Για «καλή» πρόοδο το τελευταίο δωδεκάμηνο όσον αφορά την ανάπτυξη του μικτού τουριστικού της έργου στο Πόρτο Χέλι, όπου το 95% της έκτασης του γηπέδου γκολφ έχει ήδη περάσει από αρχαιολογικό έλεγχο, κάνει λόγο η διοίκηση της DCI Advisors Ltd σε σχέση με τη μεγάλη, στρατηγική επένδυση του ‘’Kilada Hills’’. Eπιπλέον η εταιρεία έχοντας εισπράξει και ενδιαφέρον από δυνητικούς αγοραστές για την πώληση του project -το οποίο περιλαμβάνει πέραν του γκολφ, ξενοδοχείο και κατοικίες και προβλέπεται να φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή του σε βάθος χρόνου τα 420 εκατ. ευρώ– δηλώνει ότι είναι ανοικτή σε συζητήσεις και πριν ακόμη την εκκίνηση της σχετικής, επίσημης διαδικασίας που υπολογίζεται από το φετινό καλοκαίρι και μετά.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου όπου είναι εισηγμένη η DCI (πρώην Dolphin Capital Investors Limited, έχοντας αλλάξει πλέον επωνυμία λόγω της δικαστικής διαμάχης με τον πρώην μέτοχο και συνεργάτη της, επιχειρηματία Μίλτο Καμπουρίδη και την εταιρεία Dolphin Capital Partners- DCP), η εταιρεία έχει θέσει στόχο να έχει έτοιμες αυτό το καλοκαίρι 9 από το σύνολο των 18 οπών που προβλέπονται στο γήπεδο γκολφ «ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε soft opening και οι επισκέπτες να αρχίσουν να παίζουν και να βιώνουν την εμπειρία του Kilada. Θεωρούμε ότι αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία των πωλήσεων των οικοπέδων γύρω από το γήπεδο», αναφέρεται σχετικά. Όσον αφορά τo golf clubhouse και τη λέσχη έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές και έχουν γίνει οι πρώτες ενισχύσεις για τα θεμέλια, ενώ παράλληλα «έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αναζήτησης εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων 5 αστέρων, που θα αναλάβει να «τρέξει» το ξενοδοχείο. Το γεγονός αυτό θεωρούμε ότι θα συμβάλλει ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του ξενοδοχείου. Η πρόοδος που επετεύχθη στο έργο την περασμένη χρονιά προσυπογράφηκε επίσημα και από την ελληνική Πολιτεία που παρείχε την επιχορήγηση των 1,5 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2023, ενώ επιπλέον 4,5 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεων αναμένεται να καταβληθούν το επόμενο 12μηνο».

Η πρόοδος στα επιμέρους έργα

Προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες κεφαλαιακές ανάγκες για το έργο και μέχρι να είναι διαθέσιμη και άλλη χρηματοδότηση, υπάρχει επενδυτής (family office) που αναμένεται να διαθέσει 2,5 εκατ. ευρώ για μετοχικό μερίδιο έως 3% του project. «Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη, με αύξηση της ζήτησης για αγορά γης. Αναμένουμε ότι θα επανεκκινήσουμε τις πωλήσεις γης σύντομα και στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναδιαμορφώσει και την ομάδα των πωλήσεων μας. Επιπλέον, έχουμε λάβει και αρκετά αιτήματα για την αγορά του συνόλου της συμμετοχής της εταιρείας στο project, γεγονός ενθαρρυντικό σε αυτή τη φάση, δεδομένου ότι είχαμε προγραμματίσει να ξεκινήσουμε ενεργά τη σχετική διαδικασία, μετά το soft opening του γηπέδου γκολφ το καλοκαίρι. Είμαστε ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας, ωστόσο έχουμε γνωστοποιήσει στους δυνητικούς αγοραστές ότι θα σκεφτόμασταν προσφορές για το σύνολο του project πριν την εκκίνηση της επίσημης διαδικασίας και οι συζητήσεις αυτές είναι τώρα σε εξέλιξη», επισημαίνεται.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στο δυνητικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί τους τελευταίους μήνες και για τις άλλες τρεις σχεδιαζόμενες αναπτύξεις της εταιρείας στην Ελλάδα (Lavander Bay στη Μαγνησία, Plaka Bay στην Κρήτη και Scorpio Bay στη Βοιωτία) «με τις συζητήσεις να εντατικοποιούνται στο προσεχές διάστημα», δεδομένου ότι το ενδιαφέρον είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Στο μεσοδιάστημα πάντως, η εταιρεία προχωρά με την ωρίμανση και το αδειοδοτικό των συγκεκριμένων εκτάσεων κι έχει αιτηθεί ειδικό πολεοδομικό για το Plaka Bay, ακολουθώντας αντίστοιχο μοντέλο με αυτό του Kilada Hills, ενώ έχει ξεκινήσει την ίδια διαδικασία και για το Scorpio Bay. «Επιπλέον, βρισκόμαστε στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του project για το Lavander Bay με τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας αγοράς γης με την ελληνική Εκκλησία». Στόχος, το έργο να μπορεί να ξεκινήσει με την ανάπτυξη των μη αμφισβητούμενων εκτάσεων γης και να μπορεί να προσελκύσει πιο εύκολα επενδυτές. «Η νομική γνωμοδότηση που λάβαμε είναι ότι η γη που αγοράστηκε από την DCI ανήκε στην Εκκλησία και δεν είναι ιδιοκτήτης το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από την ελληνική δικαιοσύνη προτού το ζήτημα επιλυθεί αμετάκλητα. Η Εκκλησία έχει ήδη ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες κατά του ελληνικού Δημοσίου και αντίστοιχα θα πράξει και η DCI για τη γη που έχει περάσει στη θυγατρική της Golfing Developments S.A.».

Στελέχη, δάνεια και νομικές διαφορές

Όπως επισημαίνεται επιπλέον, στη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, η DCI εστίασε στο να διατηρήσει και να προσελκύσει καινούριο στελεχιακό δυναμικό στην ομάδα για τις αναπτύξεις της στην Ελλάδα (σ.σ. από την στιγμή που πήρε την απόφαση να τερματίσει το Μάρτιο του 2023 τη συνεργασία με την DCP, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται πλέον σε δικαστικές διαμάχες σε ελληνικά και βρετανικά δικαστήρια). Η εταιρεία αναζητεί επιπλέον και νέο, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό διευθυντή, έχοντας ξεκινήσει και τη σχετική επίσημη διαδικασία σε συνεργασία με εξειδικευμένο σύμβουλο.


Σε σχέση με τον δανεισμό, όπως αναφέρεται, η εταιρεία στο παρελθόν έχει χρηματοδοτηθεί από μεγάλα εξασφαλισμένα ή μετατρέψιμα μεσοπρόθεσμα δάνεια από την αγορά ιδιωτικών πιστώσεων. Το πιο πρόσφατο δάνειο από την CastleLake, αποπληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 από μέρος των εσόδων από την πώληση της συμμετοχής της DCI στο νέο One & Only Kea Island, το οποίο- σημειωτέον- πρόκειται να λειτουργήσει από αυτή τη σεζόν. Εκτοτε, η σημερινή διοίκηση έχει επιλέξει να στραφεί η εταιρεία σε μικρότερου μεγέθους, βραχυπρόθεσμο δανεισμό, που αντιστοιχεί σε 3,3 εκατ. ευρώ, από μετόχους της με χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με την αγορά ιδιωτικών πιστώσεων, μειώνοντας παράλληλα και τα λειτουργικά κόστη.

Σε σχέση με τις δικαστικές διαμάχες που είναι σε εξέλιξη με την Dolphin Capital Partners (DCP) και τον επικεφαλής κ. Μίλτο Καμπουρίδη η διοίκηση τονίζει ότι «ηγείται εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και έχοντας διαπιστώσει περιπτώσεις προφανούς αδικοπραγίας δεν είχε άλλη επιλογή από τη διερεύνηση και αποκατάσταση της ζημίας που (θεωρεί η ίδια ότι) έχει προκληθεί στην εταιρεία».

Διαβάστε ακόμη

Μονάδα παραγωγής οργανικών μπαταριών συστήνουν οι Γερμανοί της CMBlu στην Θεσσαλονίκη

Ρυθμίσεις οφειλών: Ποιοι (τελικά) μπαίνουν ξανά σε 36 – 100 – 120 δόσεις (πίνακες + vid)

Φορολογικές δηλώσεις: Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή τους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ