Η γερμανική οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της σημερινή ημέρα μετά και τις προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας για το ενδεχόμενο διολοίσθησης σε ύφεση. Ωστόσο η αύξηση της πίεσης προς τους πολιτικούς από την Bundesbank για τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης φαίνεται  ότι αξιολογείται θετικά από τις αγορές που ήδη προεξοφλούν τη λήψη τους.

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει τη παροχή κινήτρων για τη τόνωση της κατανάλωσης καθώς και ότι το περίφημο δόγμα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού μπορεί να μην εγκαταλείπεται ωστόσο φαίνεται να χαλαρώνει.

Σε αυτό συνηγορούν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς σύμφωνα με τι οποίες  η Γερμανία έχει την δημοσιονομική δύναμη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική κρίση, αφήνοντας να  εννοηθεί ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να προχωρήσει στην διάθεση έξτρα δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα  ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,14% στις 373 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,02% στις 7.189 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,32% στις 11.715 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,34% στις 5.371 μονάδες.

Αντίστοιχη η πορεία και στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, με τον δείκτη IBEX της Μαδρίτης να ενισχύεται κατά 0,73% στις 8.733 μονάδες και τον  δείκτη MIB στο Μιλάνο να καταγράφει κέρδη κατά 1,93% στις 20.715 μονάδες.