Η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων και κεφαλαίων Fidelity International αναφέρει ότι τα θέματα που θα κρατούν ανήσυχους τους  επενδυτές το επόμενο διάστημα είναι η «σκληρή» έναντι της «ήπιας» προσγείωσης στις οικονομίες, η επαναλειτουργία της Κίνας αλλά και οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από το ρευστό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

«Επί του παρόντος, οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της τράπεζας SVB στις ΗΠΑ, δεν έχουν αλλάξει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια “σκληρή” προσγείωση, αλλά σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Είμαστε αμυντικά τοποθετημένοι, με μειωμένες θέσεις στα εταιρικά ομόλογα και με αυξημένες θέσεις στα μετρητά. Πιστεύουμε ότι οι αγορές υποτιμούν τον κίνδυνο μιας ύφεσης στη Γερμανία και ότι τα εταιρικά ομόλογα θα είναι τα πρώτα που θα δεχθούν πιέσεις. Οι μετοχές, υποστηρίζονται από τη ψυχολογία και τις ισχυρές αγορές εργασίας, προς το παρόν. Εντός των εταιρικών ομολόγων, προτιμούμε τα ομόλογα με επενδυτική βαθμίδα (IG) για την υψηλότερη ποιότητα και τα αμυντικά τους χαρακτηριστικά», εξηγεί η εταιρεία επενδύσεων.

«Η SVB υπογραμμίζει τους κινδύνους που ενέχει ο γρήγορος ρυθμός σύσφιξης των επιτοκίων. Η Fed ήταν μεταξύ των πιο επιθετικών τραπεζών και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο προτιμούμε μια σχετική μειωμένη θέση στις αμερικανικές μετοχές. Οι ευρωπαϊκές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν μείνει πίσω στην ευρύτερη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών, δημιουργώντας μια ευκαιρία για να καλυφθεί το έδαφος. Οι μετοχές τους έχουν τιμολογηθεί για μια βαθιά ύφεση, ενώ οι προοπτικές είναι για μια ηπιότερη ύφεση», εξηγεί η FIL.

«Προτιμούμε τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών έναντι των αναπτυγμένων αγορών και αναμένουμε επίσης ότι τα νομίσματα των πρώτων θα υποστηριχθούν. Άλλοι ωφελημένοι από την κινεζική επαναλειτουργία περιλαμβάνουν το νόμισμα μπατ της Ταϊλάνδης, το δολάριο Αυστραλίας, το ινδονησιακό νόμισμα και οι κινεζικές μετοχές A-Shares. Προτιμούμε τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων της Ασίας σε σχέση με αυτά της Ευρώπη και των ΗΠΑ», συνεχίζει η FIL.

Πώς διαμορφώνεται το εξωτερικό περιβάλλον των αγορών

Οι μετασεισμοί της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζουν να αντηχούν, με τις ρωγμές στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να «ανοίγουν», απόρροια του ταχύτερου ρυθμού αύξησης των επιτοκίων στην ιστορία. Οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στις ανεπτυγμένες αγορές επιστρέφουν με ορμή, εξηγεί η Fidellity International.

Με τον πληθωρισμό να έχει κορυφωθεί, αλλά να παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο, η κρίση σε πολλά επίπεδα (polycrisis) εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τη Fed και τις άλλες κεντρικές τράπεζες. Ο πιο ακραίος κύκλος πολιτικής από τη δεκαετία του 1980 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και η FIL εξακολουθεί να βλέπει μια ύφεση με μορφή«σκληρής» προσγείωσης στις αναπτυγμένες αγορές ως την πιο λογική έκβαση. Εν τω μεταξύ, η επαναλειτουργία της Κίνας και το επερχόμενο καθεστώς πολιτικής της Ιαπωνίας εισάγει τόσο κινδύνους όσο και ευκαιρίες.

«Μέχρι τον Μάρτιο, το επενδυτικό τοπίο έδειχνε μια αντιφατική εικόνα βραχυπρόθεσμης ανθεκτικότητας και ισχυρών ισολογισμών, με τον κίνδυνο ύφεσης που τελικά θα προκληθεί από το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτικές μας ομάδες επικεντρώνονται σε ευκαιρίες με ανθεκτικό προφίλ. Τομείς και περιοχές με διαρθρωτικά και αμυντικά χαρακτηριστικά, που εξισορροπούνται με ελκυστικές αποτιμήσεις, παρουσιάζουν καλύτερη σχέση κινδύνου-απόδοσης σε αυτή τη συγκυρία», επισημαίνει η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων.

Τι σημαίνει η επαναλειτουργία της Κίνας

«Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η επαναλειτουργία της Κίνας αποτελεί ευλογία για την Κίνα και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου των αναδυόμενων αγορών. Μακροπρόθεσμα, τα θέματα της βιωσιμότητας, τα δημογραφικά και η αναδιαμόρφωση θέσεων στα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να αποτελούν θετικά σημεία», συνεχίζει η FIL.

«Το μήνυμα από τη συνάντηση των δύο συνόδων της Κίνας είναι αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης και της δέσμευσης για επαναλειτουργία. Η κυβέρνηση έθεσε ως εφικτό στόχο την ανάπτυξη κατά 5% το 2023, υποστηριζόμενη με μέτρια δημοσιονομικά κίνητρα. Η εγχώρια κινητικότητα έχει επιστρέψει γρήγορα, το οποίο είναι θετικό σημάδι. Η ισχυρότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη θα είναι το κλειδί, όπως και η δραστηριότητα του τομέα των ακινήτων, με την τελευταία να παρουσιάζει πρώιμα σημάδια ανάκαμψης», καταλήγει η Fidelity International.

Διαβάστε ακόμη

Στον «πάγο» από τον Μάιο οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες

Πέθανε ο εκδότης και επιχειρηματίας Γεώργιος Μπόμπολας – Τα ορόσημα και οι μεγάλοι σταθμοί της πορείας του

Νίκος Σταθόπουλος: Γιατί η BC Partners έδωσε €250 εκατ. στα ΙΕΚ Ακμή (pic)