Σε αρνητικό έδαφος διολίσθησε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αδυνατούν να απορροφήσουν το σύνολο των εισαγόμενων πιέσεων, οι οποίες προήλθαν από τις τελευταίες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. Την πτώση, πάντως, περιόρισαν εν μέρει τα κυοφορούμενα deals, τα οποία συνέχισαν να προσφέρουν στηρίγματα στην αγορά. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενες απώλειες κατά 0,71% και διαμορφώθηκε στις 917,10 μονάδες, χάνοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (923,63 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 915,25 έως 925,85 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 58 εκατομμύρια ευρώ.  

Αρνητικά πρόσημα σε τράπεζες, blue chips 

Ο τραπεζικός κλάδος τέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -1,18% και τις 630 μονάδες. Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, υποχώρησε κατά -2,4% και απώλεσε το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Κατά 1,2% διολίσθησε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο 1,38 ευρώ, στον απόηχο του deal για την απόκτηση της Attica Group, σε αντάλλαγμα για τα απλήρωτα δάνεια της MIG. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank μειώθηκε στο -0,8% και το 1,03 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 3,7 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,42% 0,99 ευρώ 
  • Eurobank -0,82% 1,0325 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,32% 3,728 ευρώ 
  • Πειραιώς -1,25% 1,38 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,73% και 2.226 μονάδες), οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι, με τη μετοχή της δεικτοβαρούς CocaCola να κατρακυλάει στο -2,1% και τα 22,4 ευρώ. Απώλειες κατά σχεδόν 3% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Viohalco – Sarantis. Η μετοχή της Mytilineos δε, περιορίστηκε κατά 1,4% και διόρθωσε από τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Τέλος, η μετοχή της Jumbo τερμάτισε στο -1,7%, υπαναχωρώντας από το υψηλό 1,5 έτους. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil αυξήθηκε κατά 0,6% χάρη στην ολοκλήρωση του deal για την Anemos. Άνω των 20 ευρώ επανήλθε, παράλληλα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία ενισχύθηκε κατά 1%, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύτηκε στο +0,8% και τα 14,8 ευρώ.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,84% και 1.399 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχώρισε αρνητικά στο -3,1% και τα 3,2 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 3% παρουσίασαν και οι μετοχές των ΑΒΑΞ – ΕΧΑΕ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 61 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

  • ΟΠΑΠ +0,60% 8,1 εκατ. ευρώ 
  • ΟΤΕ +0,82% 7,2 εκατ. ευρώ 
  • Mytilineos -1,40% 4,7 εκατ. ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,32% 4,5 εκατ. ευρώ 
  • ΔΕΗ -0,08% 4,5 εκατ. ευρώ 
  • Motor Oil +0,57% 3,8 εκατ. ευρώ 
  • Alpha Bank -2,42% 3,8 εκατ. ευρώ 
  • Τέρνα Ενεργειακή +1% 2,6 εκατ. ευρώ 
  • Πειραιώς -1,25% 2,1 εκατ. ευρώ 
  • Eurobank -0,82% 2 εκατ. ευρώ  

Οι κεντρικές τράπεζες «επανέφεραν» τους πωλητές

Η Λεωφόρος Αθηνών δεν κατάφερε να αντισταθεί στη διεθνή «επέλαση» των πωλητών, οι οποίοι ασκούν σημαντικές πιέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μετά τις τελευταίες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού. 

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την έναρξη της λεγόμενης ποσοτικής σύσφιγξης (QT), προχωρώντας στη μείωση του ισολογισμού κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως -από τον Μάρτιο του 2023 έως τουλάχιστον τα τέλη του α’ εξαμήνου- μέσω της διακοπής των επανεπενδύσεων των κρατικών ομολόγων του προγράμματος APP. 

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες σήκωσαν το πόδι από το «γκάζι» των επιτοκιακών αυξήσεων, προχωρώντας -όπως και αναμενόταν- σε αναθεώρηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και όχι κατά 75 μονάδες βάσης, όπως συνέβη τις δύο προηγούμενες φορές.  

Την ίδια ώρα, τα όσα ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης η Federal Reserve δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές, καθώς ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζες, Τζερόμ Πάουελ, έστειλε μήνυμα για νέες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του 2023, με τα υψηλά επιτόκια να διατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους (σήμερα βρίσκονται στο 4,25% – 4,5%) και να φθάνουν έως το 5,1%. 

Εμφανίστηκε δε, επιφυλακτικός ως προς την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός πράγματι βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης, με αποτέλεσμα η πρώτη μείωση των επιτοκίων να μην αναμένεται πριν το 2024. Κάτι, το οποίο εύλογα προκαλεί ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και των μετοχών, οι οποίες θεωρούνται άκρως ευάλωτες στη σφιχτή νομισματική πολιτική. 

Από την άλλη πλευρά, το εύρος των ρευστοποιήσεων στην Αθήνα ήταν εμφανώς μικρότερο σε σχέση με το εξωτερικό, χάρη στις ποικίλες επιχειρηματικές εξελίξεις (Attica Group, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.), οι οποίες έρχονται να αποδείξουν τη δυναμικότητα και τις ευοίωνες προοπτικές των ελληνικών εισηγμένων.  

Σήμερα, δε, ολοκληρώνεται και η περίοδος δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του γ’ τριμήνου, με την πλειονότητα των εισηγμένων -ιδίως των μεγαλύτερων- να ικανοποιούν με τις επιδόσεις τους και να βελτιώνουν τα νούμερά τους.  Χωρίς, βέβαια, να λείπουν και οι απογοητεύσεις.  

Ας σημειωθεί ότι, παρά τις ποικίλες και πολλαπλές κρίσεις του 2022 (ουκρανικό, πληθωρισμός, ενέργεια κ.α.), ο Γενικός Δείκτης μετράει κέρδη της τάξης του 3% από τις αρχές του έτους, διατηρώντας ως κόρη οφθαλμού τα κεκτημένα από το ισχυρό rebound του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.      

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές    

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ισχυρές απώλειες στο -2,6% και τις 431 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 2,9%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,9%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,3% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,8%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει μεγάλη κάμψη κατά 700 μονάδες, υπό τον φόβο μιας επερχόμενης ύφεσης. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επηρεάζονται αρνητικά από την προοπτική διατήρησης των υψηλών επιτοκίων, κάτι που δημιουργεί νέες προκλήσεις στη ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο 1% και τα 76,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -0,8% και τα 82,0 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -1,3% και τα 1.795 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Τα λόμπι έδωσαν (;) την Εύα, η ΔΕΗ παίρνει την Enel Ρουμανίας, ο Κούτρας τον (παλαιό) Άκτωρα και οι Πεταλιοί (επεισόδιο 897)

ΜcArthurGlen τέλος, έρχεται το Designer Outlet Athens στα Σπάτα αρχή του 2023

Μια ανεπανάληπτη εμπειρία στη βίλα-καταφύγιο του Φράνκο Τζεφιρέλι στο Ποζιτάνο