Η Goldman Sachs αναθεωρεί χαμηλότερα την πρόβλεψή της για την τιμή του χρυσού στο τέλος του έτους, καθώς η αλλαγή στάσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και η απομάκρυνση του σεναρίου μείωσης των επιτοκίων μέσα στο 2026 περιορίζουν μέρος της δυναμικής που είχε οδηγήσει το πολύτιμο μέταλλο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος μείωσε κατά 500 δολάρια ανά ουγγιά τον στόχο του για τον Δεκέμβριο, τοποθετώντας πλέον την πρόβλεψή του στα 4.900 δολάρια ανά ουγγιά. Παρά την αναθεώρηση, η εκτίμηση εξακολουθεί να αφήνει περιθώριο ανόδου για τον χρυσό στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και μικρότερο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs, Λίνα Τόμας και Ντάαν Στράιβεν, σημειώνουν ότι η συνολική εικόνα για τον χρυσό παραμένει θετική σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή βραχυπρόθεσμα.
«Οι απόψεις μας για την τιμή του χρυσού παραμένουν διαρθρωτικά θετικές, αλλά τακτικά επιφυλακτικές, με βραχυπρόθεσμο κίνδυνο πτώσης και μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανόδου», ανέφεραν.
Η Fed αλλάζει τα δεδομένα για τον χρυσό
Το πολύτιμο μέταλλο δέχεται πιέσεις τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή προκάλεσε αρχικά άνοδο στις τιμές της ενέργειας, ενισχύοντας τις ανησυχίες για επίμονο πληθωρισμό και οδηγώντας τις αγορές να προεξοφλήσουν αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Αν και η Fed αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, τα στελέχη της έστειλαν μήνυμα ότι αυξάνεται η στήριξη στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας για νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος.
Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος της Fed, Κέβιν Γουόρς, δεσμεύθηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα επαναφέρει τη σταθερότητα των τιμών, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια πιο επιθετική στάση απέναντι στον πληθωρισμό.
Λιγότερες εισροές στα ETF χρυσού
Η αναθεώρηση της Goldman Sachs συνδέεται κυρίως με τη χαμηλότερη εκτίμηση για τις εισροές σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που επενδύουν στον χρυσό.
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας μετατόπισαν πλέον τις προβλέψεις τους για τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους, αντί για τον Δεκέμβριο του 2026 και τον Μάρτιο του 2027 που ανέμεναν προηγουμένως.
Τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν συνήθως αρνητικό παράγοντα για τον χρυσό, καθώς το πολύτιμο μέταλλο δεν προσφέρει απόδοση τόκου και γίνεται λιγότερο ελκυστικό έναντι άλλων επενδυτικών επιλογών.
Το σενάριο των 4.400 δολαρίων
Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι οι ανησυχίες για την ανεξαρτησία της Fed ενδέχεται να περιοριστούν μετά την «απροσδόκητα επιθετική» πρώτη συνεδρίαση υπό την ηγεσία του Γουόρς.
Ο Γουόρς διορίστηκε από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον επέλεξε μετά τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς την προηγούμενη ηγεσία της Fed επειδή δεν προχώρησε σε μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, εάν η Fed τελικά αυξήσει τα επιτόκια, η ζήτηση για τον χρυσό ως αντιστάθμισμα απέναντι στους κινδύνους της οικονομικής πολιτικής θα μπορούσε να μειωθεί πιο επίμονα, οδηγώντας την τιμή ακόμη και στα 4.400 δολάρια ανά ουγγιά έως το τέλος του έτους.
Τα σενάρια νέας αύξησης επιτοκίων
Ορισμένα κορυφαία στελέχη της Goldman Sachs έχουν ήδη επισημάνει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης.
Ο Ρομπ Κάπλαν, αντιπρόεδρος της Goldman Sachs και πρώην πρόεδρος της Fed του Ντάλας, δήλωσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και από τον Σεπτέμβριο, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Η στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες
Παρά τις πιέσεις, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν παράγοντες που στηρίζουν τον χρυσό.
Ένας από τους σημαντικότερους είναι οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να ενισχύουν τα αποθέματά τους. Η τράπεζα εκτιμά ότι οι επίσημες αγορές χρυσού θα κινηθούν περίπου στους 50 τόνους τον μήνα φέτος και στους 40 τόνους τον μήνα το επόμενο έτος.
Η τιμή του χρυσού διαμορφωνόταν τελευταία κοντά στα 4.168 δολάρια ανά ουγγιά, οδεύοντας προς την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση. Είχε προηγηθεί ιστορικό ράλι που οδήγησε το πολύτιμο μέταλλο λίγο κάτω από τα 5.600 δολάρια στα τέλη Ιανουαρίου, προτού ακολουθήσουν τρεις διαδοχικοί μήνες απωλειών.
Διαβάστε ακόμη
Καύσιμα: Πότε θα περάσει η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών στην αντλία
Κοτζίμα: Η «Μέκκα του τζιν» στην Ιαπωνία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.