Η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου της ΕΚΤ καθώς και τα τα στοιχεία μάκρο, φαίνονταν ότι κυριαρχούσαν στη χρηματιστηριακή επικαιρότητα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων -με τους δείκτες να έχουν μικτά πρόσημα- μέχρι τη νέα αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων του αμερικάνικου 10ετούς ομολόγου Treasury και του 2ετούς ομολόγου, με το πρώτο να υποχωρεί έναντι του δεύτερου.

Η νέα αυτή αντιστροφή, η τρίτη σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, όχι μόνο γύρισε τους δείκτες της Wall Street σε αρνητικό έδαφος αλλά οριστικοποίησε και τις απώλειες για τους Ευρωπαϊκούς δείκτες.

Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες κατά 0,40%.

Ο γερμανικός Dax υποχώρησε κατά 0,47% στις 11.747,04 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημείωσε απώλειες κατά 0,87% στις 5.388,25 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες κατά 1,05% στις 7.128,18 μονάδες.

Μοιρασμένα τα πρόσημα σε Ιταλία και Ισπανία. Ο ιταλικός FTSE MIB  έκλεισε με μικρές απώλειες της τάξης του 0,14% στις 20.816,99 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 8.716,40 μονάδες.

Πίσω στην Ευρώπη, πρακτικά από τη συνάντηση της 25ης Ιουλίου, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, έδειξαν ότι οι νομοθέτες της ΕΚΤ υποδεικνύουν ότι μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός μέτρων για την υποστήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης, με πρόσφατους δείκτες να δείχνουν μια ζοφερή εικόνα των προοπτικών.

Αξίζει να σημειωθεί η ενίσχυση της βρετανικής λίρας έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις Γερμανίδας  καγκελαρίου Μέρκελ που εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μπορεί να βρεθεί λύσεη στο brexit σε 30 ημέρες. Η λίρα σημείωσε άνοδο 0,9% έναντι του δολαρίου στα 1.2235 δολάρια.

Τέλος όσον αφορά τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το CNBC, οι αναλυτές εκτιμούν ότι  ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντραγκι υπαινίχθηκε σαφώς την παροχή περισσότερων κινήτρων από την Κεντρική Τράπεζα για την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης ήδη από τον Σεπτέμβριο, καθώς τα στοιχεία ανάπτυξης και πληθωρισμό εμφανίζονται εξαιρετικά ασθενή.