Την πρώτη αύξηση επιτοκίων, μετά τα έκτακτα νομισματικά μέτρα που ελήφθησαν κατά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των πιέσεων στο ρωσικό νόμισμα.

Συγκεκριμένα, οι νομισματικές αρχές αναθεώρησαν το βασικό επιτόκιο στο 8,5% από 7,5 προηγουμένως, προχωρώντας σε αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές του Bloomberg περίμεναν άνοδο έως 75 μ.β.

«Η Τράπεζα της Ρωσίας κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων στις επόμενες συνεδριάσεις, προκειμένου να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό κοντά στο 4%» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Το αδύναμο ρούβλι (χάνει 18% από τις αρχές του έτους) συνετέλεσε τα μέγιστα στην επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για τη νομισματική σύσφιγξη της κεντρικής τράπεζας.

Κι αυτό, διότι ο πληθωρισμός ίπταται σε διψήφια επίπεδα (11% τον Ιούνιο), με τις ανατιμήσεις, ως απόρροια των υψηλών κρατικών δαπανών, τις κυρώσεις και τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, να πλήττουν τη δυναμική του νομίσματος.

Η σημερινή επιτοκιακή αύξηση βάζει «τέλος» στη μεγαλύτερη «παύση» των τελευταίων επτά ετών, καθώς η τελευταία μεταβολή στα επιτόκια χρονολογούταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα, τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ανέβασε το επιτόκιο στο 20%, με στόχο την αναχαίτιση των επιπτώσεων από τις διεθνείς κυρώσεις. Στη συνέχεια, όμως, άλλαξε στρατηγική και επανέφερε τα επιτόκια στην πρότερη κατάσταση, έχοντας ως βασική επιδίωξη την στήριξη της οικονομίας.

Πλέον, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε σταθερή άνοδο, η ανάγκη για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής είναι και πάλι επείγουσα. Η επίσημη πρόβλεψη για τον φετινό πληθωρισμό, εξάλλου, βρίσκεται στο 5% – 6,5%.

«Η αύξηση της εγχώριας ζήτησης ξεπερνά την ικανότητα παραγωγής, λόγω και της περιορισμένης διαθεσιμότητας εργατικού δυναμικού. Αυτό επιτείνει τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις» εξηγεί, μεταξύ άλλων, η κεντρική τράπεζα.

Η ένοπλη ανταρσία των δυνάμεων της Wagner εναντίον του υπουργείου Άμυνας πυροδότησε περαιτέρω εκροές χρημάτων από τη Ρωσία, επιδεινώνοντας τα προβλήματα της οικονομίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, από τις συνολικές φετινές απώλειες του 18% στο ρούβλι, τουλάχιστον το 1/3 επήλθε μετά την αποτυχημένη πορεία της Wagner προς τη Μόσχα.

Διαβάστε ακόμα

Υπερβάσεις και απευθείας αναθέσεις τέλος με εντολή Μαξίμου, άνοιξε ο χορός της Αττικής Οδού χωρίς ενστάσεις, δικαιολογίες γιοκ για τον Ιβάν και το λιμάνι

ΤΧΣ: Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για την έξοδο από τις τράπεζες – Ποιες θα λάβουν τη «σκυτάλη» από τη Eurobank

Πετζετάκις: Το «χρυσό» διαμέρισμα στη Βούλα και το νέο σφυρί για οικόπεδο στο Ηράκλειο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ