Για μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων και ιδιαίτερα στα σιτηρά κάνει λόγο η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs σε σχετικό report της, συμπληρώνοντας πως τόσο φέτος όσο και το 2023 δεν υπάρχουν περιθώρια για μια κακή σοδειά σε ΗΠΑ και Βραζιλία.

«Οι κυρώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο διατάραξης των τιμών σιτηρών και την περασμένη εβδομάδα είδαμε απότομη άνοδο στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών, καθώς οι διαταραχές της εφοδιαστικής στη Μαύρη Θάλασσα, η άνοδος του κόστους των εισροών και η αυξανόμενη απειλή για τις επερχόμενες ουκρανικές σοδειές, πρόκειται να προκαλέσει το πιο έντονο σοκ στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών από τη “Μεγάλη ληστεία σιτηρών” το 1973» (σ.σ. λόγω αγορών που είχε προχωρήσει η τότε ΕΣΣΔ από τις ΗΠΑ), εκτιμάει η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

«Βλέπουμε τρεις κύριες επιπτώσεις που θα έχει αυτό το σοκ στις τιμές των σιτηρών. Πρώτον, οι σχετικές τιμές των εξαγωγών θα πρέπει να προσαρμοστούν για να αντλήσουν τα υψηλότερα περιφερειακά αποθέματα (από τις ΗΠΑ στο καλαμπόκι, την Ευρώπη στο σιτάρι) σε χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από το σοκ.

Δεύτερον, με την ουκρανική άνοιξη, η φύτευση όλο και πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσει σοβαρές διαταραχές και το σιτάρι πρέπει να διατηρήσει την πριμοδότηση του έναντι του καλαμποκιού για να διασφαλιστεί η υποκατάσταση στις κτηνοτροφικές μονάδες και να διατηρηθεί η κατανάλωση. Τέλος, οι τιμές των νέων καλλιεργειών θα πρέπει να αυξηθούν προκειμένου να δοθούν κίνητρα για επαρκείς πρόσθετες εκτάσεις σε ένα περιβάλλον με τιμές εισροών σχεδόν ρεκόρ’, εξηγεί η τράπεζα.

Χαμηλό πλεονάζον δυναμικό στις εκτάσεις των ΗΠΑ

Για να ελαχιστοποιηθεί η διαταραχή στην παγκόσμια παραγωγή και το εμπόριο σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, είναι απαραίτητη μια υγιής συγκομιδή στη Βόρεια Αμερική, επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας. Ωστόσο, στις ΗΠΑ, οι συνολικές προσδοκίες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ήταν ήδη κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, με ελάχιστες δυνατότητες επέκτασης των εκτάσεων συνολικά.

Επιπλέον, οι τιμές των νέων καλλιεργειών θα πρέπει να να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος εισροών σε επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε αυτά. Με την ουκρανική σπορά καλαμποκιού και το χειμερινό σιτάρι, η συγκομιδή ενδέχεται να διαταραχθεί σοβαρά (-1,4 εκατ. εκτάρια στο ουκρανικό καλαμπόκι, η εκτίμηση της GS), δεν αφήνει περιθώρια λάθους στις αποδόσεις των ΗΠΑ ή της Βραζιλίας.

Κατά συνέπεια, η τράπεζα περιμένει ανοδικές τιμές και εκτιμήσεις σε όλα τα συμβόλαια νέας σοδειάς στο βαμβάκι, το καλαμπόκι και τη σόγια, στα οποία δυνητικά μπορεί να υπάρξει νέα σημαντική πρόσθετη άνοδος σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ ή διαταραχές στην Ουκρανία.

Δεδομένου του χαμηλότερου κόστους εισροών του σιταριού, η Goldman Sachs βλέπει με τη σειρά της τη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές των νέων καλλιεργειών καλαμποκιού και βαμβακιού, δεδομένης της πρόσφατης υστέρησης των τιμών τους, αλλά και των πολύ υψηλότερων αξιών κόστους στις εισροές.

Αύξηση των προβλέψεων στις τιμές των προϊόντων

«Στο σύνολό τους, βλέπουμε σαφή ανοδική πίεση σε όλες τις παγκόσμιες καμπύλες σιτηρών, με τα συμβόλαια νέας καλλιέργειας σιτηρών να υστερούν καθώς η αγορά περιμένει να δει την έκταση της διαταραχής στην Ουκρανία και τη σοδειά στην Ουκρανία. Τονίζουμε ότι η πορεία γύρω από τη σύγκρουση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα. Στις τρέχουσες τιμές, το κόστος εισροών έχει αυξηθεί κατά 28% στο καλαμπόκι, κατά 16% στο σιτάρι και 19% στη σόγια, με τους κινδύνους να εξακολουθούν να είναι σαφώς στραμμένοι προς τα πάνω.

Επιπλέον, τα παγκόσμια περιθώρια σύνθλιψης και αιθανόλης παραμένουν υγιή, με τις ζωοτροφές να αποτελούν το μοναδικό κανάλι για καταστροφή της ζήτησης στις τρέχουσες τιμές. Ως αποτέλεσμα, αυξάνουμε την πρόβλεψη μας για τους επόμενους 3,6 και 12 μήνες για το καλαμπόκι σε 7,75, 8,00 και 6,90 δολάρια ανά μπούσελ έναντι 7,27, 6,74 και 6,39 μπούσελ. Αυξάνουμε τις προβλέψεις μας για τη σόγια σε 17,50, 18,50 και 15,90 δολάρια ανά μπούσελ έναντι 16,36, 15,01 και 14,32 δολάρια ανά μπούσελ.

Τέλος, αυξάνουμε τις προβλέψεις μας για το σιτάρι σε 12,50, 12,00 και 10,30 δολάρια ανά μπούσελ έναντι 13,05, 11,22 και 9,95 δολάρια ανά μπούσελ και επαναλαμβάνουμε την πεποίθησή μας για την αγορά καλαμποκιού λήξεως Δεκεμβρίου του 2022, την αγορά σόγιας λήξεως Νοεμβρίου του 2022 και την αγορά βαμβακιού λήξεως Δεκεμβρίου το 2022.

Διαβάστε ακόμα:  

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δραστικές παρεμβάσεις για να μπει «φρένο» στο ράλι του φυσικού αερίου

Οι ρωσικές περιπέτειες της οικογένειας Δαυίδ (Upd)

Ασφαλιστική ικανότητα: Νέες διευκρινίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες από τον e-ΕΦΚΑ