Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά στην επόμενη φάσης της διαδικασίας για τη δημιουργία των νέων χαρτονομισμάτων ευρώ, προκρίνοντας δύο από τα επτά πιθανά θέματα, που θα έχουν τα νέα νομίσματα.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει ότι τα τραπεζογραμμάτια ευρώ παραμένουν ένα καινοτόμο, ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο πληρωμής, το οποίο θα αντιπροσωπεύει και την κουλτούρα και τις αρχές της Ένωσης.

Παράλληλα, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι σε έναν κόσμο όπου η εξέλιξη των τεχνολογιών αναπαραγωγής τραπεζογραμματίων είναι ραγδαία και όπου οι παραχαράκτες μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υλικό, η έκδοση νέων τραπεζογραμματίων σε τακτική βάση είναι απαραίτητη.

Προχωρώντας σε διασφαλίσεις για θέματα ασφαλείας, η ΕΚΤ δεσμεύεται να μειώσει και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των τραπεζογραμματίων ευρώ σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Επίσης, επιδιώκει να γίνουν πιο οικεία στους Ευρωπαίους πολίτες κάθε ηλικίας και υποβάθρου και να τους ενσωματώνουν όλους, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων, όπως τα άτομα με προβλήματα όρασης.

«Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και «Ποταμοί και πτηνά» τα δύο πιθανά θέματα

Για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε διερευνητική διαδικασία το καλοκαίρι του 2023, όπου οι πολίτες εξέφρασαν τις προτιμήσεις τους για επτά επικρατέστερα θέματα.

Μετά τη διαδικασία, κρίθηκε ότι τα δύο πιθανά θέματα είναι «Ευρωπαϊκός πολιτισμός» και «Ποταμοί & πτηνά».

Συγκεκριμένα, στην έρευνα που διενεργήθηκε κατ’ εντολή της ΕΚΤ, το θέμα «Ευρωπαϊκός πολιτισμός» ήταν το πλέον δημοφιλές (21%) μεταξύ των πολιτών της ζώνης του ευρώ και ακολουθούν τα θέματα «Ποταμοί: Τα νερά της ζωής στην Ευρώπη» (18%) και «Πτηνά: Ελεύθερα, ανθεκτικά, πηγή έμπνευσης» (17%). Στην έρευνα συμμετείχε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 23.377 Ευρωπαίων.

Η ΕΚΤ επίσης διενήργησε την ίδια έρευνα διαδικτυακά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023, λαμβάνοντας πολύ μεγάλο αριθμό απαντήσεων (πάνω από 365.000) από Ευρωπαίους. Τα αποτελέσματα συμπληρώνουν τα ευρήματα της έρευνας με το αντιπροσωπευτικό δείγμα. Προτιμήθηκαν τα ίδια τρία θέματα, αν και με διαφορετική σειρά. Και στις δύο έρευνες, τα υπόλοιπα τέσσερα από τα επικρατέστερα θέματα κατατάχθηκαν πολύ χαμηλότερα.

Προκειμένου να αποτυπώσει όσο το δυνατόν ευρύτερα τις προτιμήσεις του κοινού, το Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του να συνδυαστούν τα θέματα «Ποταμοί: Τα νερά της ζωής στην Ευρώπη» και «Πτηνά: Ελεύθερα, ανθεκτικά, πηγή έμπνευσης» σε ένα ενιαίο θέμα που συνδέεται με τη φύση.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ισχυρή συμμετοχή στη διαδικτυακή μας έρευνα», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Και τα δύο θέματα που επιλέχθηκαν έχουν έναν κοινό άξονα, τη σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των Ευρωπαίων, και αυτό συνάδει σε μεγάλο βαθμό με τον στόχο μας να φέρουμε τα τραπεζογραμμάτια πιο κοντά σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και υποβάθρου.»

Τα βήματα της διαδικασίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συγκροτήσει μια συμβουλευτική ομάδα (αρχές 2024) η οποία θα προτείνει τα σχετικά μοτίβα για τα επιλεγμένα θέματα μέχρι το τέλος του 2024.

Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί διαγωνισμός για τον σχεδιασμό των νέων τραπεζογραμματίων και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους για τις επιλογές σχεδίων.

Η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει την απόφαση για τα τελικά σχέδια καθώς και για το πότε θα εκτυπωθούν και θα εκδοθούν τα νέα τραπεζογραμμάτια το 2026.

Μόλις ληφθεί η απόφαση για την παραγωγή τους, θα χρειαστούν ακόμη κάποια χρόνια πριν από την έκδοση των πρώτων τραπεζογραμματίων.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: 2,4% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, 3% στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

Ποιες είναι οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο

Έκθεση UBS: Πώς οι κληρονόμοι νικούν τους αυτοδημιούργητους billionaires

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ