ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ: Το «παζάρι» για τους νέους κανόνες για περιβάλλον – εργασιακά και ο… καυγάς για τις τράπεζες

Οι νέοι κανόνες due dilligence μπορεί να θέσουν τις τράπεζες υπόλογες για παρατυπίες πελατών τους σε ζητήματα περιβάλλοντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Η Γαλλία είναι η πιο ηχηρή φωνή που απαιτεί εξαίρεση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, έχοντας απέναντι Ολλανδία και Δανία

Η εξαίρεση των τραπεζών από τους προτεινόμενους νέους κανόνες της ΕΕ που θα τις καθιστούν υπόλογες για τα… παραστρατήματα των προμηθευτών αλλά και των πελατών τους στο εργασιακό και περιβαλλοντολογικό πεδίο βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν σήμερα, Τετάρτη, ανάμεσα στην Κομισιόν, την Ευρωβουλή και τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή της ομάδας των κρατών που πιέζουν ασφυκτικά για την εξαίρεση των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων από τους νέους κανόνες due diligence, έστω και για ένα μεταβατικό διάστημα ή για τροποποίηση των κανόνων. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Τσεχία φαίνεται να την στηρίζουν, ενώ η Γερμανία για την ώρα έχει κρατήσει σχετικά ουδέτερη στάση.

Οι προτεινόμενοι κανόνες του «Corporate Sustainability Due Dilligence» που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν σαν στόχο να υποχρεώσουν συνολικά τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στα κράτη μέλη να ελέγχουν τα επίπεδα ρίσκου σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά μήκος της εφοδιαστικής τους αλυσίδας.

Υπολογίζεται ότι το νέο πλαίσιο που έχει σαν στόχο να μειώσει φαινόμενα παραβίασης ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων, όπως η παιδική δουλεία, αλλά και περιβαλλοντολογικές παρατυπίες, όπως η αποψίλωση δασών, θα μπορούσε να επηρεάσει πάνω από 13.000 επιχειρήσεις στην ΕΕ, αναλόγως και με το εύρος που θα έχουν τελικά οι κανόνες.

Μάλιστα, ακτιβιστικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις θα έχουν το δικαίωμα να βασιστούν στο εν λόγω πλαίσιο για να καταστήσουν τις επιχειρήσεις νομικά υπόλογες ενώπιον της δικαιοσύνης. «Οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα κίνητρο στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να σταματήσουν να χρηματοδοτούν επιβλαβείς δραστηριότητες που κρύβονται στις αλυσίδες των πελατών και επενδύσεων τους» επεσήμανε σε έκθεση της η οργάνωση Climate & Company.

Δεν είναι τυχαίο ότι η διαμάχη έχει πυροδοτήσει ένα ανελέητο πόλεμο lobbying από όλους τους θιγόμενους κλάδους στις Βρυξέλλες.

Η Γαλλία με τον ισχυρό τραπεζικό κλάδο διατείνεται πως η ευρεία εφαρμογή των κανόνων με τρόπο που θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τους προμηθευτές αλλά και τους πελάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν τροχοπέδη για τις δανειοδοτήσεις και άρα να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη. Εκτιμά, επίσης, πως η σκλήρυνση του πλαισίου θα έθιγε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, προφανώς και των δικών της, ειδικά σε σχέση με τη γειτονική Βρετανία, την οποία προσπαθεί να εκτοπίσει στην μετά Brexit εποχή.

Πιέζει, λοιπόν, είτε για τη συνολική τροποποίηση των κανόνων με την εξαίρεση του κλάδου είτε την εφαρμογή μιας παρατεταμένης χρονικής περιόδου μετάβασης για τον τραπεζικό κλάδο.

Στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Νοεμβρίου, η πλειοψηφία των κρατών μελών στήριξε την πρόταση που κατέθεσε η ισπανική προεδρία για την εξαίρεση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όμως το θέμα δεν «έκλεισε». Ειδικά η Ολλανδία και η Δανία αποδείχτηκαν στους πιο σκληρά επικριτές μιας τέτοιας εξαίρεσης ή έστω παράτασης.

Αντιστοίχως η Ευρωβουλή από τη πλευρά της στηρίζει με θέρμη την άποψη ότι οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν στους νέους κανόνες, ακριβώς λόγω του ρόλου που μπορεί να παίξουν επηρεάζοντας τη στρατηγική εκατοντάδων επιχειρήσεων και των συνεπειών των επενδυτικών αποφάσεων τους.

Στις συμβιβαστικές προτάσεις που «κυκλοφορούν» εντάσσεται η ένταξη του κλάδου στους κανόνες due diligence αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο ή και το «σπάσιμο» του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου, έτσι ώστε να μην μπουν στο ίδιο «τσουβάλι» τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και asset managers.

Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων στα όργανα της ΕΕ λαμβάνει χώρα σε ένα διάστημα που η σύνοδος COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία για τη μετάβαση της παγκόσμιας κοινότητας σε μια εποχή δίχως ορυκτά καύσιμα και με μηδενικούς ρύπους άνθρακα μέχρι το 2050, τμήμα της οποίας αποτέλεσε και η προώθηση του κρίσιμου ζητήματος της χρηματοδότησης των ευάλωτων κρατών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η εξέλιξη αυτή αύξησε την πίεση προς τη ΕΕ να βγει… μπροστά στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος, που είναι ζωτικό κομμάτι των στόχων των νέων κανόνων due diligence.

Σημειωτέον πως πρόθεση όλων των μερών είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, δεδομένου πως πέραν του διαστήματος αυτού οι διαδικασίες επικύρωσης τους θα κυλήσουν δύσκολα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμα

Η μάχη των Βρυξελλών, τα σχέδια της Τρ. Πειραιώς για τη MIG, το γινάτι της Goldair για τον Βόλο και η βουτιά του Attica Group

REX Hotel: «Θρίλερ» σε συνέχειες με νέο σφυρί και στη… μισή τιμή (pics)

Μυτιληναίος: Ανοίγει φτερά στις διεθνείς διασυνδέσεις με έργο που προσθέτει 300 εκατ. στο ανεκτέλεστο συμβάσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""