«Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό». Με αυτή την απλή και σαφή τοποθέτηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σκιαγράφησε χθες την επόμενη ημέρα στην αγορά, όπου ο πληθωρισμός φεύγει αλλά η ακρίβεια… μένει!

Συγκεκριμένα όπως εξήγησε ο κ. Σταικούρας η ακρίβεια μετατοπίζεται από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα. Και τα νούμερα ενισχύσουν αυτήν την εκτίμηση: Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 6,1% τον Φεβρουάριο από 7% τον Ιανουάριο οι μέσες ανατιμήσεις στην ομάδα των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών τρέχουν με υπερδιπλάσια ταχύτητα 14,8% έναντι 7,1% το 2022.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το πληθωριστικό κύμα στα τρόφιμα δεν θα καταλαγιάσει καθώς οι τιμοκατάλογοι των προμηθευτών και βιομηχανιών που καταφθάνουν στις αλυσίδες λιανικής περιέχουν νέες ανατιμήσεις έως και 10% σε ευρύ φάσμα ειδών πρώτης ανάγκης που έρχονται ως αποτέλεσμα της αύξησης στο κόστος παραγωγής το προηγούμενο διάστημα.

Οι τιμές σε δημητριακά, γαλακτοκομικά, και ειδικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενσωματώνουν την αύξηση του κόστους παραγωγής με χρονική υστέρηση μηνών!. Ειδικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα – μακράς διάρκειας- αυτά που «βομβαρδίστηκαν» από την ενεργειακή κρίση κατά την διαδικασία παράγωγης και τώρα κινούνται προς τη λιανική αγορά με την λήξη των αποθεμάτων της κάθε παρτίδας. Εξού και η χρονοκαθυστέρηση στον πληθωρισμό σε σχέση με τα ενεργειακά προϊόντα όπου κάθε μεταβολή, ευνοϊκή αρνητική αποτυπώνεται άμεσα.

Πάντως, αν οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν να βρίσκονται στα σημερινά επίπεδα, η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να πέφτει παρά την αντίσταση των τροφίμων. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι, σε μέσα επίπεδα ο εθνικός δείκτης τιμών θα διαμορφωθεί φέτος στην περιοχή του 4,5%.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι θετική επίδραση στον πληθωρισμό άσκησαν η εξασθένηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και τις επικοινωνίες (μειώσεις 1,5% στις τηλεφωνικές υπηρεσίες) καθώς σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες επήλθε επιτάχυνση για τον μήνα Φεβρουάριο.

Ειδικότερα σε ετήσια βάση οι μέσες αυξήσεις στην ομάδα διατροφή ανήλθαν στο 14,8% με τα γαλακτοκομικά και τα αυγά να πωλούνται ακριβότερα κατά 25,2%,να ακολουθούν τα έλαια και λίπη με 22,9%,τα κρέατα με 20%, το ψωμί και τα δημητριακά με 16,8%, ο καφές, το κακάο, το τσάι με13%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά με 9,2%, τα αναψυκτικά και οι χυμοί με 9%, τα λαχανικά με 8,6% και τα ψάρια με 2,6%.

Στην κατηγορία διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες η μέση έφθασε το 10,5%, σε ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια 8,1% (αύξηση 13,9% στο πακέτο διακοπών) σε ένδυση και υπόδηση 7,1%, στις μεταφορές 6,5% (τα εισιτήρια στα αεροπλάνα αυξήθηκαν κατά 47,6% και στα πλοία κατά 26,7%, η μεταφορά επιβατών με ταξί κατά 32,9%), στην υγεία 5,3% και στην εκπαίδευση 2,2%.

Στην ομάδα στέγαση ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός – 4,9% καθώς τον Φεβρουάριος οι τιμές στον ηλεκτρισμό μειώθηκαν 22,4% σε σχέση με περσινό μήνα και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 5,1%.

Αντίθετα, αυξήθηκαν φυσικό αέριο 37,1%, στερεά καύσιμα 25,3%, υγραέριο 15% και κατά 2% στα καύσιμα και τα λιπαντικά.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης, η συγκυβέρνηση και το πρέσινγκ στον Ανδρουλάκη, το ραντεβού Σταϊκούρα-τραπεζιτών, η κατεδάφιση στο Ελληνικό και η ώρα της ΔΕΗ

«Ανηφορίζει» προς Κολωνάκι η ΛΑΜΨΑ: «Πράσινο» για τη νέα boutique μονάδα στο διατηρητέο της Ζαλοκώστα

Μητσοτάκης: Εκλογές τον Μάιο – Tο «κλειδί» της δεύτερης κάλπης