Για ακόμα μια μέρα επικράτησαν τα μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας μετά τις βαριές απώλειες στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την πιθανότητα μιας επιθετικής νομισματικής σύσφιξης που θα οδηγήσει μοιραία σε ύφεση την οικονομία.

Ο ιαπωνικός Nikkei με απώλειες 177% ενώ νωρίτερα έφτανε να χάνει κοντά στο 2%, καθώς η μετοχή της SoftBank έκανε βουτιά σχεδόν 4%. Ο ευρύτερος Topix υποχώρησε 1,54%.

Στη Νότια Κορέα ο  Kospi υποχώρησε κατά 0,55%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέκαμψε από τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα και ενισχύεται κατά 0,77%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite με άνοδο 0,53%. Στο μεταξύ, σχεδόν κατά 1 τρισ. γουάν εκτινάχθηκε το ήδη μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας στο πρώτο πεντάμηνο, το οποίο διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό, καθώς οι δαπάνες εκτινάχθηκαν εξαιτίας της πανδημίας και των φορολογικών ελαφρύνσεων για την τόνωση της οικονομίας, που προκάλεσαν μείωση των εσόδων.

Η κυβέρνηση εισέπραξε συνολικά 10,9 τρισ. γουάν (1,6 τρισ. δολάρια) σε γενικά έσοδα από τα κρατικά ταμεία στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, αλλά ξόδεψε πολλά περισσότερα, 13,8 τρις. γουάν, στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 με απώλειες κοντά στο 2%.

Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,43%.

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά futures

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές οδεύουν προς ένα ελαφρώς ανοδικό άνοιγμα, ωστόσο είναι σε τροχιά εβδομαδιαίων απωλειών.

Ο βρετανικός FTSE 100 αναμλένεται να ανοίξει με άνοδο 25 μονάδων  στις 7.070, ο γερμανικός DAX αναμένεται να προσθέσει περίπου 64 μονάδες στις 13.102 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 αναμένεται να ενισχυθεί κατά περίπου 31 μονάδες στις 5.917.

«Συνεχίζουμε να διατηρούμε τις overweight εκτιμήσεις μας για τις μετοχές έναντι των ομολόγων», αναφέρει, στο μεταξύ,  ο Suresh Tantia, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της Credit Suisse.

«Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς περαιτέρω πτώση γιατί αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι πολύ ευμετάβλητες, αντιδρούν σε ειδήσεις και βασίζονται στις προσδοκίες της Fed, αλλά, στα τρέχοντα επίπεδα, δεν έχει νόημα να πουλήσει κανείς. Νομίζω ότι μόλις παγιωθούν οι προσδοκίες για τις αυξήσεις επιτοκίων από την Fed, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια ανάκαμψη στην αγορά μετοχών».

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές διένυσαν μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από τις αυξήσεις επιτοκίων, με αυτή της Fed να ξεχωρίζει, καθώς ήταν η μεγαλύτερη από το 1994. Παράλληλα, αύξηση ανακοίνωσε σε μια κίνηση – έκπληξη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, γεγονός που ενίσχυσε το φράγκο, ενώ αύξηση του κόστους δανεισμού αποφάσισε για πέμπτη συνεχόμενη φορά και η τράπεζα της Αγγλίας, με το τραπεζικό επιτόκιο να αυξάνεται κατά 25 μονάδες βάσης.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι αυξήσεις επιτοκίων στερεύουν τη ρευστότητα και πυροδοτούν απώλειες σε μια ευρεία γκάμα περιουσιακών στοιχείων. Οι διεθνείς μετοχές είναι αντιμέτωπες με μια από τις χειρότερες εβδομάδες από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020.

Διαβάστε ακόμη:

Γεωργαντάς: €100 εκατ. για την ενίσχυση κτηνοτρόφων & αγροτών από την ΕΕ

Πώς «κουρεύει» η εφορία τον ΕΝΦΙΑ μέσα από τις τροποποιητικές δηλώσεις

Η Louis Vuitton εγκαινιάζει νέο εστιατόριο στη Γαλλική Ριβιέρα