Ο Τζων Μέυναρντ Κέυνς έλεγε ότι το επιτόκιο είναι το πόσο των χρημάτων με το οποίο οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αποχωριστούν το κεφάλαιο τους. Η ελληνική αγορά ομολόγων, η οποία ξεπέρασε χθες το 1,5 δισ. στην άντληση κεφαλαίων, εμφανίζει ακριβώς μια ανάλογη εξέλιξη.

Η χθεσινή υπερκάλυψη της έκδοσης της Τέρνα Ενεργειακή κατά 4,56 φορές με επιτόκιο δεν δείχνει μόνο το πόσο διατεθειμένοι είναι οι επενδυτές, αλλά και μια »«δίψα» για ελληνικές αποδόσεις. όταν οι προθεσμιακές αποδόσεις είναι σχεδόν μηδενικές.

Η υπερκάλυψη και το χαμηλό επιτόκιο του 2,7% (όταν το ελληνικό 10ετες δόθηκε με 1,5%) οδηγεί τις ελληνικές εταιρείες σε επενδύσεις με χαμηλότερο κόστος σε υψηλότερα κέρδη και μερίσματα. Η επανάληψη του προαναφερόμενου αυτού κύκλου οδηγεί και σε περαιτέρω μείωση του κόστους.

Απέναντι σε διεθνείς επενδυτές, ο ΟΤΕ εξασφάλισε επιτόκιο 0,875%, τα Ελληνικά Πετρέλαια 2,125% και η Τέρνα 2,7%.

Και οι τρεις εταιρείες έπεισαν τους επενδυτές με την επενδυτική ιστορία τους εξ ου και οι αποδόσεις και οι υπερκαλύψεις.

Μάλιστα, για την έκδοση της Τέρνα Ενεργειακής έγινε θετικός σχολιασμός και απο ξένους επενδυτές, οι οποίοι υποδέχονται θετικά το γεγονός ότι οι ντόπιοι επενδυτές αναλαμβάνουν ρίσκο σε μια αγορά η οποία διαθέτει ρευστότητα και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα στο χρηματιστήριο. Οι ξένοι επενδυτές επιχαίρουν διότι, εφόσον οι Έλληνες επενδυτές εμπιστεύονται τις εταιρείες – η Τέρνα δικαθέτει μονάδες ΑΠΕ στο εξωτερικό – τότε η τοπική αγορά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Οι επενδυτές λοιπόν υπερκαλύπτουν τις εκδόσεις εταιρειών, οι οποίες προσφέρουν μεν αποδόσεις, αλλά έχουν τιμολογηθεί σωστά.

Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις στην ελληνική αγορά χρέους που οι τιμές των ομολόγων έχουν χάσει την ονομαστική αξία, είτε γιατί είχε γίνει λάθος στην τιμολόγηση, είτε γιατί τα οικονομικά στοιχεία δεν εξελίχθηκαν σωστά.

Και όπως δείχνει η εμπειρία της ελληνικής αγοράς, στην «λάθος» τιμολόγηση δεν υποπίπτουν μόνο οι ανάδοχες Τράπεζες ή χρηματιστηριακές αλλά και οι ίδιοι επενδυτές. Στην προσπάθεια τους να λάβουν μεγαλύτερη απόδοση χάνουν από το κεφάλαιο τους. Συνεπώς, η πρώτη ερώτηση που θα έπρεπε να κάνουν οι επενδυτές γιατί ήταν υψηλό το επιτόκιο (πάνω από 4%) ή γιατί ξεπερνούσε την έκδοση του προηγούμενου δεκαετούς ομολόγου.

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ διεθνή ομόλογα – Μέχρι 200 εκατ. ευρώ η ελληνική εταιρική αγορά ομολόγων

Σύμφωνα με στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, στην διεθνή αγορά ομολόγων, οι ελληνικές εταιρείες που έχουν τα ανάλογα μεγέθη χρειάζεται να αντλούν κεφάλαια μεγαλύτερα των 200 εκατ. ευρώ, διότι διαφορετικά δεν τους κοιτούν οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές.

Για το λόγο αυτό, το ίδιο στέλεχος τονίζει ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες δεν θα πρέπει να κάνουν χρήση της αγοράς, προκειμένου να αφήσουν χώρο για τις μικρές και μεσαίες εταιρείες να αναπτυχθούν.