Το χριστουγεννιάτικο «καλάθι του Άη Βασίλη» επανέρχεται για την πασχαλινή περίοδο με το όνομα «το καλάθι των νονών». Την ενεργοποίηση του μέτρου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης γνωστοποιώντας τις κατηγορίες των παιχνιδιών που θα ενταχθούν σε αυτό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney η ισχύς του μέτρου θα ξεκινήσει απ’ την επόμενη Τετάρτη, 29 του μήνα, και σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι κατηγορίες παιχνιδιών που είχαν ενταχθεί στο «καλάθι του Αη Βασίλη» με την προσθήκη της κατηγορίας «λαμπάδα με παιχνίδι». Επίσης αναμένεται να εισαχθεί και η κατηγορία «πασχαλινών σοκολατοειδών» (αυγά, κουνελάκια κοκ), η οποία όμως αναμένεται να είναι προαιρετική για τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο μέτρο «καλάθι των νονών» με δεδομένο ότι κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών διαθέτουν και τέτοιου είδους προϊόντα.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες αναμένεται να είναι:

-Επιτραπέζια/Παζλ

-Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)

-Βρεφικά παιχνίδια

-Φιγούρες δράσης

-Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)

-Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα

-Ηλεκτρονικά παιχνίδια

-Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)

-Λούτρινα

-Μουσικά παιχνίδια

Για το «καλάθι των νονών», που θα τεθεί σε ισχύ από 29 Μαρτίου έως το Μ. Σάββατο 15 Απριλίου αναμένεται να συμμετέχουν υποχρεωτικά επιχειρήσεις παιχνιδιών με ετήσιο τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ. Από εκεί και έπειτα όμως μπορούν να συμμετάσχουν και μικρότερες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κοινοποιούν τις λίστες με τα προϊόντα ανά κατηγορία ως το πρωί κάθε Τετάρτης και θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι έχουν επαρκές απόθεμα. Επίσης θα υποχρεούνται να τοποθετήσουν ειδικό σήμα στα ράφια ή το site τους, το οποίο έχει ετοιμαστεί.

Συνολικά τα καταστήματα που θα συμμετέχουν στο μέτρο θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα απ’ τα κλιμάκια του ΔΙΜΕΑ. Ο έλεγχος θα γίνεται επί του περιθωρίου κέρδους που θα εμφανίζουν οι αλυσίδες επί των συγκεκριμένων προϊόντων που θα εντάξουν στο καλάθι. Εάν το περιθώριο κέρδους είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο. Στην περίπτωση που το συγκεκριμένο προϊόν δεν πωλείτο απ’ την αλυσίδα πέρυσι, τότε θα λαμβάνεται υπόψη συγγενές προϊόν, όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές στο newmoney.

Το «καλάθι του Πάσχα»

Σε ο,τι αφορά το «καλάθι του Πάσχα», το οποίο θα έρθει να εμπλουτίσει το «καλάθι του νοικοκυριού» με προϊόντα με υψηλή ζήτηση την περίοδο του Πάσχα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν «κλειδώσει» ως τώρα οι κατηγορίες:

-αρνί

-κατσίκι

-τσουρέκια

-πασχαλινά σοκολατοειδή (αυγά, κουνελάκια κοκ)

Η ισχύς του πασχαλινού καλαθιού αναμένεται να ξεκινήσει σ τις 5 Απριλίου και θα διαρκέσει ως το Μ. Σάββατο 15 Απριλίου. Ως τις 15 Απριλίου επίσης θα ισχύσει και το «καλάθι της Σαρακοστής»

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Τι προβλέπει το μνημόνιο μεταξύ Thrivest – βασικών μετόχων – Οι νέες ισορροπίες μετά την ΑΜΚ

Μητσοτάκης: Εκλογές τον Μάιο – Tο «κλειδί» της δεύτερης κάλπης

Fortnum & Mason: Μέσα στο θρυλικό ντελικατέσεν πολυτελείας του Λονδίνου με την ιστορία 300 ετών