Μια εταιρία με μεγάλη έκθεση σε ομόλογα που αναγκάζεται να ρευστοποιήσει τις θέσεις της ενδεχομένως να διαδραμάτισε ενεργό ρόλο και να συνεχίσει να επηρεάζει την πορεία της αγοράς ομολόγων. 

Το Allegro Fund που ανήκει στην θυγατρική της Natixis, την H2O Asset Management, έχει μεγάλες θέσεις σε μη ρευστά ομόλογα και θα πρέπει να πουλήσει. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε την Morningstar, εταιρεία έρευνας και αξιολόγησης να σταματήσει την αξιολόγηση του συγκεκριμένου fund “λόγω ανησυχιών για τη ρευστότητα κάποιων ομολόγων που κατέχει” επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την πίεση ρευστοποιήσεις.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο H20 Allegro υποχώρησε κατά 113 εκατομμύρια ευρώ (128 εκατομμύρια δολάρια) την Τετάρτη, όταν η εταιρεία έρευνας και αξιολόγησης Morningstar Inc. δημοσίευσε την έκθεσή της. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τότε που ξεκίνησε το 2011. Τουλάχιστον άλλα δύο Fund είδαν επίσης τα ενεργητικά τους να υποχωρούν δραματικά.

 Η H20 Asset Management είδε τους πελάτες της να αντλούν περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ αυτό το τρίμηνο μέχρι τις 20 Ιουνίου, ανέφερε σήμερα η τράπεζα. Δεν προσδιόρισε πόσα από αυτά αντλήθηκαν μετά την έκθεση της Morningstar, αλλά υπολογίζεται ότι μεγάλο μέρος τους έχει τραβηχθεί αυτή την εβδομάδα, δηλαδή μετά την έκθεση.

Οι τραπεζικοί αναλυτές Jonathan Tyce και Georgi Gunchev, εκτιμούν ότι οι εκροές άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα θα ανέλθουν πιθανότατα σε δισεκατομμύρια, το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Η αναστολή βαθμολογίας και η εκροή κεφαλαίων αποτελούν ένα πλήγμα για μία από τις πιο επιτυχημένες μπουτίκ επενδύσεων της Natixis στην Ευρώπη.

Η Natixis υποχώρησε στο 6,3% στο Παρίσι μετά την απώλεια 12% της Πέμπτης. Μάλιστα τα δεινά του H20 αυξάνονται μετά από μια πτώση των εσόδων από εμπορικές συναλλαγές το πρώτο τρίμηνο. 

Το βρετανικό H2O το οποίο έχει ενεργητικό 30 δισ. ευρώ αγοράστηκε από την Natixis Investment Managers τον Ιούλιο του 2010. Το H2O έχει θέσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε μη-ρευστά ομόλογα. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, κατέχει και ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ

Η είδηση ότι το fund πουλά assets που κατέχει, οδήγησε κάποιους επενδυτές να προχωρήσουν σε πωλήσεις ομολόγων χαμηλής εμπορευσιμότητας που κατέχουν, όπως τα ελληνικά.

Αυτό γίνεται προκειμένου να κλειδώσουν τα μεγάλα κέρδη που έχουν πετύχει τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ελληνικοί τίτλοι απομακρύνθηκαν από τα ιστορικά χαμηλά των προηγούμενων ημερών και σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,5%.

Ανάλογες είναι οι πιέσεις και σε άλλους κρατικούς τίτλους της ευρωπεριφέρειας. Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού κατέγραψε αύξηση της τάξης του 6,94%, του πορτογαλικού 5,19%, η απόδοση του γερμανικού αυξήθηκε κατά 9,32% ενώ του γαλλικού σημείωσε τεράστια αύξηση κατά 238% κατά 15 μονάδες βάσης.