«Καθώς οι συμμετέχοντες της FOMC (σ.σ. η επιτροπή που είναι επιφορτισμένη για την εποπτεία της νομισματικής πολιτικής από τη Fed) ετοιμάζονται για τη συνεδρίαση του Μαρτίου, θα πρέπει να κρίνουν πόσος κίνδυνος παραμένει από το άγχος στο τραπεζικό σύστημα», επισημαίνει η Goldman Sachs. 

Σε νέα ανάλυση της καταλήγει σε τρία συμπεράσματα από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία:

  • Πρώτον, οι καταθέσεις πιθανότατα συνέχισαν να μετακινούνται από τις μικρότερες τράπεζες προς τις μεγαλύτερες τράπεζες, αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό. Ορισμένες μικρότερες τράπεζες έχουν καταγράψει εκροές καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς -ένας πιθανός προορισμός για τις εκροές τραπεζικών καταθέσεων- τρέχουν με πολλαπλάσιο ρυθμό από τον συνήθη (π.χ. σχεδόν 100 εκατ. δολάρια σε υπερβάλλουσες ροές αμοιβαίων κεφαλαίων της χρηματαγοράς).
  • Δεύτερον, οι τράπεζες έχουν ενισχύσει τη ρευστότητα τους δανειζόμενες σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα Federal Home Loan Banks, το παράθυρο προεξόφλησης της Fed και, σε μικρότερο βαθμό, το νέο πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης (Bank Term Funding Program). Τα υπόλοιπα στο πρόγραμμα Reverse Repo Facility της Fed έχουν επίσης μειωθεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ρευστότητα μετατοπίζεται προς τις τράπεζες. Μέρος αυτού του τραπεζικού δανεισμού έγινε ως απάντηση στις εκροές καταθέσεων, αλλά ένα μέρος αποτελεί προληπτικό δανεισμό από υγιείς τράπεζες.
  • Τρίτον, τα στοιχεία αναζήτησης στο διαδίκτυο δείχνουν ότι η αρχική αύξηση της δημόσιας προσοχής στις τράπεζες που θεωρούνται ότι βρίσκονται υπό πίεση έχει εξασθενήσει την τελευταία εβδομάδα, το οποίο είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι. Τα δεδομένα αναζήτησης δείχνουν επίσης ότι περισσότεροι καταναλωτές σκέφτονταν αρχικά να μεταφέρουν χρήματα από τις τράπεζές τους, αν και η εστίαση στην ανάληψη κεφαλαίων φαίνεται επίσης να εξασθενεί.

Το καθαρό συμπέρασμα είναι ότι, ενώ τα κανάλια χρηματοδότησης συνεχίζουν να λειτουργούν και οι τράπεζες έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα που χρειάζονται, ορισμένες τράπεζες έχουν πιθανότατα αντιμετωπίσει σημαντικές εκροές καταθέσεων και θα αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος δανεισμού, καθώς άλλες πηγές χρηματοδότησης αντικαθιστούν τις καταθέσεις. Ενώ οι τιμές των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών ανέκαμψαν, παραμένουν μειωμένες κατά περίπου 25% το Μάρτιο, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες ανησυχίες των επενδυτών για τις μικρές και μεσαίες τράπεζες», εξηγεί η τράπεζα.

«Ο κίνδυνος περαιτέρω εκροής καταθέσεων από τις περιφερειακές τράπεζες εξαρτάται εν μέρει από το κατά πόσο το κοινό εξακολουθεί να ανησυχεί για την ασφάλεια των καταθέσεων. Ενθαρρυντικά, τα στοιχεία αναζήτησης Google Trends που συνέλεξε η ομάδα GS Data Works δείχνουν ότι η μεγάλη αρχική αύξηση της εστίασης του κοινού στις τράπεζες που θεωρούνται ότι βρίσκονται υπό πίεση έχει εξασθενήσει την τελευταία εβδομάδα. Οι τάσεις αναζήτησης που σχετίζονται με τις αναλήψεις από τις τράπεζες αυξήθηκαν επίσης αρχικά σημαντικά, αλλά τώρα έχουν ως επί το πλείστον ομαλοποιηθεί. Ευτυχώς, το τραπεζικό άγχος φαίνεται επίσης να έχει πιο περιορισμένη επίδραση στην ευρύτερη οικονομική εμπιστοσύνη και ο ημερήσιος δείκτης οικονομικού κλίματος του GS Twitter δείχνει μόνο μια μέτρια πτώση», συνοψίζει η αμερικανική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί η ακρίβεια μένει αφού ο πληθωρισμός «φεύγει»

Ο Μητσοτάκης, η συγκυβέρνηση και το πρέσινγκ στον Ανδρουλάκη, το ραντεβού Σταϊκούρα-τραπεζιτών, η κατεδάφιση στο Ελληνικό και η ώρα της ΔΕΗ 

Aποκαλυπτήρια σήμερα για το «καλάθι των νονών» – Σε μια εβδομάδα το «καλάθι του Πάσχα»