search icon

Αγορές

Η Goldman Sachs προβλέπει μείωση στις τιμές πετρελαίου για το 2027 – Ρυθμιστής της πτώσης η ζήτηση

Υπάρχουν προσδοκίες για μεγαλύτερη προσφορά και ασθενέστερη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά από τον αμερικανικό οίκο - Τα δύο σενάρια που «βλέπουν» το Brent με τιμές από $60 έως $140 ανά βαρέλι

123rf

Προς τα κάτω αναθεώρησε η Goldman Sachs τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου το 2027, βασιζόμενη στις προσδοκίες για μεγαλύτερη προσφορά και ασθενέστερη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, οι τιμές του Brent θα μπορούσαν να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 80 δολάρια το βαρέλι το 2027, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης της παραγωγής από μεγάλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ και της στροφή της Κίνας προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα.

«Υποθέτουμε ότι λίγο πάνω από το 10% της αδυναμίας στη ζήτηση θα παραμείνει, καθώς η στροφή της Κίνας προς εναλλακτικές μορφές (π.χ. EVs) επιταχύνεται», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας σε σημείωμά τους.

Ταυτόχρονα, τα δεδομένα δείχνουν ότι η ζήτηση της Κίνας για αργό πετρέλαιο σημειώνει πτώση, με τη μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της χώρας, Sinopec, να αναφέρει μείωση στις πωλήσεις καυσίμων, τάση που κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να εδραιωθεί.

Η Goldman Sachs δεν αποκλείει πάντως και πιο ακραία σενάρια για τις τιμές. Σε περίπτωση που η διαταραχή στη ροή μέσω των Στενών του Ορμούζ παραταθεί πέραν του Αυγούστου, οι τιμές του Brent θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλές, πάνω από 110 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του 2026 ή ακόμη και να ξεκινήσουν το 2027 γύρω στα 140 δολάρια, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αντίθετα, αν οι ροές επανέλθουν νωρίτερα, η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να πέσει κάτω από τα 70 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους και ακόμη στα 60 δολάρια το 2027, με σημαντική συνεισφορά από την προσφορά των ΗΠΑ, της Γουιάνας, των ΗΑΕ, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας σε μια καλά εφοδιασμένη αγορά.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταλυμάτων 2026: Η εκπληκτική ανθεκτικότητα του τουρισμού – Στους πρωταγωνιστές η Ελλάδα (γραφήματα)

Αεροπλάστ: Η αποτυχημένη ταπετσαρία που άλλαξε τις μεταφορές

ΑΑΔΕ: Αναζητά φορολογούμενους και IBAN για να τους επιστρέψει €191 εκατ. 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version