Σημάδια επιβράδυνσης κατέγραψαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι αγορές χρυσού από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ωστόσο οι μεγάλες αγορές από πλούσιους ιδιώτες και εταιρικά συμφέροντα κράτησαν ανεβασμένες τις διεθνείς τιμές, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του World Gold Council. Ανάμεσα στους ιδιώτες που προχώρησαν σε σημαντικές αγορές ξεχώρισαν Τούρκοι μεγιστάνες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο με εξαίρεση τις εξωχρηματιστηριακές (OTC) συναλλαγές υποχώρησε κατά 2% σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους φτάνοντας τους 920,7 μετρικούς τόνους.

Ωστόσο η ζήτηση από τους κοσμηματοπώλες, που αναλογούν περίπου στο ήμισυ της ζήτησης, αλλά και από επενδυτές, ιδιώτες και εταιρείες που επιζητούν να επενδύσουν στο ασφαλές καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου παρέμεινε λίαν ανθεκτική υποστηρίζοντας τις τιμές.

Στους τελευταίους ειδικά φαίνεται πως ξεχώρισαν οι Τούρκοι εν μέσω της προεκλογικής αβεβαιότητας στη χώρα και με τη λίρα να κινείται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Εκτιμάται πως σε Τούρκους εκατομμυριούχους και εταιρείες αποδίδεται πάνω από το ένα τρίτο των 355 τόνων χρυσού που «άλλαξαν» χέρια σε εξωχρηματιστηριακές (OTC) συναλλαγές, το δεύτερο τρίμηνο.

Σε μαζικές αγορές ράβδων και νομισμάτων προχώρησαν οι Τούρκοι, το πρώτο εξάμηνο Πηγή: WGC

Θυμίζουμε πως την περσινή χρονιά η παγκόσμια ζήτηση «έπιασε» υψηλό έντεκα ετών λόγω κυρίως της αύξησης ρεκόρ στις αγορές ράβδων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και κατά το πρώτο μισό της τρέχουσας χρονιάς, αν και με αισθητά χαμηλότερο ρυθμό.

Συνολικά οι διεθνείς κεντρικές τράπεζες συνέχισαν τις αγορές χρυσού και κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, αν και ο ρυθμός των αγορών τους επιβραδύνθηκε αισθητά. Ειδικά για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου η πτώση άγγιξε το 35% σε ετήσια βάση ή το 64% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας έτσι τους 103 τόνους.

Η Τουρκία πρωταγωνίστησε και σε επίπεδο κεντρικής τράπεζας στον κλάδο, αυτή τη φορά από την πλευρά του πωλητή, καθώς από την άνοιξη και εν μέσω της δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας που «έτρεχε» στη χώρα αλλάζοντας τις τάσεις στην τοπική αγορά, η κεντρική τράπεζα επιδόθηκε σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Σε μαζικές πωλήσεις χρυσού προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, το πρώτο εξάμηνο Πηγή: WGC

Σημειωτέον πως, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του WGC, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ήταν ο μεγαλύτερος θεσμικός αγοραστής χρυσού παγκοσμίως το 2022 ανεβάζοντας τα αποθέματα της στους 148 τόνους. Όμως, από τον περασμένο Μάρτιο, η Τράπεζα πέρασε στο ρόλο του πωλητή με συνεχείς εκροές προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα της και δη, να καλύψει την υψηλή ζήτηση της τοπικής αγοράς στο πολύτιμο μέταλλο (τόσο σε ράβδους όσο και σε νομίσματα).

Υπολογίζεται πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διέθεσε 132 τόνους χρυσού, κυρίως στην τοπική αγορά, μετά και την απόφαση ης κυβέρνησης να βάλει πλαφόν στις εισαγωγές του πολύτιμου μετάλλου.

Έτσι, για το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς κορυφαίος θεσμικός αγοραστής παγκοσμίως με 103 τόνους ήταν η κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία αγοράζει ασταμάτητα χρυσό τους τελευταίους οκτώ μήνες. Στα τέλη Ιουνίου τα κινεζικά αποθέματα υπολογίζονταν στους 2.113 τόνους, ποσότητα που αναλογεί περίπου στο 4% των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Διαβάστε ακόμα

Τα ραντεβού από Σεπτέμβρη με την επενδυτική βαθμίδα

Ηelleniq Energy: Στα χνάρια της ΔΕΗ για το μεγάλο βαλκανικό άνοιγμα στις ΑΠΕ

Βίλα Μεταξά: Νέο σφυρί για το ακίνητο με τη μοναδική θέα στις Καβοκολώνες (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ