Επιβράδυνση καταγράφηκε στους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού τον Νοέμβριο ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,4% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Την ίδια ώρα, η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μικρότερη επιβράδυνση στο 2,7%.

Σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό σημειώθηκε άνοδος +6,9%, στις υπηρεσίες +4,0%, σε άλλα αγαθά +2,9%, ενώ, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν 11,5%.

Τον προηγούμενο μήνα, οι ακριβότερες υπηρεσίες και τα τρόφιμα ήταν οι κύριοι παράγοντες αύξησης των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη .

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν προσμετρά στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια,   διαμορφώθηκε επίσης χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών στο 3,6%.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουν τη νίκη επί του πληθωρισμού, καθώς παρακολουθούν τις πιθανές πιέσεις από τις αυξήσεις των μισθών και τις αγορές ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, γενικός πληθωρισμός έχει πλέον απομακρυνθεί σημαντικά από τα ανώτατα επίπεδα του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022. Ο Bert Colijn, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης στην ING, ανέφερε σε σημείωμά του την Τετάρτη ότι η «υποτονική ζήτηση» θα πρέπει να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε τροχιά κοντά στο 2%.

Στην Ελλάδα, σημειώθηκε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών.

Συγκεκριμένα,  αυξήθηκαν κατά 3% από 3,8% που είχαν επιταχύνει τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες συνεχών επιβραδύνσεων.

Τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 3,8% από 2,4% τον Σεπτέμβριο. Έναν χρόνο νωρίτερα ο δείκτης ήταν στο 9,5%.

Διαβάστε ακόμη

Το «νέο» τέλος επιτηδεύματος: «Κούρεμα» 50% σε όλα, αλλά όχι σε όλους

Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ασφαλιστική προστασία

Με «γαλλικά» απαντά ο Μασκ στους διαφημιζόμενους – «Κανείς δεν μπορεί να με εκβιάσει» (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ