Αγορές

Γιατί οι εταιρείες των social media πάνε για «χασούρα» άνω των $100 δισ.

  • newsroom


H σημερινή βουτιά επηρεάζει δυσμενώς και τον ευρύτερο τεχνολογικό δείκτη Nasdaq 100, ο οποίος υποχωρεί κατά 2% στην προ-αγορά της Νέας Υόρκης - Γιατί το Snapchat κάνει βουτιά 32% – Η χειρότερη συνεδρίαση όλων των εποχών

Σε περισσότερα από 100 δισ. δολάρια αναμένεται να ανέλθει η σημερινή «χασούρα» των εταιρειών social media, οι οποίες βλέπουν τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να κατακρημνίζονται, υπό τον φόβο της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης και της μείωσης της κερδοφορίας. 

Μόλις χθες βράδυ, η διοίκηση της Snap προειδοποίησε για τον κίνδυνο μείωσης της οικονομικών αποτελεσμάτων τα επόμενα τρίμηνα, κάτι που σήμερα οδηγεί τη μετοχή στο -29%, με βάση τα προ-συμβόλαια της Wall Street. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα χάσει στο τέλος της ημέρας 11,4 δισ. δολάρια σε όρους κεφαλαιοποίησης.  

Όμως, το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, όπως οι Meta Platforms (Facebook), Alphabet (Google), Twitter και Pinterest, οι οποίες οδεύουν προς ημερήσιες απώλειες της τάξης των 104 δισ. δολαρίων, «κοκκινίζοντας» το αμερικανικό ταμπλό. 

The Snapchat-parent is set for its biggest one-day drop ever

Σύμφωνα με ανάλυση της RBC Capital, η οποία δημοσιεύεται στο πρακτορείο Bloomberg, η αναζωπύρωση των ανησυχιών για τις εταιρείας social media εδράζεται κατά κύριο λόγο στη διαφημιστική δαπάνη, καθώς ο κλάδος των ψηφιακών διαφημίσεων δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες, ως απόρροια του αρνητικού οικονομικού τοπίου (εκτιμήσεις ακόμη και για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας).

Το επιχειρηματικό περιβάλλον δε, χαρακτηρίζεται ως δυσμενές, με τις διοικήσεις να περιμένουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης χρηστών και του ρυθμού αύξησης κερδοφορίας. Σε συνδυασμό δε, με την πρόθεση της Federal Reserve να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια (ήδη βρίσκονται στο 0,75%) και να προχωρήσει στη λεγόμενη ποσοτική σύσφιγξη (απόσυρση του χρήματος από τις αγορές), οι εταιρείες του κλάδου εκπέμπουν SOS. 

Όπως είναι εύλογο, η σημερινή βουτιά επηρεάζει δυσμενώς και τον ευρύτερο τεχνολογικό δείκτη Nasdaq 100, ο οποίος υποχωρεί κατά 2% στην προ-αγορά της Νέας Υόρκης. Άλλωστε, η συνολική πτώση από τις αρχές του 2022 καθορίζεται στο 26% ή αλλιώς σε… αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.  

Διαβάστε επίσης:

Aegean: Σύσταση «buy» και τιμή – στόχο 6,30 ευρώ από την Eurobank

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ναυαγεί ο διαγωνισμός πώλησης, αλλάζει ρότα η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας

Ο ανασχηματισμός (που δεν βλέπω), ο Ευκλείδης «σφύριξε», η Αττική Οδός Νο2, η Volterra πάει στη ΔΕΗ και η Εθνική τράπεζα (ξανα)πουλάει… την Ευρώπη