Ο Τζο Μπάιντεν, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα απευθυνθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες στα πλαίσια της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Αυτήν την παρασκευή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει τη δυνατότητα να ανοίξει τα χαρτιά του για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η Αμερική απέναντι σε μερικά από τα πιο κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα.

Μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που καλείται, σήμερα, να αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν είναι αδιαμφισβήτητα τα αγκάθια που άφησε πίσω της η τετραετία Τραμπ στη σχέση ΗΠΑ – Ευρώπης. Επιθυμία του νέου προέδρου είναι να αποκαταστήσει τις ρωγμές αυτές και να φέρει ξανά κοντά του την Ευρώπη η οποία τα τελευταία αυτά χρόνια αναζήτησε αλλού πιθανούς μελλοντικούς συμμάχους.

Σύμφωνα με το Politico, κατά την παρέμβασή του Μπάιντεν δύο χρόνια πριν στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου (αμέσως μετά την ομιλία του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικλ Πενς), ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωνε: «Θα επιστρέψουμε. Το υπόσχομαι ότι θα επιστρέψουμε». 

Πράγματι, ο Μπάιντεν επέστρεψε διαψεύδοντας όσους δεν τον πίστευαν. Ωστόσο, ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε. Η Ευρώπη έκτοτε ισχυροποιεί τις σχέσεις με την Κίνα.  Υπό την πίεση της  Γερμανίας, η ΕΕ προχώρησε σε μια επενδυτική συμφωνία με την Κίνα τον Δεκέμβριο, αγνοώντας τα αιτήματα της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιμένει τουλάχιστον λίγες εβδομάδες μέχρι να τεθεί σε ισχύ.

Πέρυσι, η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ ξεπερνώντας ακόμη και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Αμερική παραμένει η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ευρώπης. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εκκλήσεις από πολλές χώρες της ΕΕ γίνονται όλο και πιο έντονες προκειμένου η Ένωση να εγκρίνει το εμβόλιο της Κίνας για τον κορωνοϊό, ένα ακόμη σημάδι ότι η Ευρώπη δείχνει ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως.

Ωστόσο, οι Ευρωπαϊκές χώρες είναι διχασμένες ανάμεσα στην επιθυμία τους να αναζητήσουν νέες οικονομικές ευκαιρίες συνάπτοντας συμφωνίες με την Κίνα και στην ασφάλεια που τους προσφέρει ένας σύμμαχος σαν τις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει σε προηγούμενες ομιλίες του την πεποίθησή του ότι ΗΠΑ και Ευρώπη μπορούν γρήγορα να γυρίσουν σελίδα στην εποχή Τραμπ επιστρέφοντας στις μέρες αρμονικής συνεργασίας. Για τις ΗΠΑ, η Ευρώπη δεν αντιπροσωπεύει μόνο τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Αμερικής. Είναι, επίσης, στρατηγικός άξονας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων αντιπάλων όπως η Ρωσία, η Κίνα αλλά και η παγκόσμια τρομοκρατία. Αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους που η Αμερική επιδιώκει να ξανακερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνης της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλείται να πείσει την Ευρώπη ότι, παρά τις οικονομικές ευκαιρίες που παρέχει η Κίνα, το άνοιγμα της πόρτας στο Πεκίνο κινδυνεύει να υπονομεύσει την ίδια την ΕΕ, καθώς πρόκειται για μια δύναμη που βάζει πάνω από όλα τη δική της επιτυχία εκμεταλλευόμενη ουσιαστικά τα όποια οφέλη της προσφέρει η συνεργασία με την Ευρώπη.

Τα καλά νέα για τον Μπάιντεν είναι ότι ενώ η Ευρώπη έχει έρθει πιο κοντά από ποτέ με την Κίνα δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν πρέπει να αποδείξει στους Ευρωπαίους πως ότι η επιστροφή στην προ – Τραμπ εποχή δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Αμερικής, αλλά και της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη:

Καραμανλής: Ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες για τη γραμμή 4 του μετρό

400 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Cosco: Αντέχει ο Πειραιάς την κρίση – Γιατί χρειάζονται νέες επενδύσεις