Ενας επιχειρηματίας από την άλλη άκρη του κόσμου, έχοντας πάνω από 25 χρόνια επιτυχημένης καριέρας στον τομέα του marketing και της διαφήμισης στην Αυστραλία, δημιουργεί μία επενδυτική εταιρεία, συγκεντρώνει κεφάλαια και ξεκινά με το πρώτο 5άστερο project άνω των 20 εκατ. ευρώ σε έναν πιο εναλλακτικό ελληνικό προορισμό. Αρωγός στο όλο εγχείρημα ένας Ελληνοαυστραλός μεγαλοεπενδυτής, γεννημένος στην Αθήνα αλλά μεγαλωμένος στην Αυστραλία, ο οποίος είναι λάτρης της Φολεγάνδρου και πιστεύει στον ελληνικό τουρισμό και τις δυνατότητές του να προσελκύσει πιο υψηλά εισοδήματα σε νησιά που ξεφεύγουν από την πεπατημένη.

Το «Gundari Folegandros» θεμελιώνεται τώρα για να λειτουργήσει από τη σεζόν του 2023 στην πρώτη του φάση και το 2024 πιο ολοκληρωμένο συνδυάζοντας «πολυτέλεια που υπηρετεί τη βιωσιμότητα και εμπνέει την επανασύνδεση με τη φύση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο «business stories» ο κ. Ρικάρντο Λαρριέρα, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Gundari.

Τι είδε ο ίδιος στην Ελλάδα που δεν έχει δει στα ταξίδια του σε άλλες χώρες και αποφάσισε να επενδύσει εδώ;

«Θα απαντήσω με ερώτηση: Τι υπάρχει άραγε στον προορισμό “Ελλάδα” που να μην αγαπήσει κανείς; Η ποικιλομορφία των εμπειριών στη χώρα που είναι τεράστια και -πιστεύω- απαράμιλλη σε όλο τον κόσμο; Η παρθένα φύση και τα κρυστάλλινα νερά, η αρχιτεκτονική στα νησιά, οι πολιτιστικοί θησαυροί σε όλη τη χώρα, η υπέροχη γαστρονομία, η ενέργεια και η ζωή στους δρόμους, οι παραλίες και τα αυθεντικά νησιά-πραγματικά κοσμήματα που περιμένουν να τα ανακαλύψει ο επισκέπτης; Κι όλα αυτά κάτω από την ανεξάντλητη ελληνική φιλοξενία. Κι αν ένας ταξιδιώτης μπορεί να βρει μεμονωμένα, μερικά από αυτά τα ζητούμενα σε άλλους προορισμούς, η Ελλάδα ως προορισμός είναι η μοναδική που μπορεί να προσφέρει αυτόν τον συνδυασμό. Οπως έγραψε ο Πέρσι Μπις Σέλεϊ “Είμαστε όλοι Ελληνες”», δηλώνει ο κ. Λαρριέρα.

Το ξεκίνημα

«Είμαι Αυστραλός με ρίζες και από την Ουρουγουάη και την τελευταία 20ετία και πλέον είχα μία επιτυχημένη, θα έλεγα, καριέρα διευθύνοντας τις δραστηριότητες πολυεθνικών διαφημιστικών στην Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συμμετείχα σε πολλές, επιτυχημένες καμπάνιες μάρκετινγκ και διαφήμισης για τουρισμό και projects φιλοξενίας στην Αυστραλία και πάντα είχα την επιθυμία να μετατρέψω ακριβώς αυτή την εμπειρία σε ένα καινοτόμο resort σε έναν εντυπωσιακό προορισμό, δίνοντας έμφαση στον συνδυασμό καθαρής πολυτέλειας και βιωσιμότητας. Ακριβώς με αυτόν τον σκοπό ξεκίνησα έναν επενδυτικό όμιλο με σκοπό να δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη και λειτουργία resorts, μέσω συνεργασιών.

Σε αυτή τη φάση έχουμε προσελκύσει μια ισχυρή ομάδα επενδυτών, κυρίως Αυστραλούς, με εμπειρία στους κλάδους των κατασκευών, της ανάπτυξης ακινήτων, των ξενοδοχείων, της οινοπαραγωγής, του μάρκετινγκ πολυτελών brands, της γαστρονομίας καθώς και στην επενδυτική τραπεζική, προσδίδοντας σημαντική αξία στο δικό μας project. Eστω κι αν η COVID-19 ήρθε το 2020 δοκιμάζοντας πραγματικά την αποφασιστικότητά μας, εντούτοις ήμασταν σίγουροι ότι όταν ο τουρισμός θα επέστρεφε, η Ελλάδα θα επανερχόταν επίσης σε ανοδική τροχιά, πολύ περισσότερο επειδή η χώρα έχει να κάνει με τον ήλιο και τη ζωή έξω, στοιχεία που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία στον μετα-πανδημικό μας κόσμο. Εκτίμησή μας είναι ότι η χώρα θα επωφεληθεί στον μέγιστο βαθμό από την άνοδο των “ταξιδιών εκδίκησης” (σ.σ. revenge travel είναι η νέα τάση που αποτυπώνει την έντονη διάθεση για ταξίδια μετά τον εγκλεισμό και τους περιορισμούς της καραντίνας) μετά την πανδημία».

Στο ερώτημα πόσο εύκολο είναι να διαχειριστείς ένα project εκατομμυρίων από την Αυστραλία στην Ευρώπη και μάλιστα σε έναν πιο δύσκολα προσβάσιμο προορισμό όπως η Φολέγανδρος, ο ίδιος δηλώνει ότι «η απόσταση για τους Αυστραλούς δεν είναι πραγματικά σημαντική γιατί συνηθίζουμε να ταξιδεύουμε σε μεγάλες αποστάσεις, αφού τα περισσότερα μέρη είναι μακρινά όταν ζεις στην Αυστραλία. Eνα από τα θετικά που προέκυψαν από την πανδημία ήταν η εφαρμογή του “Zoom” που έκανε διαχειρίσιμες όλες τις διαδικασίες για το έργο από το Σίδνεϊ για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ακόμη και όταν βρίσκομαι στην Αθήνα, οι περισσότερες από τις συναντήσεις που γίνονται είναι διαδικτυακές, οπότε το αν είμαι στην Ελλάδα ή στην Αυστραλία για αυτές τις συναντήσεις δεν έχει καμία διαφορά. Επιπλέον και η ταχύτερη ψηφιοποίηση των διαδικασιών από την ελληνική Πολιτεία, λόγω της πανδημίας, βοήθησε επίσης το project».

Η επιλογή Ελλάδα και Φολέγανδρος

Οσον αφορά, επιχειρηματικά, τους λόγους που οδήγησαν στην πρώτη επένδυση στην Ελλάδα είναι πολλαπλοί, όπως αναφέρει ο κ. Λαρριέρα. «Τη στιγμή της απόφασής μας το 2018, ο ελληνικός τουρισμός ήταν ήδη ψηλά, με την ελληνική αγορά να αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες παγκοσμίως από το 2010 και μετά.

Επιπλέον, ειδικά στην Αυστραλία η δημοφιλία ελληνικών προορισμών είχε ανέβει προ κορωνοϊού, με τους αριθμούς να διπλασιάζονται, από τις 160.000 επισκέπτες, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια σε 320.000 το 2018 με τους ταξιδιώτες να μένουν κατά μέσο όρο περισσότερο και να ξοδεύουν πιο πολλά από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Μία άλλη αιτία είχε να κάνει με το γεγονός ότι ακριβώς επειδή ο τουρισμός αποτελεί βασικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν στη χώρα εταιρείες με υψηλά στάνταρντ όπως οι αρχιτέκτονές μας, Block722, η Hotelbrain, εταιρεία στρατηγικής ανάπτυξης και διαχείρισης ξενοδοχείων και η Focal στον χώρο της διαχείρισης έργων. Ετσι, η αρχική απόφαση να επενδύσουμε στην Ελλάδα απέκτησε σάρκα και οστά.

Η επιλογή του νησιού έγινε με το σκεπτικό ότι από τη στιγμή που το project Gundari βασίζεται στον πυρήνα του στην αρχή της βιωσιμότητας και της αειφορίας, η τοποθεσία του θα πρέπει επίσης να είναι ένας βιώσιμος προορισμός που απευθύνεται σε ταξιδιώτες οι οποίοι αναζητούν την πολυτέλεια εκτός των πιο γνωστών και πολύβουων -ειδικά την υψηλή σεζόν- νησιών. Η Φολέγανδρος, πέραν της προγονικής σύνδεσης του προέδρου της Gundari, του Ελληνοαυστραλού Ελευθέριου Σερεμέτη, ξεχώρισε για εμάς προσφέροντας έναν συνδυασμό παρθένας και άγριας φύσης, όμορφων παραλιών και μιας γοητευτικής Χώρας που παραπέμπει στην αυθεντική Ελλάδα.

Υπάρχει μια άμεση αίσθηση χαλάρωσης όταν ένας ταξιδιώτης φτάνει στη Φολέγανδρο, πέραν της φυσικής ζεστασιάς και της φιλόξενης φύσης των ντόπιων. Το νησί έχει επίσης αποκτήσει φήμη διεθνώς, αν ληφθεί υπόψη ότι ψηφίστηκε ως Νο 1 νησί στην Ευρώπη στα βραβεία αναγνωστών “Conde Nast 2020” και Νο 2 νησί στον κόσμο στα βραβεία του περιοδικού “Travel & Leisure 2021”, μια έκδοση με μεγάλη επιρροή στον κλάδο φιλοξενίας στις ΗΠΑ. Επιπλέον η Φολέγανδρος έχει μια πιο εκλεπτυσμένη τουριστική αγορά και είναι πολύ δημοφιλής σε Γάλλους, Ελβετούς, Ιταλούς και Βέλγους ταξιδιώτες.

Οσον αφορά την πρόσβαση, σε κοντινή απόσταση 50 λεπτών με το καράβι βρίσκεται η Σαντορίνη, η οποία έχει ένα διεθνές αεροδρόμιο με απευθείας πτήσεις από όλη την Ευρώπη, καθώς και τις απευθείας πτήσεις προς τους κόμβους σύνδεσης του Ντουμπάι και της Ντόχα. Αυτό καθιστά τη Φολέγανδρο σχετικά εύκολα προσβάσιμη, ενώ από την άλλη δεν πρόκειται να αλλοιωθεί η μοναδικότητα και η αίσθηση ιδιωτικότητας που δίνει το νησί, κάτι που θα συνέβαινε αν υπήρχε ένα διεθνές αεροδρόμιο και πιο μαζικός τουρισμός. Επιπλέον, στοχεύουμε και στους ταξιδιώτες υψηλών εισοδημάτων που θέλουν να επισκεφθούν περισσότερα από ένα νησιά (island hopping), θεωρώντας ότι αυτό το κομμάτι του τουρισμού θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, στα πρότυπα και άλλων resorts που ακολουθούν το ίδιο μοντέλο όπως το “The Rooster” στην Αντίπαρο και το “White Coast” στη Μήλο».

Το «Gundari Resort Folegandros»

Με μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, το «Gundari Folegandros» σε έκταση 65 στρεμμάτων θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια: Το πρώτο με 26 δωμάτια θα ανοίξει τις πόρτες του το 2023, ενώ το δεύτερο θα είναι έτοιμο μέσα σε μια διετία, με τον αριθμό των δωματίων να ξεπερνάει συνολικά τα 50.

«Αγοράσαμε τη γη μεταξύ 2019-2020 και αδειοδοτήσαμε το έργο νωρίς μέσα στο 2021, γρήγορα, αν ληφθεί υπόψη και η πανδημία. Αυτό επετεύχθη ως έναν βαθμό λόγω της μεγάλης υποστήριξης που είχαμε από την ομάδα μας στην Ελλάδα, αλλά και από τις ελληνικές Αρχές, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Το Enterprise Greece μας υποστήριξε σε όλη τη διάρκεια των απαιτητικών αδειοδοτήσεων, όπως και ο πρεσβευτής της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Αρθουρ Σπύρου, ο δήμαρχος Φολεγάνδρου – ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου θα συμβαδίζουν με τις ανάγκες της νησιωτικής κοινότητας- και συνολικά η ελληνική Πολιτεία. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ξεκάθαρα καλή δουλειά στο άνοιγμα της Ελλάδας στις ξένες επενδύσεις, τον εξορθολογισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών, την οικοδόμηση ενός σταθερού στρατηγικού πλαισίου για τον τουρισμό, την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και γενικά τη δημιουργία ενός καλύτερου επενδυτικού περιβάλλοντος συνολικά».

Το έργο σχεδιάστηκε από το διεθνώς βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Block722 με στόχο να εναρμονιστεί πλήρως στο νησί με «έναν συγκερασμό βιοκλιματικών και ενεργειακά αυτόνομων δομών ταιριαστά με τα άγρια βράχια του γκρεμού και χρωματικές παλέτες που γίνονται μέρος του τοπίου αποτίουν φόρο τιμής στο όνομα του resort: Gundari ήταν το όνομα που έδωσαν στο νησί το 3000 π.Χ. οι Φοίνικες, θέλοντας έτσι να περιγράψουν την πετρώδη γη του», όπως αναφέρεται σχετικά. Με γνώμονα τη βιωσιμότητα έγινε η ένταξη στο πρόγραμμα πιστοποίησης Earth Check, ενώ έχει σχεδιάσει ένα ενεργειακά αύταρκες βιοκλιματικό κτίριο με έξυπνα ενεργειακά συστήματα που χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια, ηλεκτρισμό και ανανεώσιμες πηγές. Θα υπάρχει ακόμη μια πολιτική Zero Waste (μηδενικών αποβλήτων), ενεργό πρόγραμμα επαναφύτευσης δέντρων και φυτών και καθόλου πλαστικά μιας χρήσης. Ως προς τον σχεδιασμό, κάθε σουίτα και βίλα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχουν απρόσκοπτη θέα, ενώ όλες διαθέτουν θερμαινόμενη πισίνα. Το resort διαθέτει δύο μεγάλες πισίνες με θερμαινόμενο αλατόνερο και ένα wellness spa 400 τετραγωνικών μέτρων με εγκαταστάσεις για υδροθεραπείες.

Στο κομμάτι της γαστρονομίας, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ελληνας σεφ Λευτέρης Λαζάρου -ο ιδιοκτήτης του περίφημου αθηναϊκού εστιατορίου «Βαρούλκο», του πρώτου ελληνικού εστιατορίου που τιμήθηκε ποτέ με αστέρι Michelin και συνέχισε να το κερδίζει επί 16 χρόνια στη σειρά- αντλεί ιδέες από το νησί και την κουλτούρα του.

Εκτός από τη Φολέγανδρο, ο κ. Λαρριέρα προαναγγέλλει ότι έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζει τον επόμενο προορισμό στην Ελλάδα: «Αν και δεν μπορώ να αναφερθώ ακόμη στο πού θα είναι το νέο project, μπορώ να πω ότι δεν θα είναι στη Μύκονο, τη Σαντορίνη ή σε κάποιο άλλο από τα πολύ γνωστά στο διεθνές κοινό νησιά».

Διαβάστε ακόμη:

Πέτρος Φιλιππίδης: Νέο σφυρί με αυξημένη τιμή για τη μεζονέτα στο Ψυχικό

Ταξί: Ανατιμήσεις στα κόμιστρα φέρνει το ράλι στα καύσιμα

Τσαμάζ: Δεν μας φοβίζει ο ανταγωνισμός – Έτσι θα παραμείνει κυρίαρχος ο ΟΤΕ