Τα ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια της Ευρώπης δανείζονται όλο και περισσότερο από τις τράπεζες για να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους, τροφοδοτώντας ανησυχίες για τους ευρύτερους κινδύνους που εγκυμονούνται.

Ένα ποσοστό-ρεκόρ του 80% των νέων ευρωπαϊκών ιδιωτικών πιστωτικών ταμείων δανείστηκε από τράπεζες μέσω «subscription lines» το 2023, χρηματοδότηση που τους επιτρέπει να δανείζουν πριν ζητήσουν μετρητά από τους επενδυτές τους, σύμφωνα με έρευνα της MSCI Private Capital Solutions.

Οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), διερευνούν ήδη τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η έκθεση των δανειστών σε πιστωτικά ταμεία, τα οποία δεν ρυθμίζονται αυστηρά και συνήθως χρηματοδοτούν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να δανειστούν απευθείας από τις τράπεζες ή τις αγορές ομολόγων.

Η αύξηση των λεγόμενων «σκιωδών τραπεζών» έχει επίσης σημάνει συναγερμό σε ορισμένους χρηματοδότες, οι οποίοι επισημαίνουν την πιθανότητα δημιουργίας νέων κρίσεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ορισμένα ιδιωτικά πιστωτικά ταμεία προσθέτουν επίσης μόχλευση στα δάνειά τους, μεγιστοποιώντας τις αποδόσεις, αλλά ταυτόχρονα μεγεθύνοντας τις πιθανές ζημίες, δήλωσαν στο Reuters περισσότερες από 20 πηγές του εν λόγω κλάδου.

Ευελιξία

Τα ευρωπαϊκά ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια, αν και αποτελούν μικρό ποσοστό του αντίστοιχου μεγέθους του τραπεζικού δανεισμού, έχουν πλέον υπό διαχείριση 460 δισ. δολάρια, όπως εκτιμά η UBS. Η αύξησή τους συμπίπτει με μια οικονομική επιβράδυνση η οποία εντείνει τις ανησυχίες ότι ο ιδιωτικός δανεισμός μπορεί να καθυστερεί τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.

Δεδομένου του ότι τα εν λόγω funds δεν υποχρεούνται να δημοσιεύουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα δάνειά τους ή την τραπεζική μόχλευση που χρησιμοποιούν, πέραν της ενημέρωσης των δικών τους επενδυτών, είναι δύσκολο για τις ρυθμιστικές αρχές και τους επενδυτές να γνωρίζουν αν η ποιότητα των δανείων χειροτερεύει.

Πρόσφατη μελέτη της BoE σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες στην ιδιωτική πιστωτική αγορά ανέφεραν μέχρι στιγμής ελάχιστες αθετήσεις έναντι της ευρύτερης αγοράς δανεισμού σε πιο επικίνδυνους δανειολήπτες.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global αναμένει ότι οι αθετήσεις πληρωμών από τους ευρωπαίους κερδοσκοπικούς δανειολήπτες τους οποίους καλύπτει, θα φτάσουν το 3,75% έως τον Ιούνιο.

Περισσότερες από δώδεκα διαφορετικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι τα ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια κατάφεραν να αποτρέψουν ορισμένες χρεοκοπίες με ευέλικτο δανεισμό, χρησιμοποιώντας ενίοτε πολύπλοκες δομές αναχρηματοδότησης.

Η Deloitte εκτιμά ότι σχεδόν επτά στις δέκα ευρωπαϊκές συμφωνίες ιδιωτικού χρέους έχουν μόνο έναν δανειστή, πράγμα που σημαίνει ότι ο δανειστής αυτός έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των όρων που προσφέρονται και των τόκων που χρεώνονται.

Ορισμένα ταμεία, όπως δήλωσε το στέλεχος της Federated Hermes, Πίτερ Μάρσαλ, τροποποιούν τους όρους των δανείων για να περιορίσουν το άγχος των επενδυτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alvarez & Marsal, Κρις Τζόνστον, δήλωσε ότι ορισμένα κεφάλαια συνεργάστηκαν με τους ιδιοκτήτες των εταιρειών-δανειοληπτών για να αποφύγουν την δημιουργία ζημιών.

Οι διευκολύνσεις πληρωμών σε είδος (PIK), κυμάνθηκαν στο 3,5% των 167 συμφωνιών άμεσου δανεισμού σε έξι ευρωπαϊκές χώρες το δ’ τρίμηνο του 2023, όπως ανέφερε η Reorg. Αυτό ήταν σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο 1,9% των συμφωνιών που περιλάμβαναν PIK το α’ τρίμηνο του περασμένου έτους.

Ξεχωριστά, το ένα πέμπτο των ευρωπαϊκών συμφωνιών ιδιωτικής πίστωσης το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ήταν αναχρηματοδοτήσεις χρέους που παρέτειναν την αποπληρωμή δανείων, όπως διαπίστωσε η Deloitte, το υψηλότερο ποσοστό από το 2020.

Σημειωτέον πως οι τράπεζες μπορούν επίσης να παρατείνουν τις λήξεις, αλλά είναι υποχρεωμένες να το αντανακλούν σε όλα τα στοιχεία τους, όπως οι μετρήσεις για την ποιότητα των δανείων και οι εκτιμήσεις για τις πιστωτικές ζημίες, έναντι των οποίων πρέπει να σχηματίζουν προβλέψεις.

Μεταδοτικότητα

Ο Μάρσαλ της Federated Hermes δήλωσε ότι οι επενδυτές των ΗΠΑ και της Ασίας ζητούσαν μερικές φορές από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια να ενισχύσουν τη μόχλευσή τους, μια πρακτική που είναι ήδη κοινή στις ΗΠΑ.

Η Ares Management Corporation δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το ταμείο της Ares Capital Europe VI συγκέντρωσε 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετοχικό κεφάλαιο και θα έχει περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσιμου κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης μόχλευσης.

Αν και η πρόσβαση στη μόχλευση δεν σημαίνει πάντα ότι θα χρησιμοποιηθεί, πηγές ανέφεραν ότι τέτοιες δομές θα μπορούσαν να προκαλέσουν απότομη μετάδοση των προβλημάτων σε περιόδους κρίσης.

Τα πιστωτικά κεφάλαια είναι πλέον «μέρος του τραπεζικού οικοσυστήματος», όπως δήλωσε ο Μάρσαλ, προσθέτοντας ότι περαιτέρω ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς «θα ήταν καλοδεχούμενη».

Διαβάστε ακόμη

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες για τους νέους κανόνες για περιβάλλον – εργασιακά – Το παζάρι και οι αλλαγές (tweets)

Έντονες διακυμάνσεις για το bitcoin – Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για «φούσκα» (γράφημα)

Janus Henderson: Eπίπεδο-ρεκόρ στα $1,7 τρισ. άγγιξαν οι μερισματικές πληρωμές το 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ