Συγκρατημένες προσπάθειες ανάκαμψης καταβάλλουν σήμερα, Παρασκευή, οι αγορές στην εκπνοή μιας εβδομάδας που χαρακτηρίστηκε από τη δυναμική επανεμφάνιση των πωλητών, γεγονός που διαμόρφωσε μια πολύ αρνητική εικόνα για την αγορά μετοχών. Αιτία γι’ αυτό στάθηκε πρώτα και κύρια η απόφαση της Federal Reserve να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994, κάτι που ωθεί τους επενδυτές να σταθμίζουν την πιθανότητα μιας επιθετικής νομισματικής σύσφιξης που θα οδηγήσει μοιραία σε ύφεση την οικονομία.  Ακολούθησαν και οι αποφάσεις άλλων κεντρικών τραπεζών, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας και της Ουγγαρίας να προχωρήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπίσουν τον υψηλό ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν σήμερα με μια επιφυλακτική άνοδο, αυτό ωστόσο δεν τις «σώζει» από τις βαριές εβδομαδιαίες απώλειες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 που έκλεισε χθες με πτώση 2,5%, σημειώνει άνοδο  0,43% στις 404,62 μονάδες. Οι εβδομαδιαίες απώλειες ωστόσο ξεπερνούν ήδη το 4%.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,14%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,59%, ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 0,74% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με άνοδο 0,23%. Στον αντίποδα, ο γαλλικός CAX 40 χάνει 0,08%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο άνοιξε τη συνεδρίαση σταθεροποιητικά, σε μία προσπάθεια να βάλει «φρένο» στις μεγάλες απώλειες των τελευταίων πέντε ημέρων (σχεδόν 9%). Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +0,01% και τις 815,35 μονάδες, με τις τράπεζες να σημειώνουν μικρές απώλειες κατά 0,32%.

H Εuroxx σημειώνει ότι μετά το χθεσινό sell off η αγορά αναμένεται να αναζητήσει κατεύθυνση με αυξημένη μεταβλητότητα.

Σύμφωνα με την Piraeus Securities, αναμένεται αρκετή μεταβλητότητα στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη και για τεχνικούς λόγους (τριπλή λήξη παραγώγων σειράς Ιουνίου).

Χθες, οι ελληνικές μετοχές υποχώρησαν κατά 2,8%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε βουτιά 5,1% με 5% απώλειες στην Πειραιώς, και πάνω από 4% σε Alpha Bank και Εθνική. Τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης εκτός τραπεζών, σημείωσαν η Jumbo και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ακολούθησαν οι ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.  Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola ενισχύθηκε κατά περίπου 1,5% και έχτισε απόσταση ασφαλείας από το τεχνικό σημείο των 20 ευρώ. Κατά 0,7% αυξήθηκε και η μετοχή της Motor Oil.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Ασία μετά το μαζικό sell off στην Wall Street

Για ακόμα μια μέρα επικράτησαν τα μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας μετά τις βαριές απώλειες στην Wall Street.

Ο ιαπωνικός Nikkei με απώλειες 177% ενώ νωρίτερα έφτανε να χάνει κοντά στο 2%, καθώς η μετοχή της SoftBank έκανε βουτιά σχεδόν 4%. Ο ευρύτερος Topix υποχώρησε 1,54%. Απώλειες κατέγραψαν επίσης Kospi, S&P/ASX 200 και ο MSCI, ενώ άνοδος καταγράφηκε σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε σήμερα να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατεί σε άλλες κεντρικές τράπεζες. Όπως σχολιάζει ο David Roche της Independent Strategy, μιλώντας στο CNBC,  το οξύμωρο είναι πως, ενώ οι αγορές λένε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, όταν κάνουν περισσότερα, προκαλούν σοκ στις αγορές…   Σε αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή».

«Συνεχίζουμε να διατηρούμε τις overweight εκτιμήσεις μας για τις μετοχές έναντι των ομολόγων», αναφέρει ο Suresh Tantia, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της Credit Suisse.

«Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς περαιτέρω πτώση γιατί αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι πολύ ευμετάβλητες, αντιδρούν σε ειδήσεις και βασίζονται στις προσδοκίες της Fed, αλλά, στα τρέχοντα επίπεδα, δεν έχει νόημα να πουλήσει κανείς. Νομίζω ότι μόλις παγιωθούν οι προσδοκίες για τις αυξήσεις επιτοκίων από την Fed, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια ανάκαμψη στην αγορά μετοχών».

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές διένυσαν μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από τις αυξήσεις επιτοκίων, με αυτή της Fed να ξεχωρίζει, καθώς ήταν η μεγαλύτερη από το 1994. Παράλληλα, αύξηση ανακοίνωσε σε μια κίνηση – έκπληξη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, γεγονός που ενίσχυσε το φράγκο, ενώ αύξηση του κόστους δανεισμού αποφάσισε για πέμπτη συνεχόμενη φορά και η τράπεζα της Αγγλίας, με το τραπεζικό επιτόκιο να αυξάνεται κατά 25 μονάδες βάσης.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι αυξήσεις επιτοκίων στερεύουν τη ρευστότητα και πυροδοτούν απώλειες σε μια ευρεία γκάμα περιουσιακών στοιχείων. Οι διεθνείς μετοχές είναι αντιμέτωπες με μια από τις χειρότερες εβδομάδες από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020.

H Wall Street είπε… αντίο στο ράλι της Fed

Στο μεταξύ, την Πέμπτη η απαισιοδοξία διαδέχθηκε το κλίμα ευφορίας μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την αμερικανική Fed, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 742 μονάδων ή 2,4%, ενώ ο S&P 500 έχασε 3,3% και ο Nasdaq Composite 4,1%, μετά την άνοδο κατά τουλάχιστον 1% που σημείωσαν την Τετάρτη μετά από την απόφαση της Federal Reserve.

Τα futures των αμερικανικών μετοχών κινούνται σταθεροποιητικά σήμερα Παρασκευή.  Ο S&P 500 και τα ευρωπαϊκά συμβόλαια  ενισχύθηκαν ελαφρώς λίγο κάτω από 1%, υποδεικνύοντας ότι το κλίμα βελτιώνεται σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση που οδήγησε τις αμερικανικές μετοχές στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2020.

Ωστόσο, τα σημάδια δεν είναι καλά για το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους αναλυτές της JP Morgan να εμφανίζονται διχασμένοι: Ορισμένοι εξ αυτών εκτιμούν ότι ο δείκτης – βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει ραγδαία πτώση ακόμα και 20% στις 3.000 μονάδες έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ κάποιοι άλλοι συστήνουν αγορά στην πτώση.

Σημειωτέον ότι ο δείκτης S&P έχει υποχωρήσει κατά 22,9% από τις αρχές του έτους, ενώ μαζί με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq αναμένεται να σημειώσουν την 10η εβδομαδιαία πτώση τους σε σύνολο 11 εβδομάδων.

Με το αποψινό κλείσιμο αναμένεται να καταγράψει τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2020.

 

Διαβάστε ακόμη:

Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής: Έρχονται και νέες αυξήσεις στα καύσιμα – Tι προτείνει

Τράπεζες: Συστήματα πληρωμών και ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγούν στην επόμενη ημέρα

Ρικάρντο Λαρριέρα: Από την Αυστραλία στη Φολέγανδρο με ένα 5άστερο project 20 εκατ. ευρώ (pics)