ΑΓΟΡΕΣ

Fed: Με σταθερά επιτόκια για τρίτη συνεδρίαση αποχαιρετά το 2023 – Το outlook του 2024

Αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% με 5,50% παρέμειναν τα αμερικανικά επιτόκια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο τους εδώ και 22 χρόνια - Σήμα για τρεις περικοπές επιτοκίων μέσα στην επόμενη χρονιά - Το 2026 το εύρος των επιτοκίων θα έχει προσγειωθεί στο 2% με 2,5%

Στάση αναμονής για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κράτησε το συμβούλιο της Federal Reserve, κρίνοντας έτσι πως η μέχρι τώρα περιοριστική νομισματική πολιτική αποφέρει καρπούς στην επίτευξη του στόχου της μείωσης του πληθωρισμού, όπως φάνηκε και από τα τελευταία στοιχεία για το μήνα Νοέμβριο. Παράλληλα, ωστόσο, έδωσε τις πρώτες ενδείξεις για το outlook της νέας χρονιάς, που θα φέρει αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής και πολλαπλές περικοπές επιτοκίων.

Οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει την εξέλιξη αυτή, κάτι που αποτυπώθηκε στο τετραήμερο ανοδικό σερί της Wall Street, που συνεχίζεται και σήμερα. 

Συγκεκριμένα τα επιτόκια διατηρήθηκαν αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% με 5,50% που σε κάθε περίπτωση είναι τα υψηλότερα επίπεδα τους εδώ και 22 χρόνια. Έχουν προηγηθεί συνολικά 11 αυξήσεις από το Μάρτιο του 2022, από τις οποίες οι τέσσερις έλαβαν χώρα μέσα στη φετινή χρονιά.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε, το συμβούλιο επισημαίνει για πρώτη φορά ότι θα λάβει πολλαπλούς παράγοντες υπόψη του για την περίπτωση που θα χρειαστεί περαιτέρω σύσφιγξη της πολιτικής, κάτι που από τους αναλυτές μεταφράστηκε ως σαφή ένδειξη ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων έχει οριστικά τελειώσει.

Πέραν αυτού, το συμβούλιο έστειλε «σήμα» για τρεις μετριοπαθείς περικοπές επιτοκίων, ήτοι κατά 25 μονάδες βάσης, μέσα στο 2024 που θα κατεβάσουν το εύρος τους στο 4,5% με 4,75%.

Τρεις περικοπές είναι λιγότερες από τις τέσσερις που έχουν προβλέψει κάποιοι αναλυτές και traders, αλλά συνιστούν μια σαφώς πιο δυναμική πορεία από ότι οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είχαν αφήσει να εννοηθεί.

Πέραν του 2024, το λεγόμενο «dot plot» των εκτιμήσεων του συμβουλίου υπονοεί άλλες τέσσερις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025, ήτοι δηλαδή συνολικά άλλη μια ποσοστιαία μονάδα, ενώ το 2026 θα ακολουθήσουν τρεις ακόμη περικοπές.

Με την πορεία αυτή τα επιτόκια θα επανέλθουν το 2026 κοντά στο εύρος του 2% με 2,5%, αν και βέβαια ο οδικός χάρτης ενδέχεται να τροποποιηθεί στην πορεία αναλόγως και με την πορεία των οικονομικών δεδομένων.

Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου το συμβούλιο, αλλά και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του, είχαν επισημάνει ότι δεν είχαν πειστεί ακόμη πως τα επίπεδα της περιοριστικής πολιτικής ήταν επαρκή για επαναφέρουν τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξησης πριν τα τέλη της χρονιάς. Όμως, οι επενδυτές ήταν σίγουροι πως ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων είχε ολοκληρωθεί στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στα σενάρια για τη μείωση των επιτοκίων μέσα στο πρώτο μισό του 2024, ίσως δε, και από την ερχόμενη άνοιξη.

Οι νέες οικονομικές προβλέψεις

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχώρησε και στη δημοσίευση των νέων οικονομικών της προβλέψεων. Έτσι, προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το φετινό ΑΕΠ στο 2,6%, ήτοι μισή μονάδα πάνω από την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου, ενώ άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 1,4% το 2024.

Αμετάβλητες έμειναν και οι προβλέψεις για το δείκτη της ανεργίας, στο 3,8% φέτος και στο 4,1% το 2024.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά επίσης πως ο δομικός πληθωρισμός, που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της θα μειωθεί στο 2,4% το 20024 και στο 2,2% το 2025, παρουσιάζοντας έτσι μείωση από τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου στο 2,6% και 2,3% αντιστοίχως. Θα «πιάσει» δε, το μεγάλο στόχο του 2% το 2026!

Διαβάστε ακόμα

ΕΕ: Το «παζάρι» για τους νέους κανόνες για περιβάλλον – εργασιακά και ο… καυγάς για τις τράπεζες

REX Hotel: «Θρίλερ» σε συνέχειες με νέο σφυρί και στη… μισή τιμή (pics)

Μυτιληναίος: Ανοίγει φτερά στις διεθνείς διασυνδέσεις με έργο που προσθέτει 300 εκατ. στο ανεκτέλεστο συμβάσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""