Αγορές

Goldman Sachs προς επενδυτές: Γιατί να μην κάνετε αγορές τώρα που τα χρηματιστήρια κατρακυλούν

  • newsroom


Η Goldman Sachs εκτιμά ότι αν και η μετάλλαξη Δέλτα έχει οδηγήσει τις χρηματαγορές στο κόκκινο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγήσει και σε εκτροχιασμό της οικονομικής ανάκαμψης. Έτσι, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν συστήνει την κλασική συνταγή της «αγοράς στην πτώση»

Η μετάλλαξη Δέλτα και η αναζωπύρωση των κρουσμάτων ήταν η βασική αιτία για το μεγάλο sell off στις αγορές μετοχών παγκοσμίως. Ωστόσο, το στέλεχος Δέλτα δεν φέρνει μαζί του μόνο κακά νέα.

Μπορεί να είναι πολύ πιο μεταδοτική η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού, ωστόσο το γεγονός ότι δεν προκαλεί σοβαρά συμπτώματα σημαίνει ότι μπορούμε να επιταχύνουμε ρυθμούς για την επίτευξη της ανοσίας, μέσω των εμβολιασμών ή μέσω της νόσησης που θα δημιουργήσει αντισώματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε εκτροχιασμό της οικονομικής ανάκαμψης.

Μια άλλη παράμετρος είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα επιμείνουν το φθινόπωρο και την επόμενη χρονιά δημιουργώντας ίσως ένα πιο μακροπρόθεσμο εμπόδιο.

Όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο Τζον Φλουντ, του τμήματος διεθνών αγορών της Goldman Sachs, αν και συνήθως ο ίδιος είναι υπέρ των αγορών σε περιόδους μεγάλης πτώσης των χρηματιστηρίων, αυτή τη φορά φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα αρνητικά πρωτοσέλιδα για την Covid αυξάνονται με ταχύτητα, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται και η έκδοση μετοχών.

Το 99% των εταιρειών του S&P500 βρίσκονται σε μια περίοδο «παγώματος» μερισμάτων και οι ποσοτικές ροές παραμένουν ασύμμετρες ως προς την πλευρά της προσφοράς και γι’ αυτό σε αυτή τη φάση θα επικρατήσουν οι πωλητές. Τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας ήταν σημαντικά αλλά χωρίς την ανταμοιβή των μερισμάτων (π.χ. για τις τράπεζες). Η τρέχουσα εβδομάδα και η επόμενη θα είναι σημαντικές καθώς θα έχουν αρκετές ανακοινώσεις εταιρικών κερδών.

Στο επίκεντρο είναι επίσης οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων που είναι κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών στο 1,26% για πρώτη φορά το 2021. Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο αναλυτής, δεν υπάρχει ανάγκη να πατήσουμε το κουμπί πανικού, αντιθέτως πρέπει να είμαστε υπομονετικοί με τις αγορές μετοχών στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ακολουθούν οι σημαντικότερες εξελίξεις που παρακολουθεί η GS:

1) Τα πρωτοσέλιδα για τον κορωνοϊό το Σαββατοκύριακο ήταν τα πλέον αρνητικά από τις αρχές του 2021. Οι 5 τίτλοι που ξεχώρισαν, σύμφωνα με τον Φλουντ ήταν οι εξής:

A) CNBC: Οι μολύνσεις από Covid αυξήθηκαν πάνω από 60% την περασμένη εβδομάδα, έναντι 15% αύξησης στα κρούσματα παγκοσμίως. Τα περιστατικά με μετάλλαξη Δέλτα μάλιστα ήταν μάλλον περισσότερα από τα καταμετρημένα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του FDA, Scott Gottlieb, ο οποίο προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ υποτιμούν σημαντικά τα επίπεδα της εγχώριας εξάπλωσης της Δέλτα.

Β) Bllomberg: Το CDC προειδοποιεί για μια πανδημία των ανεμβολίαστων, καθώς τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται τα τμήματα της χώρας με χαμηλό δείκτη ανοσοαπόκρισης.

Γ) FT: Το CDC αναφέρει ότι άλλες μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ θα ακολουθήσουν το Λος Αντζελες και θα επιβάλλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα και μάσκες παντού

Δ) CNN / CBS: Οι πρώτοι αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων στο Τόκιο βγήκαν θετικοί στην COVID, μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων

E) London Times: Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από Γαλλία θα πρέπει να μπουν καραντίνα για 10 ημέρες ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί, μια ανακοίνωση που αφήνει κυριολεκτικά στον αέρα τις διακοπές.

2) Μέχρι τώρα επικρατούσε ένα πάρτι με «χαρτιά» και σε αυτά τα χαρτιά είναι όλο και πιο δύσκολο να τοποθετηθεί κανείς. Την περασμένη εβδομάδα αποτιμήσαμε 11 καταγεγραμμένα deals στις ΗΠΑ (3 δισ. δολ. θεωρητικά) και αυτή την εβδομάδα ήδη ετοιμάζονται άλλα 18 (10 δισ. δολ.) Κι αυτό είναι αξιοσημείωτο καθώς είμαστε στα μέσα Ιουλίου.

3) Μόνο μια εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις των πρώτων κερδών β’ τριμήνου και οι τράπεζες μας λένε να περιμένουμε άνοδο, αλλά να μην περιμένουμε ότι θα υπάρξει διανομή μερισμάτων. Οι εκτιμήσεις της χρηματοοικονομικής αγοράς που εμπλέκεται στην υπηρεσία δημιουργίας, προώθησης και πώλησης επενδυτικών προϊόντων βρίσκονται ακόμα πολύ χαμηλά και οι τοποθετήσεις παραμένουν πολυάριθμες. Από τη στιγμή που η JPM ανακοίνωσε τα πρώτα τραπεζικά κέρδη την περασμένη Τρίτη το πρωί ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 355 μονάδες βάσης.

4) Βρισκόμαστε εν μέσω μια περιόδου που δίνονται λίγα μερίσματα και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τις 23/7/21.

5) Οι συστηματικές ροές είναι ασύμμετρες

6) Το εύρος της αγοράς συνεχίζει να μειώνεται

7) Όπως γνωρίζουμε χωρίς τις πρόσφατες σημαντικές κινήσεις στις τιμές των 5 τεχνολογικών μετοχών με τις κορυφαίες επιδόσεις (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, και Google) η αγορά θα αντιμετώπιζε προβλήματα

8) ΝΥΤ: Η ένταση με την Κίνα κλιμακώνεται και βλέπουμε συνεχιζόμενες προσπάθειες να γίνει λιγότερο επικίνδυνη η κατάσταση με την Ευρωπαϊκή Συμφωνία Σχετικά με τις Διεθνείς Μεταφορές Επικίνδυνων Εμπορευμάτων. Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί την Κίνα ότι διαπράττει μια μαζική παραβίαση των συστημάτων email της Microsoft και αναφέρει θα σχηματίσει έναν συνασπισμό μελών του ΝΑΤΟ για να καταδικάσει τις δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο του Πεκίνου.

Διαβάστε ακόμα:

Λεωνίδας Μπόμπολας: Φεύγω από το σπίτι μου με υπερηφάνεια αλλά και με πίκρα – Η επιστολή προς τους εργαζόμενους

Τόκιο 2021: Δεν αποκλείεται να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες λόγω αύξησης στα κρούσματα

Moody’s Analytics: Τρία σενάρια για την Ελλάδα και ο ρόλος της μετάλλαξης Δέλτα