Τη μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά των τελευταίων 16 ετών κατέγραψε χθες η μετοχή της Amazon, σε μία από τις χειρότερες «βουτιές» στην ιστορία της Wall Street.  Η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού, συγκεκριμένα, κατέρρευσε στο -14% και υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020 (2.485 δολάρια).

Αποτέλεσμα ήταν η χρηματιστηριακή της αξία να συρρικνωθεί κατά 206,2 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πρόκειται για τη μεγαλύτερη (ever) απώλεια χρημάτων σε μία και μόνο μετοχή, μετά την ελεύθερη πτώση της Meta Platforms (Facebook) τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν χάθηκαν 251,3 δισ. δολάρια.  

Μάλιστα, ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της εταιρείας, έχασε περισσότερα από 20,5 δισ. δολάρια εξαιτίας της χθεσινοβραδινής κατάρρευσης, με τη συνολική του περιουσία να περιορίζεται στα 148,4 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους η περιουσία του ξεπερνούσε τα 210 δισ. δολάρια.

Η πτώση στη μετοχή της Amazon αποτελεί το τελευταίο -χρονολογικά- χτύπημα στα μεγάλα ονόματα της αμερικανικής χρηματαγοράς, η οποία ταλανίζεται τόσο από τις αμφίβολες εταιρικές προοπτικές όσο κι από την πρόθεση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια (βρίσκονται στο 0,25%). 

Είναι ενδεικτικό ότι ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 4,5% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα οι σωρευτικές απώλειες του Απριλίου να καθοριστούν στο 13%, η μεγαλύτερη μηνιαία κάμψη από τον Οκτώβριο του 2008.  

«Τα πράγματα γίνονται τόσο άσχημα που δεν μπορείς να τα κρύψεις κάτω από το τραπέζι» τονίζει ο Μίκαελ Ματούσεκ, επικεφαλής trader στην US Global Investors. «Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το εύκολο χρήμα τελείωσε. Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα πάνε υψηλότερα. Υπάρχουν ανησυχίες για την Covid και τον πόλεμο. Και τώρα βλέπουμε την αδυναμία των τεχνολογικών “τιτάνων”».  

Για το σύνολο του Απριλίου, η μετοχή της Amazon διολίσθησε κατά 24%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία κάμψη από τον Νοέμβριο του 2008. Η Alphabet, μητρική της Google, έχασε 18%, ενώ από την πλευρά της, η Apple απώλεσε το 9,7% της αξίας της.  

Shares had their biggest drop since 2006 after a weak report

Οι τεχνολογικές απώλειες στη Wall Street διευρύνθηκαν σημαντικά, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου εμφάνισαν ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη για το α’ τρίμηνο του 2022.

Ωστόσο, οι προοπτικές των επόμενων τριμήνων (λόγω lockdown στην Κίνα, προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, υψηλού κόστος παραγωγής, ελλείψεων βασικών αγαθών κ.α.), σε συνδυασμό με τον τερματισμό της «εποχής» του φθηνού και άφθονου χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, έρχονται να προκαλέσουν σοβαρούς τριγμούς.

«Το αυξημένο κόστος και οι αβέβαιες προοπτικές από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά ονόματα έχουν ταράξει τους επενδυτές» αναγνωρίζει ο Τσάρλι Ρίπλεϊ, αναλυτής της Allianz Investment Management. «Δεν πρόκειται να νιώσουν άνετα με την εκτιμώμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve». 

Ας σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (στο 0,75%), σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού (8,5% τον Μάρτιο). Ωστόσο, αυτό πλήττει τις εταιρείες, καθώς ανεβάζει το κόστος δανεισμού και περιορίζει τα περιθώρια κέρδους. Ο αντίκτυπος δε, φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερος στις τεχνολογικές μετοχές και γι’ αυτό τον λόγο είναι περισσότερο ευάλωτες και έκθετες στις επιτοκιακές αλλαγές.  

 Διαβάστε επίσης:

Η θαλαμηγός Ωνάση, ο Ιρλανδός μεγιστάνας δικηγόρος και το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ (pics + vid)

Πάνω από 10 «μνηστήρες» για την Αττική οδό – Συμμαχίες και «βαριά» ονόματα

4+1 «γραμμές άμυνας» για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας