φθηνά δάνεια προς τα συστημικά τραπεζικά ιδρύματα -γνωστά και ως TLROs- τα οποία πλέον καθίστανται ακριβότερα, στο πλαίσιο της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, κάτι το οποίο αναμφίβολα θα επηρεάσει και τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο.  

Την ίδια στιγμή, τα σενάρια για διάφορα επιχειρηματικά deals, τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, καθώς και η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου (και κατ’ επέκταση του ηλεκτρικού ρεύματος) εξακολουθούν να παρέχουν επιλεγμένα στηρίγματα στην αγορά, τα οποία ενισχύονται περαιτέρω από την πρόσφατη αποκλιμάκωση των πιέσεων στα κρατικά ομόλογα.  

Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου υποχωρεί σήμερα στο 4,64% -από 5,1% την προηγούμενη εβδομάδα. Τα spreads (απόκλιση από τη γερμανική απόδοση), δε, περιορίζονται κάτω του ψυχολογικού ορίου των 250 μονάδων βάσης. 

Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης, σε επίπεδο 12μήνου, χάνει περίπου 4,3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ από τις αρχές του 2022 η σωρευτική «χασούρα» υπολογίζεται σε 3,4%. Ωστόσο, στο τελευταίο 30ήμερο ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει άνοδο της τάξης του 9%.   

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,34% και τις 408 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,37%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,51% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,41%. Στο Λονδίνο, αντίθετα, ο FTSE 100 κερδίζει 0,26%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones κινούνται ανοδικά κατά 160 μονάδες, προαναγγέλλοντας ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές σημειώνουν οριακές διακυμάνσεις εν μέσω της εύθραυστης ισορροπίας στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,01% και τα 87,92 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +0,07% και τα 95,76 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κυμαίνεται στο +0,02% και τα 1.669 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Συστάσεις Μητσοτάκη, το reality του Χάρη, η Accor πάει στη Μύκονο και το Βουκουρέστι βουίζει για τη ΔΕΗ

Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου μπαίνουν στην Παγκρήτια – Καλύπτουν το υπόλοιπο της ΑΜΚ

Φίλιππος Νιάρχος: Τα γενέθλια του μεγιστάνα – Σπάνιες στιγμές στη δημοσιότητα (pics)