Δεν έχει τέλος η περιπέτεια των πλειστηριασμών για την πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία «Πετζετάκις», αλλά και τον ίδιο τον απόγονο του ιδρυτή, Γ. Πετζετάκι. Έτσι, μετά το σφυρί που αποδείχθηκε… χρυσό για ένα διαμέρισμά του στη Βούλα, το οποίο άλλαξε χέρια στις 7 Ιουνίου, έρχεται νέος πλειστηριασμός, αυτήν τη φορά για ένα αγροτεμάχιο στην Κρήτη.

Ειδικότερα, η διαδικασία που έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 26 Ιουλίου, στρέφεται κατά της «Ελληνική Βιομηχανία Πλαστικών και Ελαστικού Αριστόβουλος Γ. Πετζετάκις Α.Ε.», με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα «ενεργούσα εν προκειμένω με την ιδιότητά της ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών του από 28-01-2008 ομολογιακού δανείου αναχρηματοδότησης του Ν. 3156/2003», όπως αναφέρεται.

Το αγροτεμάχιο στο Ηράκλειο

Το σφυρί αφορά ένα αγροτεμάχιο εκτάσεως 6.338,53 τ.μ. που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του δημοτικού διαμερίσματος Βουτών, Δήμου Ηρακλείου, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης και επί του επαρχιακού δρόμου Ηρακλείου – Μοιρών στη θέση «Ανατολικά ή Μέσα Κάμπος».

Το εν λόγω αγροτεμάχιο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμού, είναι άρτιο και κατά κανόνα οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, ενώ διαθέτει πρόσοψη επί της Εθνικής Οδού Ηρακλείου – Αγίων Δέκα. Όσο για την τιμή πρώτης προσφοράς, έχει οριστεί στις 602.000 ευρώ.

Γιώργος Πετζετάκις

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση του πλειστηριασμού, έχουν προηγηθεί κι άλλες προσπάθειες να βγει το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο στο σφυρί, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ειδικότερα, ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε στις 26 Ιουλίου 2017, ο οποίος ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.

Στη συνέχεια ορίστηκε η διεξαγωγή νέου πλειστηριασμού στις 15 Νοεμβρίου 2017, ο οποίος δεν διενεργήθηκε λόγω αποχής των Συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους. Μετά ορίστηκε νέος για τις 28 Μαρτίου 2018, ωστόσο και αυτός δεν διενεργήθηκε για τυπικούς λόγους. Μένει να φανεί αν τώρα θα υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον.

Το «χρυσό» διαμέρισμα στη Βούλα

Στις αρχές Ιουνίου πάντως, το σφυρί για το διαμέρισμα και μια θέση στάθμευσης του Γιώργου Πετζετάκι σε πολυκατοικία στην Άνω Βούλα, αποδείχθηκε… χρυσοφόρο.

Βρίσκεται, ειδικότερα, στη θέση Άγιος Νικόλαος, στη διασταύρωση των οδών Ηλίου (πρώην Ακτής), αρ. 29 και Κέρκυρας (Ιφιγενείας) και πρόκειται για διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου, που αποτελείται από τραπεζαρία, καθιστικό, κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, W.C. ξένων, διάδρομο, έχει δύο βεράντες προς τη Νοτιοδυτική πλευρά και άλλη βεράντα προς τη Βορειοανατολική πλευρά.

Έχει επιφάνεια 220 τ.μ. και η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 1.232.000 ευρώ, αλλά στον πλειστηριασμό το ακίνητο έπιασε υπερδιπλάσια τιμή, καθώς κατακυρώθηκε στα 2.875.320 ευρώ. Όσο για τη θέση στάθμευσης υπογείου εμβαδού 11 τ.μ., ξεκίνησε από τις 37.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 58.765 ευρώ.

Το διαμέρισμα αποκτήθηκε από τον Γιώργο Πετζετάκι τον Ιούλιο του 2008 και επισπεύδουσα ήταν η εταιρεία «Θεά Άρτεμις Α.Ε.», που ενεργούσε για λογαριασμό της Artemis Securitisation S.A.

Η άνοδος και η πτώση

Όλα αυτά δεν θυμίζουν σε τίποτα την ένδοξη πορεία της Πετζετάκις, που υπήρξε η πρώτη ελληνική πολυεθνική. Δημιούργημα του Αριστόβουλου Πετζετάκι, ενός ανθρώπου που μέσα από την εφευρετικότητα και τις πατέντες του άνοιξε για την εταιρεία του τους ορίζοντες των διεθνών αγορών, ενώ είχε χαρακτηριστεί από διεθνή έντυπα, όπως το Time και οι Financial Times, ως «εφευρέτης πρώτης γραμμής».

Ξεκίνησε από μια μικρή βιοτεχνία κατασκευής ελαστικών εξαρτημάτων, που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του στο Μοσχάτο. Έχοντας σπουδάσει χημικός μηχανικός και με τη διορατικότητα που τον διέκρινε, τη μετέτρεψε σε έναν βιομηχανικό όμιλο, για τον οποίο μιλούσαν σε όλο τον κόσμο. Σε ηλικία μόλις 37 ετών απολάμβανε ήδη τη δόξα της διεθνούς αναγνώρισης, με βασικό «όπλο» της επιτυχίας του τη δημιουργία του εύκαμπτου ελαστικού πλαστικού σωλήνα Heliflex, αλλά και της μηχανής και των καλουπιών για την παραγωγή του.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο σωλήνας Heliflex αντικατέστησε αμέσως τον σωλήνα ruber που κυριαρχούσε στην ύδρευση, την άρδευση και τη γεωργία. Σύντομα άρχισε να κατοχυρώνει διεθνείς πατέντες, οι οποίες αργότερα εκχωρήθηκαν σε κολοσσούς όπως οι Goodyear, Pirelli, Dunlop κ.ά. Στο απόγειό της η Πετζετάκις διέθετε θυγατρικές σε 22 χώρες, με έμφαση στη M. Aνατολή και την Aφρική, ενώ παράλληλα έδινε το δικαίωμα χρήσης των πατεντών σε βιομηχανικούς κολοσσούς της εποχής, έναντι υψηλών royalties.

Το εργοστάσιο στη Θήβα

Tο 1968 ήρθε άλλη μια «χρυσή» πατέντα για τους σωλήνες αποχέτευσης, που έφερε εκατομμύρια στα ταμεία της εταιρείας. Αυτή η θριαμβευτική πορεία συνεχίστηκε μέχρι το 1973. Εκείνη τη χρονιά ο αιφνίδιος θάνατος του Aριστόβουλου Πετζετάκι, σε ηλικία μόλις 50 χρόνων, από καρδιακό επεισόδιο, ήταν το καθοριστικό γεγονός που έφερε την «αρχή του τέλους». O φυσικός του διάδοχος, ο γιος του Γιώργος, ανέλαβε τα ηνία το 1986, μετά την ενηλικίωσή του και την ολοκλήρωση των σπουδών του. Τότε μόλις είχε «πατήσει» τα 23 χρόνια.

Στο μεταξύ όμως, είχαν μεσολαβήσει στη διοίκηση και το «ταμείο» συγγενείς, σύμβουλοι και «επενδυτικά κεφάλαια» που δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Διαδοχικές εξαγορές, επεκτάσεις χωρίς στρατηγική και σπατάλες, έριξαν την εταιρεία στα βράχια… Για να καλυφθούν τα χρέη, που στο μεταξύ είχαν δημιουργηθεί, ο Γ. Πετζετάκις αναγκάστηκε να πουλήσει το πατρικό σπίτι στο Kεφαλάρι, ένα ακόμη σπίτι στη Φλόριντα και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Tίποτα, όμως, δεν μπορούσε να κρατήσει την εταιρεία όρθια, κυρίως από την ώρα που είχαν λήξει και οι πατέντες. Το 2010 η μετοχή τέθηκε υπό επιτήρηση, καταγγέλθηκαν τρία ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 122 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (71 εκατ.), ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνονταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς (154 εκατ.), το ίδιο και οι συσσωρευμένες ζημίες από παρελθούσες χρήσεις (229 εκατ.).

Παράλληλα, οι 11 παραγωγικές μονάδες και το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων του ομίλου σε Eυρώπη, Aμερική και Mέση Aνατολή χάθηκαν εν μέσω του σκληρού ανταγωνισμού από ασιατικές εταιρείες, αλλά και των αστάθμητων παραγόντων που εκείνη την εποχή κλόνιζαν τη διεθνή οικονομία. Tον Νοέμβριο του 2011 έσκαγε σαν «βόμβα» η είδηση της σύλληψης του Γ. Πετζετάκι για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 2,1 εκατ. ευρώ.

Το 2012 καταδικάστηκε ερήμην σε 10ετή φυλάκιση χωρίς αναστολή και έκτοτε αγνοείται, ενώ πιθανολογείται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό μαζί με την Ιταλίδα σύζυγό του, Γκαμπριέλα. O όμιλος κηρύχθηκε επισήμως σε κατάσταση πτώχευσης τον Δεκέμβριο του 2015 και στη συνέχεια άρχισαν να βγαίνουν στο σφυρί οι μονάδες και όποια άλλα περιουσιακά στοιχεία του. Ορισμένα από αυτά, όπως το εργοστάσιο στη Θήβα, άλλαξαν χέρια μετά από πολυετείς προσπάθειες, ενώ διάφορα ακόμη εξακολουθούν να βγαίνουν κατά καιρούς…

Διαβάστε ακόμη

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Δυτική Αττική – Καλύτερη η εικόνα σε Λακωνία και Ρόδο (vid) (upd)

Ideal Holdings: Η ισχυρή επενδυτική ομάδα και τα σχέδια της επόμενης μέρας για τα Attica Stores (pic)

ΤΧΣ: Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για την έξοδο από τις τράπεζες – Ποιες θα λάβουν τη «σκυτάλη» από τη Eurobank

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ