Προσωρινό χαρακτήρα αποδείχθηκε ότι είχαν τελικά οι ρευστοποιήσεις της Τρίτης (19/3) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ανέκαμψε κόντρα σε αντίθετους «ανέμους».

Οι επενδυτές κατάφεραν να «χωνέψουν» την «ψυχρολουσία» της Moody’s, η οποία δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αλλά και το «κόκκινο φανάρι» που άναψε η JP Morgan, όσον αφορά ένα ενδεχόμενο upgrade του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση της Moody’s να μην αναβαθμίσει την Ελλάδα, καθώς και η «αινιγματική» έκθεση της JP Morgan, η οποία επισημαίνει πως η εγχώρια αγορά θα ήταν καλύτερο να παραμείνει αναδυόμενη, λειτούργησαν ως αρνητικοί καταλύτες.

Ωστόσο, η Λεωφόρος Αθηνών έβγαλε σήμερα (20/3) αντίδραση, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν τον πρώτο λόγο. Τα ηνία της ανόδου είχε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετά τη διήμερη διόρθωση, επανήλθε σε ρότα επιστροφής προς τα 4 ευρώ, δηλαδή στην τιμή που είχε «κλειδώσει» το placement για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Από κοντά και η Εθνική Τράπεζα, η οποία πήρε δυνάμεις από την ισχυρή ζήτηση που παρουσίασε το ομόλογο Tier 2, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,75 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η ΕΤΕ επέκτεινε το υψηλό 8 και πλέον ετών, που είχε «ισοφαρίσει» από χθες.

Δυναμική ήταν επίσης η ανάκαμψη του ΟΠΑΠ, με τη μετοχή του ομίλου να επανέρχεται στα θετικά πρόσημα μετά το -3,57% της Τρίτης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε «βάθος» ενός έτους. Τη διήμερη «βουτιά» της άφησε πίσω η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία βρέθηκε εκ νέου πάνω από τα 18 ευρώ, εν μέσω έντονης φημολογίας για την πώλησή της. Στον αντίποδα, η Σαράντης διόρθωσε για δεύτερη σερί μέρα και απομακρύνθηκε περαιτέρω από το υψηλό 6ετίας των 11 ευρώ.

Σε επίπεδα άνω των 130 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, με τουλάχιστον το 70% επί του συνολικού τζίρου να αφορά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,02% στις 1.417,72 μονάδες και κινήθηκε μεταξύ των 1.402,44 (χαμηλό ημέρας) και των 1.419,34 μονάδων (υψηλό ημέρας). Με αυτό τον τρόπο «απορροφήθηκε» το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής πτώσης και ο ΓΔ επαναπροσεγγίζει πλέον το υψηλό 13ετίας των 1.434 μονάδων. Εντός του Μαρτίου το Χ.Α. υποχωρεί κατά 0,5%, ενώ από τις αρχές του 2024 ενισχύεται κατά 9,63%.

«Άλμα» για τράπεζες, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Καθαρά τραπεζοκεντρική ήταν η σημερινή άνοδος στο Χρηματιστήριο, με τις τέσσερις συστημικές να κάνουν επίδειξη δύναμης. Ο κλαδικός δείκτης «αναρριχήθηκε» κατά +2,06% στις 1.227,26 μονάδες, με την Τρ. Πειραιώς να κατέχει τα πρωτεία (+4,23% στα 3,946 ευρώ). Ακολούθησαν η Εθνική (+2,19% στα 7,46 ευρώ και νέο υψηλό 8ετίας) και η Alpha Bank (+2,07% στο 1,7245 ευρώ), ενώ η Eurobank παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,8 ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) κινήθηκε ανοδικά κατά 1,12% στις 3.416,97 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 2.406,22 μονάδες. Στον Large Cap, ξεχώρισαν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+2,78% στα 18,14 ευρώ) και ο ΟΠΑΠ (+2,22% στα 16,58 ευρώ), ενώ ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% η Aegean (+1,59% στα 12,76 ευρώ), η Motor Oil (+1,14% στα 26,66 ευρώ) και η ElvalHalcor (+1,03% στο 1,964 ευρώ). Ισχυρές απώλειες για τη Σαράντης (-2,94% στα 10,58 ευρώ), την Lamda Development (-1,01% στα 6,84 ευρώ) και την Ελλάκτωρ (-1% στα 2,475 ευρώ).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 1% η ΕΧΑΕ (+1,69% στα 5,41 ευρώ), η Alumil (+1,49% στα 2,73 ευρώ), η ΑΒΑΞ (+1,39% στο 1,602 ευρώ), η Intrakat (+1,30% στα 5,46 ευρώ) και η Intralot (+1,21% στο 1,174 ευρώ), ενώ αντιστρόφως ανάλογη πορεία ακολούθησαν η Profile (-3,15% στα 4,31 ευρώ) και η Epsilon Net (-1,51% στα 10,42 ευρώ).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 138,67 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,88 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Οι συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς) έκαναν τζίρο περίπου 99,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 72% της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται πλέον στα 97,379 δισ. ευρώ. Στο ταμπλό, 68 μετοχές ενισχύθηκαν, 34 υποχώρησαν και 25 παρέμειναν αμετάβλητες.

Τα «αγκάθια» της Moody’s και της JP Morgan

Όπως φάνηκε από τη διόρθωση της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, οι επενδυτές δεν είδαν με «καλό μάτι» την ετυμηγορία της Moody’s την περασμένη Παρασκευή (15/3). Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης κράτησε κλειστά τα «χαρτιά» του, διατηρώντας αμετάβλητο το rating (Ba1), αλλά και το outlook (σταθερό – stable), κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Επιβεβαιώνοντας την φήμη της ως η πιο «αυστηρή», η Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος που δεν έχει δώσει το investment grade στην Ελλάδα, διατηρώντας τα κρατικά ομόλογα στην κατηγορία junk. Το επόμενο «ραντεβού» με την Moody’s είναι προγραμματισμένο για τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ εντός του 2024 απομένουν συνολικά άλλες 8 αξιολογήσεις, με αμέσως επόμενη να είναι εκείνη της Standard and Poor’s στις 19 Απριλίου.

Προβληματισμό προκαλεί και το report της JP Morgan, με τον αμερικανικό οίκο να επιχειρηματολογεί γιατί δεν πρέπει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί στις ανεπτυγμένες αγορές και στον δείκτη MSCI Developed Markets (DM), αλλά είναι καλύτερο να παραμείνει στον MSCI Emerging Markets (EM). Σύμφωνα με την JPM, μόλις τρεις ελληνικές μετοχές (Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ΟΠΑΠ) πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στον DM Europe, την στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον πέντε. «Μια μετακίνηση στις ανεπτυγμένες αγορές θα συρρικνώσει τις επενδύσιμες επιλογές από την ελληνική αγορά», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αμερικανικός οίκος και τονίζει: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η συμμετοχή σε δείκτες των αναδυόμενων αγορών παραμένει ένας σημαντικός τεχνικός παράγοντας στήριξης για τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές».

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη διήμερη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, που ολοκληρώνεται απόψε. Είναι κατά 99% βέβαιο ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% με 5,50%, με τη νομισματική χαλάρωση να υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Ιούνιο. Σε ανακοινώσεις για τα επιτόκια θα προβεί και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

Τέλος, στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, σήμερα είναι η σειρά της Μοτοδυναμικής να ανακοινώσει τις οικονομικές της επιδόσεις για το 2023. Ακολουθούν την Πέμπτη (21/3) η Austriacard Holdings και η Epsilon Net. Νωρίτερα σήμερα, η Alpha Trust Ανδρομέδα ανακοίνωσε την επιστροφή της στην κερδοφορία, με τη διοίκηση να προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Γιατί «κλείνει» το trade υπέρ των αμερικανικών μετοχών έναντι της Ευρώπης (γραφήματα)

Χατζηδάκης στο Reuters: Έως το τέλος του έτους η αποεπένδυση στις τράπεζες

Εφορία: Στον αέρα το «ΜyΑΑdeapp» που θα φέρει Taxis… στο κινητό!

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ