(Τελευταία ενημέρωση – 13:08)

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας είναι η σημερινή (15/3) στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το πρόσημο να αλλάζει αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ενώ μετά τις 12 το μεσημέρι η τάση έγινε ξεκάθαρα ανοδική. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στον αποψινό «χρησμό» της Moody’s, του μοναδικού οίκου αξιολόγησης που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Η εγχώρια αγορά προέρχεται από ένα εντυπωσιακό ράλι, που τροφοδοτήθηκε από το «δίδυμο» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το οποίο επανέφερε το Χ.Α. στον «δρόμο» των ρεκόρ. Είχε προηγηθεί διήμερη ασθενική αντίδραση απέναντι στο sell off της Δευτέρας (11/3).

Μετά την επιστροφή πάνω από τις 1.400 μονάδες, οι αγοραστές στοχεύουν στη διεύρυνση των σερί σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση. Σε περίπτωση που παραμείνει σε θετικό έδαφος, το Χρηματιστήριο θα ολοκληρώσει την τέταρτη διαδοχική ανοδική του συνεδρίαση.

Λιγότερο εφικτός -αλλά όχι ακατόρθωτος- είναι ο στόχος της διεύρυνσης του εβδομαδιαίου σερί για 8ο διαδοχικό πενθήμερο. Για να επιτευχθεί, πρέπει ο Γενικός Δείκτης να ξεπεράσει τις 1.427 μονάδες, να «μηδενίσει» την χασούρα της πρόσφατης ισχυρής διόρθωσης και να πλησιάσει περαιτέρω το υψηλό 13ετίας των 1.434,87 μονάδων.

Σε πρώτη φάση ο ΓΔ καταφέρνει να μειώσει την «ψαλίδα» και ενισχύεται για τέταρτη διαδοχική μέρα, κατά +0,42% στις 1.423,57 μονάδες. Το υψηλό ημέρας εντοπίζεται λίγο πιο πάνω, στις 1.424,23 μονάδες, ενώ χαμηλό ημέρας αποτελούν οι 1.414,64 μονάδες.

Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -οι οποίες «απογειώθηκαν» την Πέμπτη-, καθώς εντείνεται η φημολογία σχετικά με την ολοκλήρωση του deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σύμφωνα με πληροφορίες του dark room, οι συζητήσεις με την Masdar, εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προχωρούν ομαλά και ικανοποιητικά.

Στο ταμπλό γίνεται αντιληπτή η διάθεση των αγοραστών να συνεχίσουν την στήριξή τους στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία καταγράφει νέο «άλμα» τουλάχιστον +3%, προσεγγίζοντας τα 17 ευρώ για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια. Από κοντά ακολουθεί η ΔΕΗ, η οποία «απογειώνεται» κατά +3,43% στα 11,76 ευρώ.

Το triple witching (τριπλή λήξη) στα παράγωγα και το rebalancing (αναδιάρθρωση) των δεικτών FTSE Russell βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο, καθώς αναμένεται να οδηγήσουν τον τζίρο σε πολύ υψηλά επίπεδα. Προς το παρόν, η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται στα 46,5 εκατ. ευρώ, με τα 5,45 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Οι τράπεζες συντονίζονται με το θετικό κλίμα, αλλά όχι με την ίδια δυναμική. Ο κλαδικός δείκτης καταγράφει κέρδη +0,24% στις 1.207,76 μονάδες, η Εθνική Τράπεζα ηγείται της ανόδου (+0,84% στα 7,206 ευρώ) και ακολουθούν η Eurobank (+0,45% στο 1,788 ευρώ) και η Alpha Bank (+0,09% στο 1,6815 ευρώ). Αντίθετα, η Πειραιώς υποχωρεί κατά -0,55% στα 3,978 ευρώ.

Ο FTSE 25 κινείται ανοδικά κατά 0,40% στις 3.433,08 μονάδες και ο Mid Cap κινείται υψηλότερα κατά 0,70% στις 2.403,72 μονάδες. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, εκτός από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη ΔΕΗ που προαναφέραμε, κέρδη άνω του 1% σημειώνουν η HELLENiQ ENERGY, η Σαράντης, η Titan και η Jumbo. Υποχωρούν σημαντικά η Aegean και η ΕΥΔΑΠ, ενώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (προέρχεται από ημερήσιο «άλμα» τουλάχιστον 7%) διορθώνει ελεγχόμενα κατά -0,6% στα 18,14 ευρώ.

Όσο για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Intracom Holdings βρίσκεται στην κορυφή του ταμπλό με κέρδη άνω του 5,5% φτάνοντας εκ νέου κοντά στα 4 ευρώ. Ακολουθεί η Alumil στο +2%. Στα 97,9 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς, με 48 μετοχές να ενισχύονται, 37 να κινούνται πτωτικά και 19 να παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Με «υπογραφή» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η επάνοδος του Χ.Α.

Με σηματωρούς τις μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το Χρηματιστήριο έκανε χθες ένα εντυπωσιακό comeback πάνω από τις 1.400 μονάδες. Το sell off της Δευτέρας διαδέχθηκαν δύο ήπια ανοδικές συνεδριάσεις, προτού φτάσουμε στο «άλμα» της Πέμπτης.

Ο Γενικός Δείκτης «ψαλίδισε» τη διαφορά στο -1,2% από το υψηλό 13ετίας των 1.434,87 μονάδων και σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες περιορίστηκαν στο -0,66%. Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο προέρχεται από επτά διαδοχικά πενθήμερα κερδών. Από τις αρχές του 2024 η Λεωφόρος Αθηνών ενισχύεται περισσότερο από +9,5%.

Νέο υψηλό 24 ετών για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς με το «άλμα» 5,72% που σημείωσε, ξεπέρασε τα 16 ευρώ για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2000. Η μετοχή έκανε τζίρο 8,78 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της «αγγίζει» το 1,68 δισ. ευρώ.

Το «φράγμα» των 18 ευρώ έριξε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κερδίζοντας 1,23 ευρώ σε μία ήμερα, ήτοι +7,23%. Το κλείσιμο στα 18,25 ευρώ είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2023. Στα 2,15 δισ. ευρώ η αποτίμηση της εταιρείας. Χθες διακινήθηκαν κεφάλαια ύψους 12,83 εκατ. ευρώ στο ταμπλό για τη μετοχή.

Τη διόρθωση της Δευτέρας (-5,04%) και της Τετάρτης (-1,95%) «απορρόφησε» η Motor Oil, η οποία έκλεισε χθες στο υψηλό ημέρας των 27,62 ευρώ και βρίσκεται πλέον μία «ανάσα» μακριά από το record high των 28 ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου επανήλθε πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.

Αντίδραση έβγαλε και η Mytilineos, με ημερήσια κέρδη 3,4% και τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις χρηματιστηριακές, το περιθώριο ανόδου (upside) είναι ισχυρό, καθώς η μέση τιμή-στόχος από το σύνολο των αναλυτών που καλύπτουν την εταιρεία διαμορφώνεται στα 46 ευρώ.

Τρίτη ανοδική συνεδρίαση για την Σαράντης, με σωρευτική άνοδο σχεδόν 9,5% και με τη μετοχή να κλείνει σε νέο υψηλό 6 ετών. Επιβεβαίωσε την παρουσία της πάνω από τα 10 ευρώ, σε επίπεδα που έχει να δει από τον Ιούνιο του 2018.

Σε νέο ιστορικό υψηλό η Κρι Κρι, η οποία έφτασε αισίως στα 12 ευρώ. Ο τίτλος «τρέχει» ένα τετραήμερο ράλι που του έχει αποφέρει κέρδη της τάξης του 9,5%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η Entersoft διόρθωσε και βρέθηκε αρκετά κάτω από τα 8 ευρώ, στα οποία είχε «κλειδώσει» μετά το deal εξαγοράς της από την Olympia Group. Μάλιστα, η πρόθεση του ομίλου να οδηγήσει την Entersoft εκτός του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν αυτή που έφερε τους πωλητές στο προσκήνιο.

Moody’s, triple witching και rebalancing

Τον «χρησμό» της Moody’s αναμένει η επενδυτική κοινότητα, με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης να είναι ο μοναδικός που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Η έκθεσή του θα δημοσιευθεί μετά το αποψινό κλείσιμο της Wall Street. Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2023 σε διπλή αναβάθμιση της οικονομίας στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές, δηλαδή μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική (Baa3). Πάντως, ακόμα κι αν η Moody’s δεν «φέρει» το investment grade, το επόμενο «ραντεβού» είναι προγραμματισμένο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για μία δεύτερη ευκαιρία.

Μια εβδομάδα νωρίτερα (8/3), η DBRS είχε επιβεβαιώσει την αξιολόγηση της Ελλάδας εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Ο καναδικός οίκος βαθμολογεί το ελληνικό αξιόχρεο με BBB (low) και σταθερό outlook. Παράλληλα, «βλέπει» ανάπτυξη 2% για το διάστημα 2024-2025 και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα ωθήσουν το δημόσιο χρέος κάτω του 150% το 2025.

Σήμερα αναμένεται η τριπλή λήξη παραγώγων σε δείκτες και μετοχές (triple witching) για τον Μάρτιο και το α’ τρίμηνο του 2024. Στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell, με την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω του πρόσφατου placement, το οποίο αλλάζει δραστικά την στάθμιση και το free float (από 55% σε 82%) της μετοχής. Σημειώνεται πως το rebalancing θα επηρεάσει κι άλλα βαριά «χαρτιά» του Χρηματιστηρίου.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: 20 ορόσημα ως το Πάσχα για να μη χαθούν €3,3 δισ.

Ετοιμο το «ρομποτάκι» της εφορίας που «σάρωνει» κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών

ΟΠΑΠ: Οι στόχοι του 2024, το come back των VLTs και τα σχέδια για το opaponline.gr

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ