Ενώπιον ενός μαζικού κύματος κατάρρευσης φαίνεται ότι βρίσκεται η αγορά των κρυπτονομισμάτων, με τους αναλυτές του κλάδου να προεξοφλούν το «τέλος» μιας σειράς tokens. 

Αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνει το CNBC, υπάρχουν περισσότερα από 19.000 ψηφιακά νομίσματα και δεκάδες πλατφόρμες blockchain.  

Η πρόσφατη κατάρρευση του αλγοριθμικού stablecoin terraUSD και του «αδερφού» νομίσματος luna, η οποία προκάλεσε ένα bank-run αξίας 60 δισ. δολαρίων, έχει πυροδοτήσει ένα κύμα δυσπιστίας απέναντι σε χιλιάδες κρυπτονομίσματα, η επιβίωση των οποίων τίθεται εν αμφιβόλω.  

«Μία από τις επιπτώσεις των όσων είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα με το terraUSD είναι η διαπίστωση ότι υπάρχουν πάρα πολλά blockchains, πάρα πολλά tokens. Και αυτό μπερδεύει τους χρήστες και επιφέρει σημαντικούς κινδύνους» τονίζει ο Bertrand Perez, διευθύνων σύμβουλος του Web3 Foundation.  «Όπως και στο ξεκίνημα του διαδικτύου, όταν είχαμε πολλές εταιρείες dotcom και πολλές απ’ αυτές ήταν scams, χωρίς να διαθέτουν αξία» σπεύδει να προσθέσει, μιλώντας στο CNBC.  

Από την πλευρά του, ο Brad Garlinghouse, επικεφαλής της Ripple, εκτιμά ότι χιλιάδες από τα σημερινά tokens θα σταματήσουν κάποια στιγμή να υπάρχουν. «Νομίζω ότι υπάρχει ένα ερωτηματικό σχετικά με το πόσα από τα 19.000 νομίσματα θα επιβιώσουν. Είναι πιθανό να μείνουν ίσως 180 νομίσματα» επισημαίνει.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Scott Minerd, επικεφαλής επενδυτής στην Guggenheim, ο οποίος θεωρεί ότι τα περισσότερα crypto είναι «σκουπίδια», παρότι εκτιμά ότι τόσο το bitcoin όσο και το ethereum θα καταφέρουν να επιβιώσουν. 

Πάντως, από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά του Νοεμβρίου, το bitcoin έχει απολέσει περισσότερο από το 50% της αξίας του, ενώ πολλά ακόμη ψηφιακά νομίσματα διαπραγματεύονται σήμερα σε τιμές, οι οποίες απέχουν παρασάγγας από τα πρόσφατα ρεκόρ.  

Όσον αφορά τα blockchains, το ξεκαθάρισμα φαίνεται ότι θα είναι ακόμη πιο «βαθύ». «Δεν θα υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά blockchains σε 10 χρόνια. Νομίζω ότι θα έχουμε μερικούς ξεκάθαρους νικητές» υποστηρίζει ο Brett Harrison, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας crypto FTX U.S. 

Διαβάστε επίσης:

Μυτιληναίος: Κίνδυνος αύξησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και αυξημένης πίεσης στην αγορά από την αναστολή των αποκοπών

MAVA-Renault: Ο Σκλαβενίτης δίνει «δεύτερη ζωή» για ένα εμβληματικό ακίνητο (pics)

Το «χρυσό κλειδί» της Μυκόνου, το νέο έργο του Ελληνικού, οι πλειστηριασμοί της Μηχανικής και το ισραηλινό φλερτ με τα καζίνο Πηλαδάκη