Αναταράξεις σημειώνονται και σήμερα Τρίτη στις διεθνείς αγορές μετοχών, νομισμάτων και εμπορευμάτων, καθώς ο κόσμος περιμένει την απάντηση του Ισραήλ στην αεροπορική επιδρομή του Ιράν το Σαββατοκύριακο. Στην Ασία οι περισσότερες αγορές έχασαν περί το 2%. Βαριές απώλειες σημειώθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Stoxx 600 και τον DAX να χάνουν νωρίτερα περί το 1,5%, ενώ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική πτώση, άνω του 1%, με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί τον αρνητικό πρωταγωνιστή.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, πρόκειται για την τέταρτη μέρα απωλειών, με τον ΓΔ να χάνει κρίσιμα στηρίγματα και να ετοιμάζεται να κλείσει κάτω από τις 1.380 μονάδες για πρώτη φορά από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Ελάχιστες μετοχές διασώζονται με θετικό πρόσημο. Τα πρώτα σημάδια νευρικότητας είχαν γίνει ήδη αισθητά από χθες, παρόλο που οι περισσότερες αγορές είχαν υποδεχθεί ψύχραιμα την επίθεση της Τεχεράνης. Σήμερα το Χ.Α. παραμένει στο ίδιο μήκος κύματος, με τη διαφορά ότι συντονίζεται με το sell off των ξένων χρηματιστηρίων.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ανέβει στα ύψη μετά την εκτεταμένη επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να ανταποδώσει, αλλά έχει δηλώσει ότι θα πάρει τον χρόνο του και θα απαντήσει όταν  κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Οι σύμμαχοι έχουν ζητήσει ψυχραιμία, ζητώντας από τον Νετανιάχου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε εύκολα να προκληθεί ένας πολύ μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Νωρίς το πρωί, τα βλέμματα έπεσαν και στα στοιχεία από την Κίνα, η οικονομία της οποίας αναπτύχθηκε κατά 5,3% κατά το α’ τρίμηνο εν συγκρίσει με έναν χρόνο πριν, με ταχύτερο ρυθμό από την ανάπτυξη 4,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.

Οι ασιατικές μετοχές και τα νομίσματα σημείωσαν πτώση λόγω των ανησυχιών ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ μπορεί να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και των ενδείξεων ότι η ανάκαμψη της ανάπτυξης της Κίνας καθυστερεί.

Ο δείκτης MSCI για την Ασία και τον Ειρηνικό σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών, καθώς οι μετοχές από το Χονγκ Κονγκ έως την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα κατέρρευσαν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές σταθεροποιήθηκαν στις ασιατικές συναλλαγές, αφού ο S&P 500 διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη και υποχώρησε πάνω από 1% σε μια ασταθή συνεδρίαση.

Γενικότερα οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν με μεγάλη πτώση τη Δευτέρα, καθώς η πρόωρη ανάκαμψη μετά τα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις υποχώρησε με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να κάνουν άλμα, την ώρα που κορυφώθηκαν οι ανησυχίες για την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Ισχυρό δολάριο – Σε υψηλό 34 ετών έναντι του γεν

Το κόστος των στοιχημάτων για περαιτέρω κέρδη του δολαρίου στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, καθώς η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας αυξάνει τη ζήτηση για το νόμισμα.

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index σκαρφάλωσε σε υψηλό πέντε μηνών, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν άλμα, αφού τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις ώθησαν τους εμπόρους να μειώσουν τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φέτος. Το δολάριο έχει ήδη ανέλθει σε υψηλό 34 ετών έναντι του γεν, και στο υψηλότερο επίεπδο των τελευταίων πέντε μηνών έναντι του ευρώ, της λίρας και των δολαρίων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Η αγοραστική φρενίτιδα του δολαρίου ενισχύει ακόμη και τις εικασίες ότι το νόμισμα θα ανακτήσει την ισοτιμία έναντι του ευρώ για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022. Τα αμοιβαία κεφάλαια με μόχλευση διατηρούν τώρα το μεγαλύτερο στοίχημά τους εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια ότι το δολάριο θα σημειώσει περαιτέρω ράλι.

Sell off στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών

Στο μεταξύ, μια σειρά από οικονομικούς δείκτες της Κίνας έδειξαν ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας παραμένει αποσπασματική. Ενώ τόσο το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν όσο και οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ξεπέρασαν τις προβλέψεις, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή έπεσαν κάτω από τις εκτιμήσεις. Ο αντίκτυπος μεταδόθηκε στα νομίσματα της περιοχής, με ένα δείκτη νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών να πέφτει σε νέα χαμηλά επίπεδα για το έτος.

«Τα στοιχεία για την Κίνα φαίνεται να είναι ισχυρά, αλλά οι επιμέρους μετρήσεις είναι αδύναμες», δήλωσε ο Τσάνου Τσαανάνα, επικεφαλής στρατηγικής για το συνάλλαγμα στη Saxo Markets στη Σιγκαπούρη. «Αυτό υποδηλώνει ότι η οικονομία χρειάζεται περισσότερη στήριξη και οι αγορές θα συνεχίσουν να τοποθετούνται για ένα αδύναμο γουάν».

Η ρουπία της Ινδονησίας αποδυναμώθηκε πέρα από τα 16.000 ανά δολάριο για πρώτη φορά από το 2020, γεγονός που ώθησε την κεντρική τράπεζα της χώρας να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος. Το γουόν της Νότιας Κορέας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2022.

Το υπεράκτιο γουάν διατήρησε τις πρωινές του απώλειες, λόγω της ανόδου του δολαρίου και των γεωπολιτικών εξελίξεων.

To ιαπωνικό γεν παρέμεινε υπό πίεση, αφού εκτοξεύθηκε σε νέο χαμηλό 34 ετών έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο αυξανόμενος κίνδυνος να παρέμβουν οι αρχές του Τόκιο στην αγορά για να ανακόψουν την πτώση εξακολουθεί να υφίσταται, αφού ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος να λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα στην αγορά συναλλάγματος, αν χρειαστεί.

Τα κρατικά ομόλογα σταθεροποιήθηκαν σήμερα, αφού οι αποδόσεις τους εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά επίπεδα από την αρχή του έτους λόγω των ισχυρότερων από το αναμενόμενο στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις.

Ανοδικά πετρέλαιο – χρυσός

Νέα ενίσχυση είχαμε στις τιμές του πετρελαίου μετά τη δέσμευση του Ισραήλ ότι θα απαντήσει με χτύπημα στην επίθεση του Ιράν, διατηρώντας τις εντάσεις αυξημένες στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαπραγματευόταν στα 89,98 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι, με την Moody’s να προβλέπει ότι θα προστεθούν επιπλέον 5 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι στο ασφάλιστρο κινδύνου, ωθώντας δυνητικά τις τιμές του πετρελαίου στην περιοχή των 90 έως 95 δολαρίων ΗΠΑ ανά βαρέλι.

Δύο σενάρια προκύπτουν από αυτή τη συγκυρία, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank Muamalat Malaysia, Μοντ Αφζανιζάμ.

Το πρώτο, και πιο πιθανό, περιλαμβάνει μια μετρημένη και συγκρατημένη αντίδραση από το Ισραήλ, σε ευθυγράμμιση με τις πιέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της ευρύτερης παγκόσμιας κοινότητας, οδηγώντας έτσι σε σταδιακή εξασθένιση του πριμ κινδύνου των 10 δολαρίων ΗΠΑ ανά βαρέλι κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Εναλλακτικά, είπε ότι μια πιο επιθετική απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση, ωθώντας ενδεχομένως τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι.

Ο χρυσός σταθεροποιήθηκε κοντά σε υψηλό ρεκόρ, μετά την άνοδο που σημείωσε τη Δευτέρα, καθώς το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ έδωσε μεγαλύτερη ώθηση σε ένα ράλι που τον είδε να κάνει άλμα κατά ένα πέμπτο από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η ράβδος χρυσού διατήρησε τα κέρδη 1,7% που σημείωσε στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η προσοχή στράφηκε σε μια πιθανή αντεπίθεση που ενέχει τον κίνδυνο να ξεκινήσει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ των δύο δυνάμεων της Μέσης Ανατολής. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν, ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προέτρεψαν σε αυτοσυγκράτηση.

Η Citigroup αύξησε την εκτίμησή της για τον χρυσό το 2024 στα 2.350 δολάρια ανά ουγγιά και προχώρησε σε μια «τεράστια ανοδική αναθεώρηση κατά 40%» της πρόβλεψής της για το 2025 στα 2.875 δολάρια, ανέφερε σε σημείωμά της. Αυτό συνέβη αφού η Goldman Sachs Groupδήλωσε την Παρασκευή ότι το μέταλλο βρίσκεται σε μια «ακλόνητη αγορά ταύρων», αυξάνοντας την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους στα 2.700 δολάρια.

Εκτοξεύθηκε ο δείκτης φόβου

Ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» της Wall Street – ο δείκτης μεταβλητότητας του Chicago Board Options Exchange – εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου, μερικές εβδομάδες δηλαδή μετά την αρχική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο «δείκτης φόβου»  της Wall Street – ο VIX – έφθασε σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί φέτος. Ο S&P 500 έσπασε το σημείο στήριξης των 5.100 μονάδων, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών. Ο Nasdaq 100 διολίσθησε πάνω από 1,5%. Και οι δύο δείκτες διέσπασαν τους κινητούς μέσους όρους των 50 ημερών τους – κάτι που θεωρείται πτωτικό σήμα. Οι τράπεζες σημείωσαν υπεραπόδοση χάρη στα κέρδη-έκπληξη της Goldman Sachs Group .

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα, ενώ οι αποδόσεις των διετών ομολόγων πλησίασαν το 5%. Τα ομόλογα δέχθηκαν επίσης πιέσεις, καθώς η JPMorgan Chase & Co. και η Wells Fargo & Co. αξιοποίησαν την αγορά ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης των ΗΠΑ, την πρώτη από μια πιθανή παρέλαση πωλήσεων ομολόγων από τις τράπεζες μετά τα αποτελέσματα.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν τον Μάρτιο και ο προηγούμενος μήνας αναθεωρήθηκε υψηλότερα, αναδεικνύοντας την ανθεκτική καταναλωτική ζήτηση που συνεχίζει να τροφοδοτεί μια εκπληκτικά ισχυρή οικονομία. Όσο μια εύρωστη αγορά εργασίας στηρίζει τη ζήτηση των νοικοκυριών, υπάρχει κίνδυνος να εδραιωθεί ο πληθωρισμός.

Διαβάστε ακόμη 

«Καζάνι» που βράζει η Μέση Ανατολή: Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ και οι επιπτώσεις από τη νέα κρίση

Premia Properties AEEAΠ: Ανεκτέλεστο επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. έως το 2025 

Η καμπάνια για τον Μπελέρη, το προξενιό της Ελεονώρας, τα μαθήματα στους ευρωβουλευτές, ο Μητσοτάκης και οι οκτώ Κροίσοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ