Τα παγκόσμια μερίσματα μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του 2020 εξαιτίας της πανδημίας, με το συνολικό ποσό να μειώνεται κατά 12,2% και να διαμορφώνεται έτσι στα 1,26 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η υγειονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη καμία χώρα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιχειρηματική δραστηριότητα πάγωσε για μήνες. Έτσι, οι περικοπές και οι αναστολές στις πληρωμές μερισμάτων ανήλθαν σε 220 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του δεύτερου και του τέταρτου τριμήνου του 2020 σύμφωνα με το τελευταίο Global Dividend Index του διαχειριστή κεφαλαίων Janus Henderson.

Σοβαρό πλήγμα υπέστη η Αυστραλία, ενώ η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Ελβετία και ο Καναδάς, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις. Οι περικοπές μερισμάτων ήταν πιο σοβαρές στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη, που συνδυαστικά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής μείωσης των πληρωμών παγκοσμίως, «κυρίως λόγω της αναγκαστικής περικοπής των τραπεζικών μερισμάτων από τις ρυθμιστικές αρχές», όπως αναφέρεται σύμφωνα με το CNBC. 

H περίπτωση των ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι πληρωμές μερισμάτων ήταν σαφώς πιο ανθεκτικές στις ΗΠΑ, με το συνολικό ποσό να αυξάνεται και μάλιστα κατά 2,6% το 2020. «Η Αμερική τα πήγε καλύτερα, επειδή οι εταιρείες μπόρεσαν να διατηρήσουν τα μετρητά τους και να προστατεύσουν τα μερίσματά αναστέλλοντας ή μειώνοντας τις επαναγορές μετοχών. Συγχρόνως, οι ρυθμιστικές αρχές ήταν πιο επιεικείς με τις τράπεζες», αναφέρεται μεταξύ τον άλλων στην έκθεση.

Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό των μερισμάτων που καταβλήθηκε μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2020 διαμορφώθηκε στα 965,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνει η Janus Henderson, εταιρεία που αναλύει τα μερίσματα που καταβάλλουν οι 1.200 μεγαλύτερες εταιρείες βάσει κεφαλαιοποίησης.

Η μείωση των συνολικών μερισμάτων για το έτος 2020, που διαμορφώθηκε στα 1,26 δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν ελαφρώς μικρότερη από την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη της Janus Henderson για 1,21 τρισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στη λιγότερο σοβαρή πτώση των πληρωμών του τέταρτου τριμήνου σε σύγκριση με ό,τι αναμενόταν. Οι πληρωμές του τέταρτου τριμήνου υποχώρησαν κατά 14% σε υποκείμενη βάση  και ανήλθαν σε 269,1 δισ. δολάρια.

Μάλιστα, μία στις οκτώ εταιρείες αποφάσισε να αναστείλει την πληρωμή των μερισμάτων ενώ μία στις πέντε προχώρησε σε περικοπές. Από την άλλη τα 2/3 των εταιρειών αύξησαν τα μερίδιά τους ή τα κράτησαν σταθερά.

Σε τομεακή βάση, οι τράπεζες αντιπροσώπευαν το 1/3 των παγκόσμιων μειώσεων όσον αφορά στα μερίσματα κατά αξία, με περικοπή μερισμάτων σχεδόν 54 εκατομμυρίων δολαρίων. Συγχρόνως, αποφασίστηκε το πάγωμα περίπου 34 εκατομμύριων δολαρίων εντός του κλάδου, ποσό τρεις φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των παραγωγών πετρελαίου – τον επόμενο τομέα που πλήττεται περισσότερο και είδε τις περικοπές αυτές να ξεπερνούν τα 24 εκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά στις τράπεζες συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι οι τράπεζες μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου καταβάλλοντας περιορισμένα μερίσματα, ενώ και η Barclays ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει τις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους. Η Janus Henderson προέβλεψε ότι οι πληρωμές θα συνέχιζαν να μειώνονται κατά τη διάρκεια του πρώτου τρίμηνο του 2021. Η πτώση αυτή αναμένεται, ωστόσο, να είναι μικρότερη από το δεύτερο και τέταρτο τρίμηνο του 2020.

«Οι προοπτικές για ολόκληρο το έτος παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. «Η πανδημία έχει ενταθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, ακόμη και όταν η διάθεση εμβολίων αυξάνει τις ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι σημαντικό ότι τα τραπεζικά μερίσματα θα συνεχιστούν σε χώρες όπου είχαν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα πλησιάσουν τα επίπεδα του 2019 ούτε στην Ευρώπη και ούτε όμως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αυτό θα περιορίσει τις δυνατότητες ανάπτυξης».

Το καλύτερο σενάριο της Janus Henderson εκτιμά πως τα μερίσματα για το 2021 θα αυξηθούν κατά 5% συνολικά αγγίζοντας τα 1,32 τρισεκατομμύρια δολάρια.

 

Διαβάστε ακόμη:

Δεσμευτική Συμφωνία Alpha Bank – Davidson Kempner για το «Galaxy» – Πώληση 80% της Cepal Holdings

Επιδότηση €5.000 ευρώ για e-shop: Πρεμιέρα για τις αιτήσεις – Ποιοι τη δικαιούνται

Λιανεμπόριο: «Παράθυρο» για άνοιγμα την 1η Μαρτίου – Τα πιθανά σενάρια (vid)