(Τελευταία ενημέρωση – 13:27)

Επηρεασμένοι από το τετραήμερο sell off, που κόστισε σχεδόν -4,5% στον Γενικό Δείκτη, παραμένουν σήμερα (17/4) οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την επιστροφή στα θετικά πρόσημα να γίνεται νωχελικά και υπό το καθεστώς αβεβαιότητας. Οι τοποθετήσεις στο ταμπλό είναι προσεκτικές, με τους traders να δείχνουν ότι δεν επιθυμούν να αναλάβουν ρίσκο μετά τη… λαχτάρα που πέρασαν.

Σε πρώτη φάση έχει ανακτηθεί το τεχνικό σημείο στήριξης των 1.360 μονάδων, με τον ΓΔ να ενισχύεται κατά 0,71% στις 1.366,93 μονάδες, κατεβάζοντας ωστόσο «ταχύτητα» σε σύγκριση με το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Χαμηλό ημέρας αποτελούν οι 1.361,29 μονάδες και υψηλό ημέρας οι 1.371,51 μονάδες.

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν οι τράπεζες, καθώς «φλερτάρουν» με μία ακόμη πτώση, την έκτη διαδοχική. Από την άλλη πλευρά, δυναμική είναι η αντίδραση των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την Intralot και τον ΑΔΜΗΕ να ξεχωρίζουν. Μάλιστα, ο δεύτερος λαμβάνει ώθηση από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα, έχοντας καταγράψει «εκτίναξη» στην κερδοφορία του.

Από τα blue chips, κυριαρχούν οι αγοραστές σε Coca Cola, Aegean και Autohellas, οι οποίες προηγουμένως είχαν κλυδωνιστεί από την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Το Χ.Α. αποδεικνύεται πιο ευάλωτο στο γεωπολιτικό ρίσκο σε σύγκριση με τα ξένα χρηματιστήρια, τα οποία παρουσίασαν καλύτερη εικόνα ακόμη και στην πτώση τους. Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη στο εσωτερικό και η ανάληψη ρίσκου μειωμένη, γι’ αυτό και οι κινήσεις είναι προσεκτικές.

Παράλληλα, άνευρη είναι η πρώτη αντίδραση των διεθνών αγορών μετά το sell off της Τρίτης, που έφερε ο φόβος των επενδυτών για αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν. Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, με τον Dow Jones να θέτει «ανάχωμα» στο 6ήμερο πτωτικό σερί του. Μία πιο πειστική ανάκαμψη απέτρεψαν οι νέες δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος εξήγησε ότι η νομισματική χαλάρωση θα αργήσει να ξεκινήσει λόγω έλλειψης προόδου στη μείωση του πληθωρισμού.

Μεικτή ήταν η εικόνα και στις ασιατικές αγορές, με τους κινεζικούς δείκτες να ενισχύονται περισσότερο από 2%, ενώ οι υπόλοιποι σημείωσαν ήπια πτώση. Ανεβάζουν στροφές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το Παρίσι, το Μιλάνο και τη Μαδρίτη να κερδίζουν άνω του 1%. Τα futures στη Wall Street προοιωνίζουν ανοδικό άνοιγμα.

Στο ταμπλό

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,02% στις 1.161,62 μονάδες, έχοντας ωστόσο κινηθεί και σε πτωτικό έδαφος ενδοσυνεδριακά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) κερδίζει 0,58% στις 3.315,93 μονάδες και ο αντίστοιχος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) κινείται υψηλότερα κατά 1,42% στις 2.201,86 μονάδες.

Σε υψηλά επίπεδα η συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς διαμορφώνεται στα 53,25 εκατ. ευρώ. Στα 9,4 εκατ. ευρώ η αξία των πακέτων. Τζίρο 6,43 εκατ. ευρώ κάνει η Mytilineos και ακολουθεί η Πειραιώς με 6,31 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 94,6 δισ. ευρώ, με τις ανοδικές μετοχές (69) να υπερτερούν έναντι των πτωτικών (24) και των αμετάβλητων (19).

Μοιρασμένη η εικόνα στους τίτλους των συστημικών τραπεζών. Η Πειραιώς καταγράφει άνοδο +0,54% στα 3,738 ευρώ και η Alpha Bank σημειώνει κέρδη +0,43% στο 1,5245 ευρώ. Αντίθετα, η Εθνική υποχωρεί κατά -0,37% στα 7,04 ευρώ και η Eurobank χάνει -0,22% στο 1,8 ευρώ.

Στον Large Cap, ηγείται της ανόδου η Autohellas με τουλάχιστον +3% και ακολουθούν η Coca Cola και η Aegean με κέρδη 2%. Ενισχύονται περισσότερο από 1% η ΔΕΗ, η Mytilineos, η Cenergy, η Motor Oil, η Titan, η ElvalHalcor και η Quest Συμμετοχών.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, «άλμα» 4,3% καταγράφει ο ΑΔΜΗΕ, ενώ η Epsilon Net «αναρριχάται» κατά περίπου 3%. Σημαντική είναι επίσης η άνοδος για τις ΑΒΑΞ, Intrakat, Intralot, Intracom Holdings, ΟΛΠ και Πλαστικά Θράκης.

Τα πτωτικά σερί και οι αρνητικοί πρωταγωνιστές

Τη μεγαλύτερη πτώση από τις 11 Μαρτίου (-2,51%) και τη δεύτερη χειρότερη συνεδρίαση εντός του 2024 κατέγραψε χθες (16/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τετραήμερο διορθωτικό σερί 63 μονάδων, ήτοι -4,44%, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο από τις 30 Ιανουαρίου (1.355,12 μονάδες), περιορίζοντας τα φετινά κέρδη στο +4,96%.

Πέντε ημέρες σωρευτικών απωλειών -5,88% μετρά ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος σημείωσε νέο χαμηλό δυόμιση μηνών, ενώ μέσα στην τρέχουσα χρονιά ενισχύεται κατά +9,4%. Κατά -4,18% διόρθωσε ο FTSE 25 τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, κερδίζοντας πλέον +5,57% φέτος. Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών βρέθηκε ο Mid Cap, καταγράφοντας συνολική πτώση -7,2% το τελευταίο 5ήμερο και -3,57% εντός του 2024.

Ευκαιρία για διόρθωση από τα επίπεδα ρεκόρ έδωσε το sell off της Τρίτης όσον αφορά τις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καταγράφοντας αμφότερες ημερήσια «βουτιά» άνω του 5%. Η ομώνυμη απομακρύνθηκε αισθητά από το υψηλό 24ετίας των 16,88 ευρώ και από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 17,1 ευρώ, κλείνοντας κάτω από τα 15,5 ευρώ για πρώτη φορά από τις 13 Μαρτίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διεύρυνε την απόσταση από το υψηλό έτους των 18,4 ευρώ.

Η επίδραση, που έχει η σύρραξη Ισραήλ-Ιράν στις αερομεταφορές, κλυδωνίζει και την Aegean, η οποία έχει χάσει συνολικά 10,44% εδώ και τέσσερις μέρες. Χθες έκλεισε στα 11,32 ευρώ, που αποτελούν χαμηλό σχεδόν τριών μηνών.

Κάτω από τα 11 ευρώ, για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2023, βρέθηκε η ΔΕΗ, η οποία τρεις μέρες νωρίτερα διεκδικούσε την παρουσία της πάνω από τα 12 ευρώ. Ακολούθησαν ισάριθμες ισχυρές ημερήσιες πτώσεις, άνω του 2,5% η κάθε μία. Κατά το εν λόγω διάστημα η μετοχή απώλεσε -9,23%.

Πρόσθετο έδαφος έχασε η Quest Holdings στη «μάχη» που δίνει για την παραμονή της στον 25άρη. Πλέον βρίσκεται μία «ανάσα» πριν οπισθοχωρήσει κάτω από τα 5 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023. «Βουτιά» -10,68% στο πενθήμερο πτωτικό σερί της μετοχής, που είναι και οι απώλειες της φετινής χρονιάς. Βρίσκεται στην 35η θέση του πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων με αποτίμηση 538,25 εκατ. ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η ΑΒΑΞ κατέγραψε χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-5,15%), μετρώντας τρεις ημέρες σωρευτικών απωλειών -12,19% και μόλις τρεις ανόδους στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις. Το κλείσιμο στο 1,326 ευρώ ήταν το χαμηλότερο από τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Σε χαμηλό τριμήνου η Intracom Holdings, η οποία υποχώρησε κατά -12,88% την περίοδο 10-16 Απριλίου, ενώ απομακρύνθηκε περαιτέρω από τα πολυετή υψηλά των 4,315 ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Intralot έχασε συνολικά -10,58% το τελευταίο τετραήμερο, με το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ να απειλείται σοβαρά για πρώτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο. Κάτω από τα 5 ευρώ «έπεσε» η ΕΧΑΕ, για πρώτη φορά από τις 13 Νοεμβρίου 2023.

Τέλος, η ατζέντα των εταιρικών αποτελεσμάτων περιλαμβάνει σήμερα (17/4) την Jumbo, την Lamda Development και τον ΟΛΘ, με τον ΑΔΜΗΕ να έχει ανακοινώσει τις επιδόσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Αύριο (18/4) σειρά έχει η Ελλάκτωρ και η εβδομάδα ολοκληρώνεται με την Alumil και την Costamare την Παρασκευή. Την ίδια μέρα (19/4) αναμένεται η ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου Standard and Poor’s για την ελληνική οικονομία. Η S&P βαθμολογεί τη χώρα με BBB- και σταθερό outlook, έχοντας δώσει από τον Οκτώβριο του 2023 την επενδυτική βαθμίδα.

Διαβάστε ακόμη

Ρυθμίσεις οφειλών: Ποιοι (τελικά) μπαίνουν ξανά σε 36 – 100 – 120 δόσεις (πίνακες + vid)

Φορολογικές δηλώσεις: Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή τους

Kilada Hills: Κρούσεις για πώληση του «στρατηγικού» project των 420 εκατ. στο Πόρτο Χέλι (pic + χάρτης)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ