Ξεκίνησε την «καριέρα» της ως ο άνθρωπος που θα γκρέμιζε το Bitcoin, βάζοντας στη θέση του το δικό της νόμισμα. Πήρε το προσωνύμιο «Cryptoqueen». Έβγαλε δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως δεν ήταν όλα όπως φαίνονταν. Σήμερα, την αποκαλούν -όχι αδίκως- τη μεγαλύτερη απατεώνισσα όλων των εποχών. Είναι στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων του FBI και της Europol. Τα θύματά της είναι χιλιάδες. Διαφεύγει εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Κι όμως: Η Dr Ruja Ignatova ίσως να κρατά στα χέρια της την τύχη των κρυπτονομισμάτων. Ίσως να μπορεί να προκαλέσει μια καταστροφική θύελλα εν μέσω «κρυπτο-χειμώνα» στο bitcoin.

Από δικαστικά έγγραφα που διακινούνται στα δημοσιογραφικά γραφεία, διεθνώς, η Ignatova φέρεται να έχει προσθέσει στο portfolio της, μέσω συμφωνιών με πανίσχυρους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που έπεσαν στα δίχτυα της, τα προηγούμενα χρόνια, τον γιγαντιαίο αριθμό των 230.000 Bitcoin. Στο peak της τιμής του βασικού κρυπτονομίσματος, τον περασμένο Νοέμβριο, αυτά είχαν αξία 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ακόμα και με σήμερα, με την κατάρρευση της τιμής του, η αξία τους είναι κατά τι λιγότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Και, αν τα κατέχει ως σήμερα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος bitcoin στον πλανήτη.

Για την ακρίβεια -αν υποθέσουμε ότι δεν κατείχε καθόλου bitcoin ως τότε- βάσει των δικαστικών εγγράφων από τα ΗΑΕ, η Ignatova αγόρασε το 2015 τέσσερα USB sticks που περιείχαν 230.000 BTC (αξίας τότε 48,5 εκατ. δολαρίων), πληρώνοντας το μέλος της βασιλικής οικογένειας του Ντουμπάι και επιχειρηματία Σεΐχη Saoud bin Faisal Al Qassimi, 210 εκατ. dirhams (το νόμισμα των Εμιράτων), περίπου 50 εκατ. δολάρια. Η Cryptoqueen ήξερε τότε ότι επενδύει στο μέλλον της, αλλά όχι όπως το φαντάζονταν όλοι. Επένδυε σε ένα μέλλον ως φυγάς.

Το ερώτημα, φυσικά (εκτός από το πού βρίσκεται η ίδια, αφού εξαφανίστηκε από το 2017, όταν πέταξε από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα) είναι το αν θα μπορούσε να τα διαχειριστεί χωρίς να τραβήξει επάνω της την προσοχή των διεθνών διωκτικών αρχών. «Το να ξεφορτωθείς (assets) αξίας μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πολύ δυσκολότερο απ’ όσο πιστεύετε», εξήγησε ο ειδικευμένος στα κρυπτονομίσματα συγγραφέας David Birch, επισημαίνοντας ότι οι διωκτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν “έξυπνους” αλγόριθμους ώστε να εντοπίσουν τα νομίσματα και τις ροές τους στο δίκτυο.

Τα πράγματα όμως, δεν είναι τόσο απλά. Γιατί, στην περίπτωση της Cryptoqueen, τα δικαστικά έγγραφα δεν αναφέρουν τα πορτοφόλια στα οποία είναι αποθηκευμένα τα bitcoin. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η Ignatova θα μπορούσε να χρησιμοποιεί δεκάδες, ή και εκατοντάδες λογαριασμούς υπό διάφορα ονόματα ώστε να έχει πάντα στα χέρια της το ρευστό που χρειάζεται για να διαφεύγει, χωρίς τα κρυπτονομίσματα να «προδώσουν» ποτέ τη θέση της.

Επιπλέον, προκύπτει ένα ακόμα ζήτημα: Αυτό της φερεγγυότητας του bitcoin, με δεδομένο ότι -αν η Ignatova κατέχει ακόμα αυτό τον αριθμό των κρυπτονομισμάτων- ένα από τα 10 μεγαλύτερα «πορτοφόλια» του κόσμου και για την ακρίβεια το δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου, είναι δικό της. Θεωρητικά, η Cryptoqueen κατέχει περισσότερα Bitcoin από το ίδιο το FBI (έχει 144.000 BTC από κατασχέσεις, όπως από τον ιδρυτή του Silk Road), το βουλγαρικό Δημόσιο (έχει επενδύσει στην αγορά περίπου 200.000 BTC), την Tesla, τους Winklevoss ή ακόμα και τον ιδρυτή του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων του κόσμου, Coinbase.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Ignatova είναι μια από τις «φάλαινες» των κρυπτονομισμάτων (και αυτό χωρίς να γνωρίζουμε σε ποια άλλα cryptos έχει επενδύσει) και μάλιστα από τις πλέον ισχυρές. Εάν κατέχει ως σήμερα τον αριθμό αυτό των bitcoin και τοποθετήσεις και σε άλλα κρυπτονομίσματα, ο μόνος στον κόσμο που έχει μεγαλύτερο κρυπτο-πορτοφόλι από αυτή, είναι ο μυστηριώδης ιδρυτής/εμπνευστής/δημιουργός του bitcoin, Satoshi Nakamoto- για τον οποίο επίσης δεν υπάρχει καμία πληροφορία. Και ουσιαστικά, η Ignatova έχει τη δύναμη να καταστρέψει ολόκληρο το οικοσύστημα, πλημμυρίζοντας την αγορά με bitcoin, άρα να καταβαραθρώσει την τιμή του, ή να τα κρατήσει για πάντα κρυμμένα σε έναν σκληρό δίσκο…

Διαβάστε ακόμη

Ξαναγράφεται η εμπορική πολιτική στη λιανική του ρεύματος

Η Novartis, η ταραχή στα κανάλια, η Grivalia στους Πεταλιούς και η περιπέτεια του Ευθυμιάδη

Λεονάρντο ντελ Βέκιο: Πώς μοίρασε την περιουσία του ο Ιταλός billionaire