Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της, με στόχο να μειώσει την παρουσία της στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά από 15 χρόνια έκτακτων μέτρων.

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ΕΚΤ ανέλαβε πολύ πιο ενεργό ρόλο στις ευρωπαϊκές αγορές, δημιουργώντας χρήμα μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης και αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία και κρατικό χρέος.

Τώρα επιδιώκει να οπισθοδρομήσει, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα μιας ευρείας επανεξέτασης του επιχειρησιακού της πλαισίου άφησαν αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα, υπογραμμίζοντας πόσο μακρύς και αβέβαιος θα είναι ο δρόμος προς μια νέα «κανονικότητα». Οι προτάσεις που κατέθεσε αντανακλούσαν τις δυσκολίες δημιουργίας ενός νέου συνόλου κανόνων που θα είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο και απαλλαγμένοι από ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σε αυτό που χαρακτήρισε ως «υβριδικό» νέο καθεστώς, η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την αγορά με το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, χαρακτηριστικό γνώρισμα του σημερινού καθεστώτος «άφθονων αποθεματικών». Θα κατέχει επίσης, σχεδόν μόνιμο ή «διαρθρωτικό» χαρτοφυλάκιο ομολόγων, διάδοχο των χαρτοφυλακίων των οποίων έχει συσσωρεύσει μέσω της πολυετούς ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θέλει να αποκαταστήσει τον «κεντρικό ρόλο» της δανειοδότησης, τόσο της βραχυπρόθεσμης όσο και της μακροπρόθεσμης, οι οποίες κυριαρχούσαν υπό το καθεστώς των «περιορισμένων αποθεματικών» πριν από το 2008.

«Η ΕΚΤ αναζητά περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών πλαισίων ρευστότητας», δήλωσε ο Πάτρικ Σάνερ, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Swiss Re.

Σύμφωνα, όμως, με το στέλεχος της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι, «η ΕΚΤ δεν δίνει κατευθυντήριες για πολλά από τα καίρια θέματα».

Δεν υπήρχαν λεπτομέρειες, για παράδειγμα, σχετικά με το τι θα κρατήσει ή δεν θα κρατήσει η ΕΚΤ στο μελλοντικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη διαφωνία σχετικά με το πεδίο εφαρμογής είτε των κρατικών είτε των «πράσινων» περιουσιακών στοιχείων.

Η τράπεζα ξεκαθάρισε ότι η μετάβαση θα είναι άκρως πειραματική, λέγοντας ότι θα αναθεωρήσει τις παραμέτρους των νέων κανόνων μέχρι το 2026 «ή νωρίτερα, αν χρειαστεί».

Ο Σάνερ σημείωσε ότι «το να μην δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος του χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων έχει νόημα, όχι μόνο επειδή δεν είναι ακόμη καθόλου σαφές πόσο μεγάλος θα πρέπει να είναι ο ισολογισμός μακροπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία μείωσης του ισολογισμού έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι οι τράπεζες να ξεμείνουν από αποθεματικά».

Τα πράγματα αλλάζουν σταδιακά, καθώς η ΕΚΤ μειώνει τον ισολογισμό της. Οι τελευταίες μεγάλες δόσεις των TLTRO θα αποπληρωθούν τους επόμενους μήνες και η ΕΚΤ δεν επανεπενδύει πλέον όλα τα «πανδημικά» ομόλογα, όπως αναφέρει το Politico.

Σε μια προσπάθεια να καταστήσει τον δανεισμό αυτό πιο ελκυστικό, η διαφορά (spread) μεταξύ του επιτοκίου καταθέσεων και των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης (MRO) θα μειωθεί στο 0,15% από τον Σεπτέμβριο, από το τρέχον 0,5%.

Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα αναπροσαρμοστεί επίσης ταυτόχρονα, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει μόνο 0,25 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το επιτόκιο MRO. Οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να μπορούν να δανείζονται όσο θέλουν, εφόσον διαθέτουν επαρκείς εξασφαλίσεις.

Ο περιορισμός του «διαδρόμου» μεταξύ του επιτοκίου καταθέσεων και των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης «θα περιορίσει το δυνητικό περιθώριο μεταβλητότητας των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της αγοράς χρήματος», καθώς η ΕΚΤ μεταβαίνει στο νέο πλαίσιο, όπως δήλωσε η τράπεζα.

Τόνισε ότι αυτό είναι ένα βήμα διαφορετικό από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μια διαδικασία που οι αγορές αναμένουν ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Σημειωτέον πως η ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει την υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών στο πλαίσιο της αναθεώρησης.

Διαβάστε ακόμη:

Προϋπολογισμός: Εκτινάχθηκε στα 3,4 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα – Φοροέσοδα 11,4 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο

Έντονες διακυμάνσεις για το bitcoin – Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για «φούσκα» (γράφημα)

Πιτσιλής: Τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ