Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο συμβιβασμό μεταξύ της μείωσης του επίμονου πληθωρισμού και της στήριξης της εξασθενημένης ανάπτυξης, εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Το ερώτημα της είναι ποιες από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών του G10 είναι πιθανό να “δειλιάσουν” (blink) και ποιες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια ακόμη και αν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί απότομα.

Η ΕΚΤ είναι λιγότερο πιθανό να διακόψει τον κύκλο αυξήσεων αν βρεθεί αντιμέτωπη με τo ίδιο δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού, όπως οι άλλες κεντρικές τράπεζες. «Για να είμαστε σαφείς, αυτό δεν αποτελεί πρόβλεψη ότι αναμένουμε από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αλλού, απλά μας υποδεικνύει ότι η Fed θα ήταν πιο πιθανό να “ανοιγοκλείσει τα μάτια” υπό την ίδια πίεση», εξηγεί η Goldman Sachs.

Η αμερικανική Fed, η ΕΚΤ της ΕΕ, η BoE του ΗΒ, η BoC του Καναδά και η RBA της Αυστραλίας τόνισαν πρόσφατα τη σημασία της μείωσης του πληθωρισμού. Η BoC και η RBA έχουν επικοινωνήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια τη δέσμευση ότι θα κάνουν “ό,τι χρειαστεί” για τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ η BoE ήταν λιγότερο δεσμευτική.

Ωστόσο, η σημερινή αβεβαιότητα καθιστά την καθοδήγηση πιο επιρρεπή σε αλλαγές. Η ΕΚΤ έχει αφιερώσει το 90% των λέξεων που σχετίζονται με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στις δηλώσεις πολιτικής της στον πληθωρισμό φέτος, πολύ πάνω από τον κανόνα 40-60% για τις άλλες κεντρικές τράπεζες της G10. Αυτό συνάδει επίσης με την ενιαία εντολή της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών και την απόφασή της να προχωρήσει σε αυξήσεις κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης δημόσιου χρέους.

Η ανάλυση αυτή υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ είναι λιγότερο πιθανό να σταματήσει τις αυξήσεις αν βρεθεί αντιμέτωπη με το ίδιο δίλλημα μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού. Αυτή η εστίαση στον πληθωρισμό υποστηρίζει επίσης την έκκλησή της Goldman Sachs ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα νέο μέσο κατά του κατακερματισμού τον Ιούλιο, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ποιες κεντρικές τράπεζες είναι πρόθυμες να «δειλιάσουν»

Για αρχή, η Goldman Sachs καταγράφει τις απαντήσεις των αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα αντιδρούσαν σε τέτοια σενάρια.

Η Fed, η ΕΚΤ, η BoE, η BoC και η RBA τόνισαν πρόσφατα τη σημασία της μείωσης του πληθωρισμού. Η BoC γνωστοποίησε με τον πιο σαφή τρόπο τη δέσμευση του “ό,τι χρειαστεί” για τη μείωση του πληθωρισμού, όταν ο υποδιοικητής Beaudry δήλωσε ότι η BoC πρέπει “να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο”, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σχεδιάσει μια ύφεση. Η RBA παρείχε παρόμοια σαφήνεια όταν ο διοικητής Lowe πιέστηκε σχετικά με το ενδεχόμενο άγχος των νοικοκυριών από την αύξηση των πληρωμών των στεγαστικών δανείων. Στο άλλο άκρο του φάσματος, η BoE ήταν λιγότερο δεσμευτική. Τούτου λεχθέντος, αυτό αντανακλά εν μέρει την προσδοκία ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα αυτοδιορθωθεί (δημιουργώντας πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μέσω της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων και της κατανάλωσης) και πιθανόν η BoE θα απομακρυνθεί από αυτό το μήνυμα με αυξήσεις 50 μ.β. στις επόμενες δύο συνεδριάσεις.

Ωστόσο, η σημερινή αβεβαιότητα καθιστά την καθοδήγηση πιο επιρρεπή σε αλλαγές. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από τη μετατόπιση της Fed σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. την περασμένη εβδομάδα. Η ΕΚΤ είναι λιγότερο πιθανό να διακόψει τον κύκλο αυξήσεων αν βρεθεί αντιμέτωπη με την ίδια αντιστάθμιση μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού όπως οι άλλες κεντρικές τράπεζες. «Για να είμαστε σαφείς, αυτό δεν αποτελεί πρόβλεψη ότι αναμένουμε από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αλλού. Επίσης η ανάλυσή μας υποδεικνύει επίσης ότι η Fed θα ήταν πιο πιθανό να “ανοιγοκλείσει τα μάτια” υπό την ίδια πίεση», εξηγεί η Goldman Sachs.

Διαβάστε ακόμα:

Naval Group: Έρχονται 5 νέες συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για τις φρεγάτες

Αυτοκινητοβιομηχανίες: Επενδύουν σε δικούς τους ηλεκτρικούς κινητήρες