Μετά την ταχεία εξάπλωση της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, η Goldman Sachs αναλύει τον αντίκτυπο στην οικονομία.

Η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» προβλήματα στις οικονομίες μέσω των ταξιδιωτικών περιορισμών, γεγονός που θα επιδράσει αρνητικά και τη χώρας μας, πιθανότατα.

Τα υψηλά ποσοστά μολύνσεων μπορεί να διατηρήσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς όπως π.χ. η Πορτογαλία για παράδειγμα που επέβαλε 14ήμερη καραντίνα σε μη πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς ταξιδιώτες.

Η αύξηση των λοιμώξεων θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει την απαγόρευση των ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Από την άλλη, αν και η νέα μετάλλαξη Δέλτα μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη των λοιμώξεων, ο πλήρης εμβολιασμός παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικός έναντι της νοσηλείας, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Προηγούμενες λοιμώξεις πιθανόν να παρέχουν επίσης κάποια προστασία από τη μετάλλαξη, ιδίως κατά της σοβαρής νόσου. Μαζί, η ισχυρή προστασία του εμβολίου έναντι της νοσηλείας και η υψηλή μεταδοτικότητα συνεπάγονται διαφορετικό αντίκτυπο στις τρεις ομάδες χωρών.

Πρώτον, η επιβάρυνση της Δέλτα στην ανάπτυξη θα πρέπει να είναι μέτρια σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και στρατηγικές περιορισμού σε σχέση με τις στρατηγικές “μηδενικής λοίμωξης”.

Με τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον Καναδά σε μεγάλο βαθμό να είναι εμβολιασμένοι, οι νοσηλείες και επομένως οι περιορισμοί θα πρέπει να παραμείνουν πολύ πιο περιορισμένοι από ό,τι προηγουμένως, ακόμη και αν οι λοιμώξεις αυξηθούν σημαντικά, όπως συμβαίνει ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και την Ισπανία.

Τα υψηλά ποσοστά των λοιμώξεων από μόνα τους μπορούν ακόμη να επιβαρύνουν σε μέτριο βαθμό την ανάπτυξη μέσω των ταξιδιωτικών περιορισμών, την αποστροφή των καταναλωτών προς τον κίνδυνο και την προσφορά εργασίας. Αν και οι πολιτείες των ΗΠΑ με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο περισσότερων νοσηλειών, τα ισχυρά ποσοστά εμβολιασμού των ηλικιωμένων, τα αυξημένα ποσοστά φυσικής ανοσίας και η χαμηλότερη ευαισθησία του ΑΕΠ στον ιό θα πρέπει να περιορίσουν τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις.

Δεύτερον, συνεχίζει η συνεχίζει η GS, οι χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και στρατηγικές περιορισμού αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλών νοσηλειών και εγκλεισμού, ενώ οι θάνατοι αυξάνονται τώρα ραγδαία στη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και την Ινδονησία. Ενώ η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνει το βραχυπρόθεσμο κίνδυνο περιορισμών, αυτό αντισταθμίζεται κατά προσέγγιση από τη συνεχή βελτίωση στις προοπτικές της παγκόσμιας προσφοράς εμβολίων, η οποία θα ωφελήσει κυρίως τις αναδυόμενες αγορές.

Τρίτον, η υψηλότερη μεταδοτικότητα της Δέλτα περιπλέκει επίσης τη στρατηγική επίτευξης «μηδενικών κρουσμάτων» σε χώρες που επιχειρούν αυτή τη στρατηγική, όπως η Αυστραλία και η Κίνα, οι οποίες πρόσφατα εφάρμοσαν τοπικά lockdowns. Ευτυχώς, οι λοιμώξεις σταθεροποιούνται στην Αυστραλία, και μειώνονται στην Κίνα, όπου αναμένει σταδιακή ανάκαμψη της κατανάλωσης στο δεύτερο εξάμηνο.

Συνολικά, η Δέλτα υποδηλώνει μια ελαφρώς πιο αργή παγκόσμια επαναλειτουργία και μεγαλύτερο κίνδυνο σε χώρες με χαμηλό εμβολιασμό. Αναμένει ωστόσο, ότι οι εμβολιασμοί θα μειώσουν περαιτέρω το πλήγμα της πανδημίας στο επίπεδο του παγκόσμιου ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα από το σημερινό χαμηλό επίπεδο του 4%. Οι προβλέψεις τους για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 6,6% το 2021 και 4,8% το 2022 παραμένουν επομένως αισιόδοξες σε απόλυτους όρους, αν και είναι τώρα πιο κοντά στο consensus των άλλων οικονομολόγων από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο από τον Απρίλιο του 2020.

Διαβάστε ακόμα

Αυτός είναι ο Marina Tower – Ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης στο Ελληνικό (pics+vid)

Γερμανοί, Πολωνοί και Γάλλοι… κρατούν τον Τουρισμό

Το σίριαλ «πετάνε, δεν πετάνε τα υδροπλάνα» συνεχίζεται