Να παρέμβει στις αγορές ομολόγων αποφάσισε η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BoE), σε μια προσπάθεια να ανακόψει το sell off στα βρετανικά assets, τα οποία βουλιάζουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών.

Πιο συγκεκριμένα, σε έκτακτη συνεδρίασή της, η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος αθρόων αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων από σήμερα έως τις 14 Οκτωβρίου, με στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών. 

Το πρόγραμμα, όπως επεσήμανε η BoE, θα πραγματοποιηθεί για την αποκατάσταση της ομαλότητας, ενώ το μέγεθός του θα είναι απεριόριστο. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «οι αγορές θα είναι χρονικά περιορισμένες, καθώς έχουν ως σκοπό να αντιμετωπίσουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα».

Η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας επήλθε στον απόηχο της σοβαρής επιδείνωσης στα κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 30ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται άνω του 5% για πρώτη φορά από το 2002 (υψηλό 20 ετών) και την απόδοση των 10ετών τίτλων να ξεπερνάει το 4,5% (υψηλό 14 ετών).  

Μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος, πάντως, οι αποδόσεις τείνουν προς αποκλιμάκωση, με το 30ετές να επιστρέφει στο 4,3% και το 10ετές να υπαναχωρεί στο 4,1%.

Οι traders, εδώ και ημέρες, αποδοκιμάζουν το ευρύ πρόγραμμα φορο-μειώσεων (το μεγαλύτερο των τελευταίων 50 ετών) της κυβέρνησης της Λιζ Τρας, θεωρώντας ότι τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης θα επιδεινώσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού και θα αναγκάσουν το δημόσιο να αυξήσει τις ομολογιακές εκδόσεις.  

Ενδεικτική ήταν η σημερινή παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο επεσήμανε τα εξής: «Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ην. Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία. Είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην είναι αντικρουόμενη προς τη νομισματική πολιτική». 

Διαβάστε επίσης

Τα Μπακακάκια είναι media hot, ο Αντιβασιλέας της αγοράς και οι ζημιές στους Πεταλιούς 

Στην Ελλάδα ο CEO της Jet2 – Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2023 με 1,3 εκατ. θέσεις

Προς το χαμηλό έτους οδεύει το Χρηματιστήριο – Στο 5% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου