Οι περισσότερες μεγάλες αγορές μετοχών έχουν μεταβεί και επίσημα πλέον σε έδαφος bear market, με την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές μετοχές να είναι σαφώς πιο ευάλωτες από τις αμερικανικές, εξηγεί σε ανάλυσή της η Goldman Sachs.

«Θεωρούμε ότι η παρούσα bear market είναι μια «κυκλική» πτωτική αγορά με ισχυρότερους ισολογισμούς στις επιχειρήσεις και αρνητικά πραγματικά επιτόκια που αντισταθμίζουν πολλούς από τους συστημικούς κινδύνους που συνδέονται με τις μακρύτερες και βαθύτερες “διαρθρωτικές” bear markets. Η τράπεζα κατηγοριοποιεί τις bear markets σε τρεις βαθμίδες:

1.      Διαρθρωτική bear market που ξεκινάει από διαρθρωτικές ανισορροπίες και χρηματοπιστωτικές «φούσκες» και πολύ συχνά ακολουθεί ένα σοκ τιμών, όπως ο αποπληθωρισμός.

2.      Κυκλική bear market που είναι συχνά συνάρτηση της αύξησης των επιτοκίων, της επικείμενης ύφεσης και της πτώσης των κερδών αλλά αποτελούν συνέχεια και συνάρτηση του οικονομικού κύκλου.

3.      Πτωτική αγορά λόγω γεγονότων εξαιτίας κάποιου μεμονωμένου γεγονότος ή σοκ που δεν οδηγεί απαραίτητα σε εγχώρια ύφεση (όπως ένας πόλεμος, ένα σοκ στην τιμή του πετρελαίου, μια κρίση στις αναδυόμενες αγορές ή μια τεχνική διαταραχή της αγοράς).

Κατά μέσο όρο, η Goldman Sachs, υπολογίζει ότι οι κυκλικές bear market προκαλούν μείωση των τιμών κατά 30% από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο και διαρκούν δύο χρόνια – όσον αφορά τις επιδόσεις, και ήδη πλησιάζουμε σε αυτό το μέγεθος αλλά και είδος πτώσης, όμως η διάρκεια είναι πολύ μικρότερη.

Κατά μέσο όρο, η Goldman Sachs, υπολογίζει ότι οι κυκλικές bear market προκαλούν μείωση των τιμών κατά 30% από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο και διαρκούν δύο χρόνια – όσον αφορά τις επιδόσεις, και ήδη πλησιάζουμε σε αυτό το μέγεθος αλλά και είδος πτώσης, όμως η διάρκεια είναι πολύ μικρότερη. Η επενδυτική τράπεζα διαπιστώνει ότι το κατώτατο σημείο σε μια κυκλική bear market έρχεται συνήθως περίπου 6-9 μήνες πριν από το κατώτατο σημείο των κερδών ανά μετοχή και ένα με δύο τρίμηνα πριν από το οικονομικό ναδίρ μετά την κορύφωση του πληθωρισμού. Το σημείο καμπής είναι συχνά γύρω από την περίοδο κατά την οποία οι προσδοκίες για τα επιτόκια αρχίζουν να μετριάζονται.

Σχεδόν κάθε ύφεση τα τελευταία 30 χρόνια ήταν συνάρτηση ενός σοκ ζήτησης, αλλά αυτή η περίπτωση είναι ένα σοκ προσφοράς. Αυτό σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική είναι λιγότερο ισχυρή, απαιτώντας μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση, και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε μια εποχή που οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται και οι λόγοι χρέους/ΑΕΠ είναι υψηλοί.

Επιπλέον, από πλευράς αποτίμησης, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική υποτίμηση και ορισμένες αγορές διαπραγματεύονται κάτω από τις μέσες αποτιμήσεις τους, η τιμολόγηση συνάδει περισσότερο με μια ήπια ύφεση παρά με μια μέση ή βαθιά ύφεση, αφήνοντάς τες εκτεθειμένες σε περαιτέρω επιδείνωση των προσδοκιών, εκτιμά η τράπεζα.

Όσον αφορά τους νέους κινητήριους μοχλούς του οικονομικού κύκλου, οι αναλυτές της τράπεζας υποστηρίζουν ότι ο μεταμοντέρνος κύκλος θα είναι ουσιωδώς διαφορετικός από τους δύο προηγούμενους κύκλους. Οι ζημιές στις μετοχές με μεγαλύτερη μεταβλητότητα στα μελλοντικά τους κέρδη αντανακλούν τη μετατόπιση σε υψηλότερα επίπεδα του κόστους κεφαλαίου και τους κινδύνους ύφεσης (με πολλούς κυκλικούς τομείς να υποαποδίδουν έναντι των αμυντικών τομέων), συνεχίζει η τράπεζα.

Οι περισσότερες bear markets τελειώνουν όταν οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι δύσκολες, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι δεν επιδεινώνονται πλέον με τον ίδιο ρυθμό. «Σε αυτό το πλαίσιο, θα λέγαμε ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, ιδίως όσον αφορά την τιμολόγηση των δυνητικά υψηλότερων τελικών επιτοκίων στις αγορές ομολόγων. Ακόμη και αν τελικά οι αποδόσεις δεν αυξηθούν πολύ περισσότερο, φαίνεται πιθανό ότι οι αγορές θα τιμολογήσουν τουλάχιστον τον κίνδυνο ότι θα το κάνουν πριν δούμε μια πραγματική ανάκαμψη. Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στις ΗΠΑ έχουν αυστηροποιηθεί γρήγορα, αλλά δεν είναι αυστηρές με βάση τα ιστορικά πρότυπα.

Διαβάστε ακόμα:

Ανοδικό momentum στο Χρηματιστήριο – Με το πόδι πατημένο στο γκάζι τράπεζες και ΔΕΗ

Fuel pass: Αυξάνονται οι δικαιούχοι της επιδότησης – Σε λίγο οι ανακοινώσεις

Power Pass: Για ποια ΑΦΜ είναι ανοιχτή η πλατφόρμα – Πάνω από 500.000 οι αιτήσεις