(last update 15.49) Στασιμότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να χάνουν το πρωινό ανοδικό momentum, ενόσω οι πωλητές κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους. Κι αυτό, μάλιστα, παρά τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Όπως είναι εύλογο, η επιφυλακτικότητα παραμένει παρούσα, μην επιτρέποντας (προς ώρας) μια κίνηση προς τον μεγάλο στόχο των 900 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,06% και διαμορφώνεται στις 884,76 μονάδες, χάνοντας μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (894,08 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 884,47 έως 894,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 31 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, υποχωρεί στο -0,16% και τις 623 μονάδες, διορθώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά 5μήνου. Η προσοχή στρέφεται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία περιορίζεται στο -0,9% και το 1,27 ευρώ. Κατά 0,4% μειώνεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,03 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται στο +0,4% και τα 3,78 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να κινείται στο +0,3% και το 0,96 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +0,27% και 0,9676 ευρώ 
  • Eurobank -0,43% και 1,0354 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +0,42% και 3,785 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,93% και 1,278 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,08% και 2.156 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή τίθεται στο στόχαστρο των πωλητών, διολισθαίνοντας στο -2% και τα 18,5 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για πιθανή είσοδο στον δείκτη MSCI Standard Greece. Απώλειες κατά 2,5% εμφανίζει και η μετοχή της Σαράντης, ενώ τουλάχιστον στο 1% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Mytilineos, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Coca Cola εκτινάσσεται στο +2,8% και τα 22,7 ευρώ, χάρη στα εξαιρετικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Πολύ καλή είναι η εικόνα και στις μετοχές των ΕΛΠΕΤιτάνα, οι οποίες κερδίζουν από 1,2%. Τέλος, η μετοχή της Motor Oil αυξάνεται κατά 0,8% χάρη στη διανομή έκτακτου προμερίσματος. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,11% και 1.330μονάδες), η μετοχή της Autohellas ξεχωρίζει αρνητικά στο +1,2% και τα 11,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Intrakat ενισχύεται στο +2,5% και το 1,4 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 58 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,3 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Η αγορά «αγνοεί» τα εταιρικά αποτελέσματα

Η Λεωφόρος Αθηνών φαίνεται ότι «αναβάλλει» προς το παρόν την αναμέτρηση με τις 900 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια ειδησεογραφία προσφέρει μια σειρά στηριγμάτων, με κυριότερο όλων τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Οι Παπουτσάνη και Coca – Cola παρουσίασαν αισθητά βελτιωμένα μεγέθη, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και η Alpha Bank, η οποία μετά το κλείσιμο θα ανακοινώσει τα δικά της κέρδη. Την Πέμπτη είναι η σειρά των Τιτάνα, ΕΛΠΕ, Aegean, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ΟΤΕ. 

Την ίδια στιγμή, η απόφαση της Moody’s να αναβαθμίσει την αξιολόγηση έξι ελληνικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Παγκρήτια, Attica) έρχεται να επιβεβαιώσει τις αισιόδοξες προοπτικές του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, πιστοποπιώντας τη θετική πορεία των τελευταίων μηνών.

Πέραν των παραπάνω, την Πέμπτη έχουμε και την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με την Τέρνα Ενεργειακή να έχει αρκετές πιθανότητες εισαγωγής στον Standard Greece, στον οποίο ήδη βρίσκονται οι OTE, Eurobank, ΟΠΑΠ, Alpha, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Jumbo και ΔΕΗ.    

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται σε κοντινή επαφή με τις κρίσιμες αντιστάσεις των 900 μονάδων, παραμένοντας σε θετικό έδαφος για διαδοχική εβδομάδα. Από τις αρχές του έτους, δε, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης χάνει μόλις -1%, έχοντας «σβήσει» το μεγαλύτερο μέρος των μέχρι πρότινος απωλειών. Στις τελευταίες 30 ημέρες, μάλιστα, η άνοδος καθορίζεται στο +9%.    

Από την άλλη πλευρά, η κύρια ανησυχία των αναλυτών εξακολουθεί να εστιάζει στη σφιχτή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Όμως, αυτή η στρατηγική προκαλεί ανησυχίες για την οικονομία, καθώς τα ανεβασμένα επιτόκια επί της ουσίας «πνίγουν» την ανάπτυξη και επαναφέρουν τα σενάρια περί επικείμενης ύφεσης.  

Συγχρόνως, πηγή επιφυλακτικότητας αποτελεί και η πολιτική αβεβαιότητα, η οποία φαίνεται ότι επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τον νέο γύρο δημοσιευμάτων για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Κι όλα αυτά, ενώ ήδη βρισκόμαστε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο εν όψει της βουλευτικής κάλπης, η οποία εκτός απροόπτου θα στηθεί στα μέσα του 2023.   

Ο πολιτικός παράγοντας φαίνεται ότι συνιστά «αγκάθι» και στις ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να καλούνται να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο, δηλαδή στη Βουλή και στη Γερουσία. Οι αναλυτές φοβούνται ότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι πιθανό να επικρατήσουν και στα δύο νομοθετικά όργανα, κάτι το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει σειρά προβλημάτων στην κυβέρνηση των Δημοκρατικών και του Τζο Μπάιντεν. Κι αυτό ήδη αποτυπώνεται στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 418 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,10%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,33%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,45% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,16%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones παραμένουν σταθερά, τηρώντας στάση αναμονής εν όψει του εκλογικού αποτελέσματος.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές σημειώνουν ελεγχόμενες απώλειες, καθώς επανέρχονται οι φόβοι για ύφεση. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν στο -1,17% και τα 90,72 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διολισθαίνουν στο -0,84% και τα 97,10 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο -0,69% και τα 1.669 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Το Πρωθυπουργικό stop στην Αλεξανδρούπολη, τα (μη) νέα για τις υποκλοπές, ο Μασούτης, ο Κρητικός και τα μικρά σούπερ μάρκετ, τα σπίτια του Ελληνικού και η Αρχαιολογία 

Αλλάζουν όλα για τις μισθώσεις τύπου Airbnb – Οι προτάσεις και οι αντιδράσεις της αγοράς

Το τρομερό παιδί της ηλεκτρικής αυτοκίνησης και οι Bugatti από το μέλλον