Έπειτα από τους ισχυρούς κραδασμούς στις αγορές τη Δευτέρα, η πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι να καθησυχάσει αγορές και επενδυτές την ώρα που ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο βήμα «αποδέσμευσης» από τα μέτρα στήριξης για την πανδημία.

Η Federal Reserve Bank  πρόκειται να προχωρήσει σήμερα σε ανακοινώσεις για τη νομισματική της πολιτική, μαζί με τις προβλέψεις της για την οικονομία και την πολιτική των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματά της αναφορικά με την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τους επόμενους μήνες.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve και ο επικεφαλής της έχουν δηλώσει ότι το ποσό των $120 δισ. που δαπανά μηνιαίως για αγορές ομολόγων μπορεί να μειωθεί αργότερα φέτος, ένα πρώτο βήμα προς τον τερματισμό των έκτακτων πολιτικών που υιοθέτησε την άνοιξη του 2020 για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

«Νομίζω ότι πρόκειται να αποκαλύψουν ότι είχαν μια συζήτηση σχετικά με τη μείωση. Δεν νομίζω ότι θα δώσουν λεπτομέρειες. Νομίζω ότι θα περιγράψουν ένα χρονικό πλαίσιο βάσει του οποίο θα προχωρήσουν στη μείωση τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock, Rick Rieder.

Η συνεδρίαση της Fed ξεκίνησε την Τρίτη, έπειτα από μία μέρα με ισχυρές απώλειες στις χρηματιστηριακές αγορές, λόγω των ανησυχιών ότι ο μεγάλος κατασκευαστής ακινήτων της Κίνας, Evergrande, θα μπορούσε να καταρρεύσει και να πυροδοτήσει ένα ντόμινο εξελίξεων εκτός των συνόρων της Κίνας.

Ο S&P 500 είχε τη χειρότερη ημέρα του από τον Μάιο τη Δευτέρα. Οι μετοχές σταθεροποιήθηκαν λίγο την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές προσέβλεπαν στην κινεζική κυβέρνηση για τον «έλεγχο» της κατάστασης.

Ο αναλυτής της BlackRock, αναμένει ότι η FED θα μειώσει το ρυθμό αγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. Δολ. και κατά 5 δισ. Δολ. τις αγορές τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων, αμέσως μόλις ξεκινήσει το tapering.

Πώς θα αντιδρούσαν οι αγορές.

Σε γενικές γραμμές, το tapering δεν είναι ένα γεγονός που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιδράσεις στην αγορά, δήλωσε αναλυτής της Columbia Threadneedle Investments, επισημαίνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα δώσει έμφαση στην πολιτική επιτοκίων.

Ενώ η απαγκίστρωση της Fed από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορεί να προχωρήσει με ομαλό ρυθμό, οι στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πρόβλεψή της για τα επιτόκια μπορεί να αποτελέσει «κόκκινο» πανί για τις αγορές και να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις. Συνδεδεμένα στενά με αυτό θα είναι οι προσδοκίες της Fed για τον πληθωρισμό.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η αναθεώρηση του Ιουνίου για τον δείκτη τιμών καταναλωτή το 2021 ήταν αξιόλογη, καθώς πλέον αναμένεται αύξηση κατά 3,4%, ενώ για το 2022-23 η αντίστοιχη πρόβλεψη αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 2,1% και 2,2%, αντίστοιχα.

Ο Πάουελ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι πιστεύει ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι στο εσωτερικό της Fed έχουν αντίθετη άποψη.

Ο Rieder δήλωσε ότι η Fed θα κάνει το tapering να φαίνεται πιο ήπιο, τονίζοντας ότι το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων δεν σημαίνει ότι έρχεται αύξηση επιτοκίων. Αλλά η αγορά ομολόγων θα εξακολουθεί να επικεντρώνεται στις προβλέψεις αύξησης των επιτοκίων και στον πληθωρισμό.

«Ο Πάουελ πιθανότατα θα κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι είναι άλλο πράγμα το tapering και άλλο η αύξηση των επιτοκίων», αναφέρουν οι αναλυτές, αναφέρει το CNBC.

Από την πλευρά του ο CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντιμόν, προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να εξαναγκαστεί προκειμένου να προχωρήσει σε μία απότομη κίνηση το επόμενο έτος – παρά τις προσπάθειές της να περιορίσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Μιλώντας στο CNBC-TV18, ο Ντιμόν είπε ότι εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να βλέπουν τον πληθωρισμό να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, τότε η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αναγκαστεί να ενεργήσει γρήγορα.

Σε περίπτωση που πληθωρισμός αυξηθεί σημαντικά τότε είναι πιθανό η FED να πατήσει απότομα φρένο και να αποσύρει τη ρευστότητα. Αυτό θα πυροδοτούσε μία έντονη αντίδραση εκ μέρους των αγορών, ανέφερε ο Ντιμόν. Ο CEO της JPMorgan Chase ανέφερε ότι δεν προβλέπει κάτι τέτοιο αλλά επεσήμανε ότι είναι πιθανό να συμβεί τον επόμενο χρόνο.

Διαβάστε ακόμα:

«Καμπανάκι» ΕΚΤ: Αν αγνοήσουμε την κλιματική αλλαγή, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μειωθεί 10% έως το 2100

Πλειστηριασμός: Ξανά στο σφυρί το «φιλέτο» με τις 14 βίλες στη Μύκονο

Δημήτρης Μπαμπάκος: Από τις επενδύσεις στο Άγιο Όρος και τα υδατοδρόμια… στην αναβίωση της ΗΒΗ Λουτρακίου