Σωτήρια για τη μία και λίαν επικερδής για την άλλη αποδείχτηκε η συμφωνία εξαγορά της χρεοκοπημένης Silicon Valley Bank από την First Citizens Bank, τα τεράστια κέρδη της οποίας για το πρώτο τρίμηνο του έτους την κατέταξαν στη δεύτερη(!) σε κερδοφορία τράπεζα της αμερικανικής αγοράς για το διάστημα αυτό.

Η μικρή περιφερειακή τράπεζα, με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα, είδε τα κέρδη της να πολλαπλασιάζονται κατά πάνω από 30(!) φορές ανεβαίνοντας στα 9,5 δισ. δολάρια ή 653,64 δολάρια ανά μετοχή από μόλις 264 εκατ. ή 16,70 δολάρια ανά μετοχή, την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η εκπληκτική αυτή επίδοση την κατέταξε στη δεύτερη θέση σε κερδοφορία μετά τον τραπεζικό κολοσσό της JPMorgan Chase, που κατέγραψε κέρδη ύψους 12,6 δισ. δολαρίων.

Το… χρυσό deal

Αποκλειστικός παράγοντας για την εκτίναξη της κερδοφορίας της αποδείχτηκε η απορρόφηση της χρεοπημένης τράπεζας της Καλιφόρνια, που μπορεί μεν να μην μπορούσε πια να σταθεί μόνη της στα πόδια της, αλλά αποδείχτηκε μια πραγματικά «χρυσή» αγορά για την First Citizens.

Υπολογίζεται πως τα προσαρμοσμένα κέρδη της, δίχως την εξαγορά της SVB, θα ανέρχονταν σε 306 εκατ. δολάρια, ήτοι λίγο πάνω από τις περσινές της επιδόσεις και κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν τα αποτελέσματα της γύρω στα 292,8 εκατ. δολάρια.

Θυμίζουμε πως η First Citizens εξαγόρασε το ύψους 72 δισ. χαρτοφυλάκιο της SVB με έκπτωση περίπου 20% και βρέθηκε παράλληλα να ελέγχει και νέες καταθέσεις ύψους 56 δισ. δολαρίων. Βάσει δε, της συμφωνίας με το FDIC, ο ομοσπονδιακός φορές πέρα από την εγγύηση των χρημάτων όλων των καταθετών συμφώνησε πως θα μοιραστεί και τις ζημιές.

Με την απορρόφηση, λοιπόν, της SVB, η μικρή τράπεζα του αμερικανικού νότου όχι μόνο διεύρυνε την παρουσία της και στη δυτική ακτή της χώρας, αλλά διπλασίασε τα assets της σε πάνω από 200 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα και η θέση της στην κατάταξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας να ανέβει από το τοπ 30 στο τοπ 20.

Τα κέρδη της… κρίσης

Κόντρα στις αρχικές επιφυλακτικές εκτιμήσεις, τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών συνολικά όχι μόνο κινήθηκαν πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά έφτασαν και σε νέα επίπεδα ρεκόρ κοντά στα 80 δισ. δολάρια, ήτοι κατά 33% υψηλότερα από πέρυσι.

Σύμφωνα δε, με συγκεντρωτικά στοιχεία της BankRegData από τις συνολικά 4.400 τράπεζες της χώρας, λιγότερο από το 5%, κατέγραψε ζημιές για το τρίμηνο.

Όμως, το παράδοξο είναι ότι μεγάλο μέρος των υψηλών αυτών επιδόσεων προέκυψαν ακριβώς από τα μεμονωμένα κέρδη που προέκυψαν, ακριβώς λόγω των αναταράξεων στον κλάδο και των χρεοκοπιών που καταγράφηκαν.

Υπολογίζεται ότι μεγάλο μέρος από τα εν λόγω 80 δισ. κερδών του τριμήνου προέκυψαν από τη συνένωση της First Citizens με την SVB και της Flagstar Bank (της μικρής τράπεζας του Μίσιγκαν) που εξαγόρασε την έτερη χρεοκοπημένη του Μαρτίου, την νεοϋρκέζικη Signature Bank. Τα καθαρά κέρδη της Flagstar επίσης πολλαπλασιάστηκαν από τα 164 εκατ. δολάρια πέρυσι, στα 2 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως οι επιδόσεις αυτές θα έχουν συνέχεια, καθώς τόσο η First Citizens όσο και η Flagstar έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο στα χέρια τους προκειμένου να διαχειριστούν σωστά την επέκταση τους και κυρίως να πείσουν τους πελάτες των εξαγορασμένων τραπεζών να παραμείνουν. Αν και το bank run των πρώτων ημερών καταλάγιασε, μεγάλο μέρος των καταθέσεων δεν έχει ακόμη επιστρέψει, όχι μόνο από τις εν λόγω τράπεζες, αλλά ευρύτερα από το σύστημα.

Διαβάστε ακόμα

Goldman Sachs για Ελλάδα: Τι διακυβεύεται στις εκλογές – Τα σενάρια και η επενδυτική βαθμίδα (γραφήματα)

Βιργινία Βεντουράκη: Μετά τη βίλα στην Τήνο, στο σφυρί και η μεζονέτα στη Φιλοθέη

Σύμπραξη Naval Group – NAFS (Γ. Προκοπίου) για ναυπήγηση κορβετών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ