Αγορές

Οι ανακοινώσεις τις Fed ενισχύουν τις ευρωαγορές

  • newsroom


Δεν βλέπει άμεση μείωση των αγορών ομολόγων η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ - Σημαντική ενίσχυση για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Ανοδικές τάσεις σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά  στις τελευταίες δηλώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στις οποίες δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τη νομισματική τόνωση.

Ο βρετανικός FTSE αναμένεται να ανοίξει 25 μονάδες υψηλότερα στις 7.101, ο γερμανικός DAX 71 μονάδες υψηλότερα στις 15.561, ο γαλλικός CAC 40 27 μονάδες υψηλότερα στις 6.657 και ο ιταλικός FTSE MIB 97 μονάδες υψηλότερα στις 25.490, σύμφωνα με τα στοιχεία της IG.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές πρόκειται να ακολουθήσουν τις αντίστοιχες αμερικανικές με ένα σταθερό ράλι, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει επικείμενη αναδίπλωση της νομισματικής τόνωσης που στηρίζει την οικονομία καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

«Εάν η πρόοδος συνεχιστεί σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν, κρίνει ότι σύντομα μπορεί να δικαιολογηθεί περιστολή του ρυθμού αγορών περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε ωστόσο η δήλωση της Fed μετά τη συνεδρίαση. Η κεντρική τράπεζα αγοράζει Treasuries αξίας 120 δισ. δολαρίων τον μήνα από την αρχή της κρίσης Covid.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ψήφισε ομόφωνα να διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αγκυροβολημένα κοντά στο μηδέν την Τετάρτη και εξακολουθούσε να διχάζεται ως προς το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης των επιτοκίων. Το λεγόμενο dot plot των προβλέψεων της Τετάρτης έδειξε ότι εννέα από τα 18 μέλη της FOMC αναμένουν αύξηση των επιτοκίων το 2022, έναντι επτά στις προβλέψεις της Fed του Ιουνίου.
Οι μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν κυρίως άνοδο στις συναλλαγές της Πέμπτης, καθώς οι επενδυτές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση γύρω από την China Evergrande Group.

Οι μετοχές της China Evergrande Group σημείωσαν άλμα άνω του 12%, περιορίζοντας κάποια κέρδη μετά από άνοδο άνω του 20%. Αυτό έγινε επίσης μετά από ημέρες απωλειών – αν και η πτώση της σε ετήσια βάση εξακολουθεί να υπερβαίνει το 80%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές θα παρακολουθούν στενά τα στοιχεία για τα flash composite PMI της ευρωζώνης την Πέμπτη για μια εικόνα της οικονομικής κατάστασης της περιοχής.

Η προσοχή θα είναι στραμμένη και στην Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς θα ανακοινώσει την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της. Άλλες ανακοινώσεις στοιχείων περιλαμβάνουν το ισπανικό και το ολλανδικό ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο και τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα της Γαλλίας για τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη:

Στη Βουλή η μάχη με κόμματα, τραπεζίτες και ΤτΕ για περισσότερα δάνεια στην αγορά

ΟΑΚΑ: Έως το τέλος του έτους οι οικονομικές μελέτες για το project ανάπλασης των 43 εκατ. (pics)

ΟΛΠ: Νέα 5ετής προθεσμία για την ολοκλήρωση των πρώτων επενδύσεων