«Δεν έχουμε προβεί σε καμία αλλαγή στην πρόβλεψή μας 3%-3,25% για τα επιτόκια της Fed και οι αυξήσεις των 50 μ.β. στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed (FOMC) είναι σχεδόν βέβαιες. Το Σεπτέμβριο θα είναι μια δύσκολη απόφαση για τη Fed μεταξύ της αύξησης των 25 μ.β. ή των 50 μ.β., αν και εμείς εξακολουθούμε να εκτιμάμε ότι η αύξηση θα είναι 25 μ.β. και περισσότερες αυξήσεις των 25 μ.β. στη συνέχεια φαίνονται πιθανές βάσει των προβλέψεών μας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό», προβλέπει ο Hatzius.

“Συνεχίζουμε να βλέπουμε την οικονομία των ΗΠΑ σε πορεία προς μια ήπια προσγείωση», εξηγεί ο Jan Hatzius της Goldman Sachs και επισημαίνει ότι παρόλο που η επιδείνωση ορισμένων αναπτυξιακών δεικτών – κυρίως η μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5% το πρώτο τρίμηνο – υποδηλώνει ότι κίνδυνος βραχυπρόθεσμης ύφεσης έχει αυξηθεί” εξηγεί η αμερικανική τράπεζα. Από την άλλη πλευρά, άλλοι δείκτες δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 2% του ισοδύναμου εισοδήματος του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, υποδηλώνουν ότι η παραγωγή εξακολουθεί να επεκτείνεται, εξηγούν οι οικονομολόγοι του οίκου.

Επιπλέον, η καθαρή σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών κατά 200 μονάδες βάσης από τα τέλη του 2021, οι αυξημένες ενδείξεις προσαρμογής της αγοράς εργασίας και οι καλύτεροι αριθμοί για τον πληθωρισμό έχουν μειώσει τον κίνδυνο η Fed να συσφίξει τη νομισματική πολιτική σε βαθμό που θα να υποχρεώσει την οικονομία σε εισέλθει ύφεση το 2023-2024», εξηγεί ο Hatzius.

Τι εκτιμά για την Ευρώπη, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια

«Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ συγκλίνει προς τα επίπεδα των ΗΠΑ και κατά τους τελευταίους έξι μήνες, ο πυρήνας του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αυξήθηκε λίγο ταχύτερα από τον πυρήνα του πληθωρισμού των ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι από μια εντονότερη άνοδο του πληθωρισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν αποφάσεις για αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μ.β. από την ΕΚΤ, ενώ είτε μια πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου είτε σημαντική κρατική πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε παύση των κινήσεων στο μέτωπο των επιτοκίων.

Τα lockdowns στη Σαγκάη και αλλού είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη δραστηριότητα στην Κίνα, με τον τρέχοντα δείκτη δραστηριότητάς να μειώνεται με ετήσιο ρυθμό 10% τον Απρίλιο. «Ενώ ο Μάιος δεν ήταν πολύ καλύτερος, αναμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη τον Ιούνιο/Ιούλιο, συνεπή με την εμπειρία μετά από άλλα μεγάλα lockdowns σε όλο τον κόσμο. Tα μακροπρόθεσμα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας παραμένουν ωστόσο αμετάβλητα», εξηγεί ο Hatzius.

«Ένα αισιόδοξο σενάριο είναι ότι ο πληθωρισμός να μειωθεί ταχύτερα από ό,τι προβλέπουμε επί του παρόντος, όπως προτείνεται από την απότομη μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού. Ένα απαισιόδοξο σενάριο είναι ένα μεγαλύτερο ενεργειακό σοκ που θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου πολύ πέρα από τις συνήθεις εκτιμήσεις της ομάδας στρατηγικής για τα εμπορεύματα για τα 125 δολάρια το βαρέλι», καταλήγει ο κορυφαίος οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας.

Διαβάστε ακόμα:

Bloomberg: Οι τρεις παράγοντες που προμηνύουν μείωση του πληθωρισμού

Πετρέλαιο: Στα 120 δολάρια το βαρέλι – Έρχονται νέες αυξήσεις το καλοκαίρι

Ανατροπή στο «και πέντε» για τον mega-διαγωνισμό των «έξυπνων μετρητών» (pic)