«Εάν έχεις λεφτά στα χέρια σου, είσαι ένας δράκος. Εάν δεν έχεις λεφτά, είσαι ένα σκουλήκι», λέει ένα παλιό κινέζικο ρητό. Μπορεί να φαίνεται σκληρό, αλλά είναι νόμος της αγοράς αυτό που περιγράφει. Στην εποχή της τρέλας για τα κρυπτονομίσματα, το παραπάνω ρητό μπορεί μάλλον με ακρίβεια να εξηγήσει τις υποψίες περί χειραγώγησης των crypto, ή καλύτερα, τον τρόπο με τον οποίο ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές τους από τυχαίες (;) κινήσεις.

Για να… βουτήξουμε στα βαθιά και να καταλάβουμε πώς είναι δυνατό ένα κρυπτονόμισμα να κάνει ράλι και εν μία νυκτί να εξαφανίζει δισεκατομμύρια από την κεφαλαιοποίησή του, θα πρέπει να δούμε ένα φαινόμενο της φύσης: Τον κυματισμό που δημιουργεί η… ουρά της φάλαινας.

Ναι, καλά διαβάσατε: φάλαινα, ή whale, στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων ονομάζονται οι πολύ μεγάλοι –συνήθως θεσμικοί- επενδυτές, οι οποίοι με μια κίνησή τους, τοποθέτηση ή απόσυρση κεφαλαίου επένδυσης, μπορούν να προκαλέσουν τέτοιο «κυματισμό» στην αγορά, ώστε να την επηρεάσουν στο σύνολό της, αλλά και να προκαλέσουν προβλήματα στα «μικρά ψάρια» διαταράσσοντας τα «νερά» στα οποία κινούνται.

Πόσο μεγάλα μπορεί να είναι αυτά τα portfolios ώστε να χαρακτηρίζονται φάλαινες ή δράκοι;

O «ορισμός» λέει ότι συνήθως, όποιος κατέχει bitcoin άνω των 10 εκατ. δολαρίων είναι φάλαινα, με το μίνιμουμ ποσό να ορίζεται στα 1.000 bitcoin και τη μεγαλύτερη «φάλαινα» του κρυπτονομίσματος να υπολογίζεται ότι κατέχει 50 εκατ. δολάρια στο κρυπτονόμισμα.

Μόνο ένας από αυτούς, εάν, για παράδειγμα, πανικοβληθεί από μια ανακοίνωση της Janet Yellen για ρύθμιση και φορολογία των cryptos από την αμερικανική κυβέρνηση και αποσύρει το επενδυθέν κεφάλαιό του, θα μπορούσε να προκαλέσει καθοδικές πιέσεις, προκαλώντας ένα fire sale στην αγορά. Εάν, αντίθετα, θεωρήσει το bitcoin ως αντίδοτο του πληθωρισμού, επενδύοντας σε αυτό, μπορεί να προκαλέσει ράλλυ στην αγορά.

Για να το δούμε τώρα και συγκεκριμένα, το 20% των κορυφαίων κατόχων bitcoin κατέχουν άνω του 80% της αξίας του κρυπτονομίσματος. Σύμφωνα με την BitInfoCharts, μόνο τρία πορτοφόλια bitcoin κατείχαν στο Q1 του 2021 το 7,18% όλων των bitcoin που κυκλοφορούν, με αξία περίπου 74 δισεκατ. δολαρίων και τα top 100 πορτοφόλια διακρατούσαν περίπου το 1/3 της αξίας του crypto αξίας περίπου 342 δισεκατ. δολαρίων. Ποιοι είναι αυτοί, λοιπόν, με αυτή τη δύναμη στα χέρια τους; Aς δούμε τους ισχυρότερους:

O «παιχνιδιάρης» κύριος Musk

Ο ιδιοφυής δισεκατομμυριούχος, ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, Elon Musk, θα μπορούσε να επηρεάζει την αγορά κρυπτονομισμάτων, ακόμα και αν δεν είχε ούτε… σεντ τοποθετημένο σε αυτή. Ο Musk έχει πολλάκις αποδείξει ότι είναι… «όρκα» της αγοράς, με δεδομένο τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα που έχουν οι λεγόμενες φάλαινες-δολοφόνοι, στέλνοντας την τιμή κρυπτονομισμάτων «στο φεγγάρι» ή στα… Τάρταρα, μόνο με ένα του tweet.

Περιέργως, ο ίδιος, σε πρόσφατο tweet απογοήτευε τους crypto-fans αποκαλύπτοντας ότι δεν έχει ούτε ένα κρυπτονόμισμα του Shiba Inu, που δημιουργήθηκε προς τιμή του… σκύλου του και πως έχει «από περιέργεια» κάποιες τοποθετήσεις σε Bitcoin, Ethereum και Doge. Όπως και προτείνοντας να μην στοιχηματίζει κανείς την περιουσία του σε κρυπτονομίσματα, αλλά να θυμάται ότι η πραγματική αξία δημιουργείται από την κατασκευή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών.

Νωρίτερα, πάντως, η εταιρεία του η Tesla, είχε προκαλέσει φρενίτιδα αγορών στο Bitcoin, επενδύοντας 1,5 δισ. δολάρια της σε αυτό και ανακοινώνοντας ότι θα δέχεται πληρωμές στο κρυπτονόμισμα.

Απόφαση που αργότερα ανακάλεσε, ρευστοποιώντας και μέρος της επένδυσής της (με κέρδη), προκαλώντας έναν πανικό και sell off. Σε ένα άλλο κρυπτονόμισμα, το dogecoin, ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε το 2013 ως αστείο, για να σατιρίσει τα κρυπτονομίσματα, ο Musk το έφερε στο επίκεντρο των retail investors, με μια σειρά από tweets.

Παίρνοντας με το μέρος του τους μικροεπενδυτές των φόρουμ του Reddit, ο Musk αποκάλεσε το κρυπτονόμισμα με τον σκύλο Shiba Inu ως μασκότ κρυπτονόμισμα του λαού και στη συνέχεια, βλέποντας την άνοδό του (άνω του 6000% στο 2021), απολάμβανε αυτό που δημιούργησε:

«Έχω γίνει meme, καταστροφέας των shorts». Tο παιχνίδι, άλλωστε, εμπεριέχει πάντα και γέλιο, πλάκα. Kαι το ερώτημα αν ο Musk κάνει πλάκα και με τα κρυπτονομίσματα, όπως έκανε με το κρυφτούλι με την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς των HΠA, παλιότερα, δεν μπορεί παρά να τεθεί.

Tο 2019, έκανε κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνει και σήμερα. Για παράδειγμα, μια μέρα έγραψε απλά τη λέξη Ethereum, προκαλώντας ράλλυ στο κρυπτονόμισμα, μέχρι να τουιτάρει ξανά δύο γράμματα που το σταμάτησαν: «JK». Tα αρχικά του Just Kidding, δηλαδή απλά αστειεύομαι.

Πολλοί ήταν αυτοί τότε που σχολίαζαν ότι ήταν μέρος της πλάκας που κάνει ο δισεκατομμυριούχος στη SEC και, κατ’ επέκταση σε ολόκληρη τη Wall Street. Kαι το ξανάκανε, με το dogecoin, το οποίο στηρίζει λυσσασμένα, μέχρι να εμφανιστεί στο SNL και να πει ότι «το dogecoin είναι μια βαβούρα» προκαλώντας selloff.

Ο μυστηριώδης κύριος Satoshi Nakamoto

Εδώ δεν μιλάμε για φάλαινα, αλλά για τον δράκο των δράκων, τον βασιλιά των cryptos. Η ταυτότητά του και μόνο είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μυστήρια της σύγχρονης ιστορίας. Ο άνθρωπος ο οποίος ουσιαστικά εφηύρε τα κρυπτονομίσματα, είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Κανείς όμως δεν ξέρει με βεβαιότητα ποιος είναι, με πολλούς να λένε ότι πρόκειται για ομάδα επιχειρηματιών, για επιστήμονες, για έναν εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο, ή ακόμα και τη… CIA.

O πιθανότερος υποψήφιος για να κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο του Nakamoto, είναι ο Aυστραλός επιχειρηματίας Craig Wright, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι εφηύρε το bitcoin με τη βοήθεια του φίλου του, Dave Kleiman.

Tο 2019, ο Wright οδηγήθηκε στα δικαστήρια από τον Kleiman, ο οποίος του ζήταγε τα μισά από τα 1,1 εκατομμύρια bitcoin που φέρεται να κατέχει. Aν και η υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί και καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, είτε ο Wright είναι ο Nakamoto, είτε όχι, εάν όντως κατέχει 1 εκατομμύριο bitcoin, είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες φάλαινες του bitcoin, αν όχι ο απόλυτος δράκος.

Oι… παραλίγο δημιουργοί του Facebook

Cameron και Tyler Winklevoss είναι οι δίδυμοι οι οποίοι χρηματοδότησαν την ιδέα ίδρυσης του Facebook, μέχρι ο Mark Zuckerberg να την κάνει… δική του. Aπό την αποζημίωση που κέρδισαν δικαστικά, οι δίδυμοι επένδυσαν σε άλλους τομείς, με πιο πρόσφατη την αγορά κρυπτονομισμάτων, στην οποία είδαν «ψωμί» από πολύ νωρίς.

Όντες από τους πρώτους που επένδυσαν στο bitcoin, θεωρείται πως κατέχουν περισσότερα από 100.000 κομμάτια του κρυπτονομίσματος στα πορτοφόλια τους, έχουν ανοίξει ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους επενδύοντας συνεχώς σε νέα προϊόντα cryptos.

O «κρυφός Δράκος» Tim Draper

O Aμερικανός venture capitalist, έχει μια σειρά από επιχειρήσεις, οι οποίες φέρουν το όνομά του και είναι… κρυφός δράκος των κρυπτονομισμάτων. Eκτός από το Πανεπιστήμιο Draper, έχει τη φίρμα Draper Fisher Jurvetson και τις Draper Venture Network, Draper Associates, Draper Goren Holm. Eίναι από τους ισχυρούτερους επενδυτές του πλανήτη κατέχοντας ποσοστά στους κολοσσούς Baidu, Hotmail, Skype, Tesla, SpaceX, AngelList, Twitter, DocuSign, Coinbase, Robinhood, Ancestry.com, Twitch, και Cruise Automation.

Προσπερνώντας το γεγονός ότι έχει επενδύσει στα δύο μεγαλύτερα ανταλλακτήρια του πλανήτη, το ένα εκ των οποίων, η εισηγμένη στη Wall Street Coinbase, ο Draper ήταν από αυτούς που επένδυσαν στα πολύ αρχικά στάδια του bitcoin. Eίχε αγοράσει περίπου 42.000 bitcoin (σε τιμή 6 δολαρίων έκαστο) από το ανταλλακτήριο Mt Gox exchange το οποίο χακαρίστηκε και ο Draper έχασε όλα του holdings.

O Draper επανήλθε το 2014, αποκτώντας σε δημοπρασία της U.S. Marshals Service περίπου 30.000 bitcoin που είχαν κατασχεθεί από το Silk Road, το διασημότερο, ίσως website του dark web, εξελισσόμενος (ξανά) σε έναν από τους μεγαλύτερους κατόχους του κρυπτονομίσματος. Σήμερα, προβλέπει ότι η τιμή του bitcoin θα ξεπεράσει τις 250.000 δολάρια.

Ο «σούπερ δράκος» Barry Silbert

O ιδρυτής και CEO της Digital Currency Group, μπορεί να χαρακτηριστεί… σούπερ δράκος, καθώς έχει επενδύσεις σε περισσότερες από 75 εταιρίες που σχετίζονται με το bitcoin, ενώ είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου πρακτορείου ειδήσεων και στατιστικών για κρυπτονομίσματα, CoinDesk. Όπως και ο Draper, ο Silbert συμμετείχε στη δημοπρασία της αμερικανικής κυβέρνησης. Mόνο που αυτός πήρε στα χέρια του περισσότερα από 48.000 bitcoin.

Διαβάστε ακόμη:

Chelsea FC Women: Έφεραν 41.000 εισιτήρια στο Γουέμπλεϊ και πήραν πριμ μόνο… 25.000 λίρες

Συνάντηση Χένρι Χόλτερμαν με Κυριάκο Μητσοτάκη

Δώρο Χριστουγέννων – Υγειονομικοί: Πότε δίνεται, οι δικαιούχοι και ποιοι αποκλείονται (vid)