Τρεις από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό παγκοσμίως φαίνεται πως έχουν ήδη αντιστραφεί, κάτι που σηματοδοτεί πιθανή χαλάρωση των πληθωριστικών στοιχείων στο εγγύς μέλλον.

Η τιμή των ημιαγωγών, η οποία αποτελεί βαρόμετρο των τιμών των ηλεκτρονικών προϊόντων από τα λάπτοπ μέχρι τις λευκές και τις ιατρικές συσκευές παγκοσμίως, βρίσκεται στο ήμισυ του υψηλού του 2018 και 14% υπό του υψηλού του προηγούμενου έτους.

Οι τιμές spot των εμπορευματοκιβωτίων οι οποίες επηρεάζουν τις αυξομειώσεις των τιμών εμπορευμάτων ανά τον κόσμο, έχουν μειωθεί κατά 26% από το ιστορικό υψηλό του Σεπτεμβρίου του 2021.

Οι τιμές λιπασμάτων στη Βόρεια Αμερική, οι οποίες αποτελούν ένδειξη για την πιθανή πορεία των τιμών τροφίμων παγκοσμίως, έχουν καταγράψει μείωση της τάξης του 24% από το υψηλό Μαρτίου.

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ να ξεπερνά το 8% οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουνι μέτρα για τον περιορισμό του.

Ακόμα, όμως, και κατά τη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν πως έχουμε πια ξεπεράσει το πληθωριστικό ζενίθ, αν και θα υπάρξει σχετική καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την επίδραση της μείωσης των τιμών των πρώτων υλών στην αγορά λιανικής και τις τιμές καταναλωτή.

Αν και ελάχιστοι «βλέπουν» επιστροφή στα προ-πανδημικά επίπεδα τιμών βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως πολλοί κολοσσοί όπως η Walmart δεν μπορούν να «ξεφορτώσουν» τα υπερπλήρη αποθέματά τους στους φοβισμένους καταναλωτές. Μία μείωση των πιέσεων της προσφοράς αυτής θα μπορούσε να βοηθήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε χαλιναγώγηση του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων τους.

«Αν και ο πληθωρισμός σε ορισμένες χώρες ανά τον πλανήτη δεν έχει φτάσει ακόμα το ζενίθ του, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως τα χειρότερα πέρασαν», ανέφερε ο Khoon Goh, της Australia & New Zealand Banking Group.

Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα έφτασαν σε υψηλό στα τέλη του 2021 και έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των βιομηχανικών τιμών κατά 6,5% τον Μάιο σε σχέση με το 8% του Απριλίου. Όλα αυτά αποτελούν κάτι το θετικό, όσον αφορά τη μείωση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων παγκοσμίως, τόνισε ο Goh, προσθέτοντας πως η σταδιακή επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα θα συνεχίσει να βελτιώνει την κατάσταση.

Διαβάστε ακόμη:

Έλληνες εφοπλιστές: Αναγκαία η χρηματοδότηση της ναυτιλίας για τη μετάβαση στην «πράσινη» εποχή

Ελληνικά νησιά, Αμάλφι και Χάμπτονς στην κορυφή των ακριβότερων resorts – Πόσο ανέβηκαν οι τιμές

Με το υψηλό 15ετίας φλερτάρει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Νέο ρεκόρ για την Τέρνα Ενεργειακή